Tarte dimanche - nedělní koláč (pražský, pařížský)

sofie1973 Kuchařka: sofie1973

Moučníky , Kynuté 17 názorů

Suroviny

Těsto:
250 g hladké mouky
250 g polohrubé mouky
250 g Majolky®
3 lžíce cukru krupice
30 g droždí
1 vejce
150 ml vlažného mléka
špetka soli
(+ vejce na potření koláčů)
Drobenka:
60 g cukru krupice
60 g másla
100 g hrubé mouky
2 lžičky skořice
Krém:
200 ml mléka
1 vanilkový cukr
1 lžíce škrobové moučky
3 lžíce moučkového cukru
100 ml másla
1/2 l šlehačky
Recept si zatím oblíbilo 21 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Těsto: Zahřát mléko, rozdrobit do něj droždí, špetka soli, cukru - nechat vzejít kvásek. Do misky dáme mouku, cukr, majolku, 1 vejce. Přilít vykynuté droždí, vše dohladka vymíchat, nechat kynout 45 minut (je možné nechat udělat těsto v pekárně - program Těsto).

  2. Z vykynutého těsto vytvořit 2 kulaté bochánky, přenést na plech s pečicím papírem, nechat kynout cca 10 minut. Bochánky potřít rozšlehaným vejcem, pak posypat drobenkou. Pečeme na 160°C cca 30 minut (zkontrolovat špejlí). Po vychladnutí (nejlépe na mřížce) koláč rozříznout napůl, naplnit krémem.

  3. Postup krému: ve 2 lžících mléka rozmíchat škrob. Ostatní mléko nalít do hrnce, přidat oba cukry a máslo, nechat rozpustit. Až začne mléko vařit, přidat škrob, nechat přejít varem, vychladit za občasného míchání. Šlehačku ušlehat dotuha, smíchat s vychladlým "pudinkem".

Poznámka

Ač vypadá postup složitě, je geniálně jednoduchý... Zkuste:-)

http://recepty-od-sofie.webnode.cz/recepty/

Byla jsem upozorněna, že je tento koláč pečen pod dalšími různými názvy, proto doplňuji.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 283 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Tarte dimanche - nedělní koláč (pražský, pařížský)

  • skarlettka skarlettka(neregistrovaná)

    sůl do kvásku nepatří ,zhoršuje kynutí kvasnic.

    Odpovědět

  • janatka janatka

    Kdysi dávno jsem dělala koláče z majonézy.Nějak jsem receptík opomenula:-ODnes jsem byla ráda po vyzkoušení,těsto úžasné nelepivé,pracovalo se s ním nádherně.Rozplývalo se na jazyku.Namazala jsem krémem a pro zkoušku marmeládou,moc dobré!!!:-p:-KMěla jsem jednu majonézu(100g) a ta mi stačila na tuto dávku těsta úplně v pohodě,těsto hnětala pekárna. :-K:yes:Moc ráda jsem vyzkoušela recept.

    Odpovědět

  • senky senky

    Jejda, tady mi někdo dělá chutě:-8:-8 dělám " Pražské " podle tohoto rp: http://www.toprecepty.cz/recept/11187-prazske-kola...,ale jak se znám, dlouho neodolám ani této verzi :-D:-D

    Odpovědět

  • rebeka rebeka

    Tak jsem teda zkusila, chystala jsem se na ně dlouho, je to výborná záležitost:-8:-D:-D bod jsem dala, těch pár fotek, jestli neva;-)

    Odpovědět

  • evik25 evik25

    vypadá úžasně:-p:-p:-p, ukládám a určitě vyzkouším a bodík už je tam:yes::yes::yes::yes::yes::-p:-p:-p:-K:-K

    Odpovědět

  • sofie1973 sofie1973(neregistrovaný)

    Jiri V.: Ale jdi, máš krásný koláček i fotečku, děkuji.:-) Také mě moc těší, že chutnalo:-K.

    Odpovědět

  • Jiri V. Jiri V.

    sofie1973 - Koláč jsem odzkoušel. Můj není tak hezký jako tvůj, ale na chuti mu to neubralo.:-p:-p:-K
    Dík za recept.:-K Dovolil jsem si přidat fotku.

    Odpovědět

  • sofie1973 sofie1973(autorka receptu)

  • sofie1973 sofie1973(autorka receptu)

    Jiri V: Děkuji a přeji, at se koláček podaří...:-p

    Odpovědět

  • Jiri V. Jiri V.

    sofie1973: Odzkouším a dám vědět. Zklamaný určitě nebudu.:-p:-KZatím jsem zkoušel jablkový koláč vzhůru nohama podle sester Tatin - Tarte Tatin. Zkoušel jsem jej udělat podle původního receptu z níže uvedené knihy. Recept, s trochu jiným postupem, než v knize, je i na Topkách. Povídání o vzniku receptu Tarte Tatin jsem jej našel na http://www.labuznik.com/recipe.php?ID=5581
    a v knize Vladimíra Poštulky - Labužníkovy historky. V této knize autor píše o vzniku některých známých receptů.O tvém koláči ve své knize nepíše.:-( Děkuji za receptík, ukládám a po odzkoušení dám vědět, jak chutnal.:-K

    Odpovědět

  • rebeka rebeka

    Jiri V.: taky díky za info:-K
    ať tak či onak,koláč velmi podobný tomuto nám donesla ochutnat kolegyně a byl naprosto vynikající:-p:-p:yes::yes:
    já ho snad budu muset taky udělat:-D:-D
    a protože tu fantastickou chuť jsem si tímto připomněla,dávám střelhbitě další bodík:-):yes::-K

    Odpovědět

  • sofie1973 sofie1973(autorka receptu)

    Jiříku, děkuji za info, mně recept přivezl brácha z Francie, okamžitě jsme si ho zamilovali, ač nevíme přesně původ koláčku. Děkuji za info a doufám, že bude chutnat...:-K

    Odpovědět

  • Jiri V. Jiri V.

    :yes::-p Ještě jsem neměl možnost ochutnat, ale slyšel jsem o tomto koláči tolik pochval, že budu muset odzkoušet.Hledal jsem na internetu něco o původu tohoto koláče. Našel jsem jen následující. Paní Anna Lešková na svých stránkách píše - pražský koláč je ve skutečnosti Tarte Tropézienne - specialita, kterou v Saint Tropez vymyslel místní pekař polského původu Alexandre Micka. Jediný zásadní rozdíl mezi oběma koláči je v posypu - francouzská verze má na vrchu krystaly cukru, zatímco pražský bratranec drobenku.

    Odpovědět

  • rebeka rebeka

    klára:já taky..Pražský koláč;-):yes:

    Odpovědět

  • sofie1973 sofie1973(autorka receptu)

    klára: jedná se o klasický francouzský recept na "nedělní" koláč, zřejmě jej někdo převzal...;-) Je to běžné, kuchyně se různě přebírají a mísí, což je jen k dobru věci...:yes:

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: pařížský koláč tarte tropézienne koláč tropézienne pařížský jablkový koláč pražský koláč tropezienne tarte tropézienne recept nedělní jablkový koláč pařížský jablkový koláč recept pražský koláč recept parižsky dort nedělní jablečný koláč parižsky jablecny kolac pražský koláč info pečení tartedimanche pražský koláč s jablky prazske kolace pražský koláč s Majolkou® koláč saint tropez tropezienne recept

Zapomněl/a jsem heslo