Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pražský koláč nepochází z Prahy, ale byl sem pravděpodobně dovezen francouzskými pekaři. Podobá se totiž jejich slavnému tarte tropézienne, brioškovému koláči s vanilkovým krémem a s hrubým cukrem na povrchu.

Pražský koláč je dokonalým spojením nadýchaného kynutého těsta, pudinkového nebo žloutkového krému a skořicové drobenky. Koláč se dá připravit v různých velikostech - od malých bochánků až po pecen, který se krájí na dílky jako dort.

Jak připravit těsto na pražský koláč

Postupujeme podle receptu, který je osvědčený. Připravíme si:

Připravíme si kvásek v důlku z mouky, kam na část cukru rozdrobíme droždí a zalijeme vlažným mlékem. Po vzejití kvásku přidáme ostatní suroviny a nejlépe za pomoci robota vypracujeme těsto, které poprášíme moukou a necháme kynout pod utěrkou, dokud nejzdvojnásobí svůj objem.

Jak vytvořit pražský koláč

Z vykynutého těsta vytvoříme několik bochánků, které přemístíme na plech na pečicí papír. Počítáme s rozestupy, těsto při pečení nabyde. Necháme je ještě chvíli odpočívat, pak je rukou mírně zploštíme, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme drobenkou z másla, hrubé mouky, krupicového cukru a mleté skořice. Koláče vložíme do horké trouby a pečeme na 180 °C, dokud povrch nezčervená a špejle po zapíchnutí do těsta nezůstane suchá.
Než se koláče upečou, připravíme si krém z 1 vanilkového pudinku uvařeného v 300 ml mléka, který po vychladnutí ušleháme s 250 g másla. Pomocí sáčku s cukrářskou špičkou ozdobně plníme podélně rozříznuté bochánky, které pak přiklopíme druhou polovinou s drobenkou.
 
Pokud vám příprava pražského koláče stojí za trochu námahy, nebudete vůbec litovat. Ačkoliv se zdá recept složitý, není tomu tak - o tom vás přesvědčí naše video:

Sladké drobečky

Vanilkový krém je sice tím nejčastěji používaným, ale můžete si ho připravit podle vlastní chuti - ať je to karamelový (třeba z karamelového Salka a másla) nebo jemný žloutkový (Créme Patissiere). Ani skořice není důležitá, pokud ji nemáte v oblibě. 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více