Proč vánočka při pečení praskne: Vysvětlení je jednoduché
Vánočka z kynutého těsta je klasikou na štědrovečerním stole a vyhledávaným sladkým pečivem po celý rok. Kynuté těsto, plné másla, rozinek a mandlí, potřebuje čas ke zpracování i ke kynutí, aby byl výsledek dokonalý.
Každá hospodyňka se ráda pochlubí svým výtvorem, i když je vánočka prasklá nebo sjetá ke straně - hlavní je, že je dobrá. Stačí napravit dvě chyby, které mohou za prasknutí vánočky a my vám poradíme, které to jsou.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Proč vánočka při pečení praskne
Na vině je málo vykynuté těsto, které se v horké troubě prudce zvedne:
- Na vině je špatně vypracované těsto - musí se hníst aspoň deset minut v robotu, aby se ingredience pěkně promísily a vytvořily jemné, kompaktní těsto. Rozinky a mandle přidáváme až nakonec, aby nebránily zpracování hmoty.
- Nedostatečně vykynuté těsto v troubě prudce nabyde a vánočku potrhá. Také krátký odpočinek těsta před vložením do trouby způsobí, že se rychle zvedne a povrch vánočky se roztrhne.
Připravte si s námi poctivou vánočku podle našeho videa - budete překvapeni, jak je to snadné a možná vás to inspiruje k vlastnímu upečení tohoto výborného pečiva:
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Zapečené nepředvařené lasagně s kuřecím a sýrem
Přidáno před 4 hodinami
Pivní bůček na způsob rillettes
Přidáno před 11 hodinami
Cupcake s mandarinkami zdobené krémem
Přidáno před 17 hodinami
Bleskové rohlíky
Přidáno před 18 hodinami
Zapečené těstoviny s rajčatovou omáčkou
Přidáno 4. 5. 2024 17:16
Sendvič z vaječné omelety
Přidáno 4. 5. 2024 10:40
Přečtěte si Zobrazit více
Jak se dělá vánočka: Od přípravy těsta až po vyndání zlatavého a voňavého výsledku z trouby
Buchty po ránu: Dokonale vláčná citronová buchta podle receptu Josefa Maršálka. Příprava je rychlá, chuť božská
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Komentáře