Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Máslo je tuk se specifickou chutí a vůní: Víte, kde všude se používá?
Zdroj: Pixabay - rodeopix

Máslo je plnohodnotný mléčný tuk, který se vyrábí zkoncentrováním smetany a následným odstředěním vody. Máslo je nejpoužívanější pomazánka na pečivo a je součástí většiny běžných jídel.

Máslo je potravina, bez které si většina lidí nedokáže svůj život představit. Máslem však může být nazýván pouze mléčný tuk s více než 80 % tuku. Kvalitní máslo má příjemné aroma a lehce nasládlou chuť.

Použití másla v kuchyni

Tuk je nedílnou součástí většiny pokrmů a máslo je mezi tuky na prvním místě:

  • Máslem se natírá pečivo, ale také je součástí různých pomazánek.
  • Používá se do těsta na pečivo, do dortů a cukroví a do máslových krémů.
  • Přidává se jako součást jíšky do omáček, do polévek, k zelenině. Je užitečné na jejich zjemnění.
  • Na másle restujeme zeleninu, houby, cibuli do zapražených polévek.
  • Slouží k omaštění knedlíků, sladkého pečiva, kaší a vařených brambor.
  • Přepuštěné máslo je vhodné ke smažení, jelikož snese i vysoké teploty.

Máslo můžeme ochutit česnekem, kořením, bylinkami nebo nasekanými zelenými natěmi. Můžeme ho ušlehat s medem na medové máslo a přidáváme ho do karamelu. Máslo má nekonečně široké využití.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky