Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pomazánky jsou vděčné jídlo. Existuje jich nepřeberné množství. Přesvědčte se sami
Zdroj: Toprecepty.cz

Pomazánky jsou velmi vděčné jídlo. Z několika surovin můžeme nasytit celou rodinu nebo partu kamarádů. Navíc na ně chytře zužitkujeme zbytky z ledničky – kousky sýrů, uzenin, zeleniny apod. Mohou být dětsky jemné i chlapsky řízné, to podle toho, kdo je bude konzumovat.

V naší databázi jsou rozdělené podle základní suroviny.

Pomazánky

Pomazánky jsou velmi oblíbenou součástí oslav a večírků. Velmi snadno s nimi vytvoříte chlebíčky nebo jednohubky, stejně tak dobře poslouží jako snídaně, svačina nebo studená večeře pro celou rodinu.… Podívejte se na všechny pomazánky.

Drožďové pomazánky

Droždí je surovina nabitá vitamíny skupiny B. Nejdříve droždí projde na pánvi tepelnou úpravou, kdy se nejprve působením tepla rozpustí, posléze zhoustne, začne vonět po mase a mírně červenat. Tím je připravené k použití do pomazánky. Doplníme ho zeleninou, uzeninou, vejci, sýry apod.

Houbové pomazánky

Z podušených hub vznikají velmi voňavé pomazánky. Nemusí to být jen houby lesní, můžeme využít celoročně dostupné houby pěstované. Doplníme je méně výraznými surovinami, aby se chutě nepřekrývaly, nýbrž doplňovaly.

Masové pomazánky

Na masové pomazánky důvtipně využijeme maso zbylé od oběda, třeba to z polévky nebo kousek pečeně. Můžeme sem zařadit i nejrůznější paštiky, ať už s játry nebo bez nich. Také oblíbená škvarková pomazánka zde má své místo

Rybí pomazánky

Na pomazánku z ryb můžeme použít tepelně upravenou rybu nebo filé či ryby z konzervy. Typickou rybí chuť též jako u hub doplníme méně výraznými surovinami, abychom rybí chuť násilně nepřebili.

Sýrové pomazánky

U sýrových pomazánek se řídíme chutí toho, kdo bude pomazánku konzumovat. Můžeme použít velmi výrazné sýry vonící do daleka nebo naopak jemné a nevýrazné žervé či sýr tavený. Jen nedoporučujeme kombinovat více výrazných sýrů do jedné pomazánky, překrývají se chutě.

Tvarohové pomazánky

Univerzální tvaroh můžeme kombinovat téměř se vším, skvělý je s bylinkami, kořením, zeleninou, uzeninou, ale dětem můžete připravit i sladké tvarohové pomazánky s ovocem, medem, kakaem apod. Záleží jen na momentálních zásobách nebo chuti. Někdy tvaroh může nahradit máslo v pomazánkách, které by s máslem byly příliš tučné.

Uzeninové pomazánky

Z oblíbených uzenin a uzeného masa vyrábíme pomazánky s doplňkem másla, sýrů nebo žervé či pomazánkového másla. Mohou tvořit i slavnostnější nabídku třeba v silvestrovském menu.

Vaječné pomazánky

Málo chuťově výrazná vejce si můžeme dovolit ochutit výraznějšími surovinami v závislosti na příležitosti. Na běžnou svačinu vyrábíme jednoduché pomazánky se zeleninou a případně bylinkami, na slavnostní příležitosti doplníme vejce kaviárem, kvalitní uzeninou apod.

Zeleninové pomazánky

Pomazánky, kde hlavní složku tvoří zelenina, vůbec nemusí být nudné. Jednak jim pestrá zelenina dodává barevnost, ale výrazná zelenina i nezaměnitelnou chuť. Jen musíte dát pozor, syrová zelenina po osolení pouští vodu.

 

Teď už máte jistě přehled, kolik různých a skvělých pomazánek můžete podle našeho webu vytvořit.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více