Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zadělali jste těsto na vánočku a ono nekyne a nekyne? Možností, kde jste mohli chybovat, je hned několik. Poradíme, jak na to
Zdroj: Toprecepty.cz

Upéct chutnou a nadýchanou vánočku není úplně jednoduché. Těsto s množstvím tuku a cukru hůře kyne. Důležitá je správná teplota, vhodné pořadí přidaných surovin, správné vypracování těsta a vhodné podmínky při kynutí. Chyby, které děláme, se nepříznivě projeví na kvalitě a rychlosti kynutí.

Z těchto důvodů je důležité umět připravit kynuté těsto správně. Základem je správná teplota surovin, důkladné hnětení a správné kynutí. Při přípravě těsta nám mohou pomoci elektrické přístroje (domácí pekárna, hnětač), které nám ulehčí námahu. Ale ani přístroje nezachrání chyby, které někdy děláme.

Proč vánočkové těsto špatně kyne

Příčin může být několik.

  • Zkontrolujte, zda jste přidali do těsta všechny suroviny správně - ve správném pořadí, teplotě a množství.
  • Možná suroviny neměly pokojovou teplotu. Studené potraviny prodlouží proces kynutí o několik hodin.
  • Nebo jste při mísení dali sůl přímo na droždí. Sůl droždí nesvědčí, proto se raději míchá do mouky, aby nebyla v přímém kontaktu s droždím, v pekárně se dává do jiného místa, než se nachází droždí.
  • Také jste možná tuk nebo mléko do těsta přidali příliš horké. Kvasinky jsou živý organismus, který zabíjí teploty nad 42 °C. Ohřívejte tuk nebo mléko maximálně na 37 °C.
  • Nebo jste těsto málo vyhnětli. Kynuté těsto je potřeba důkladně vypracovat, aby se do něj dostal vzduch a aby se rozvinuly žádoucí vlastnosti lepku v mouce. Správně vypracované těsto je hladké, pružné a nelepí se na mísu.
  • Těsto špatně kyne v nepříznivé teplotě. Těstu pomáhají kynout teploty kolem 25-30 °C.
  • Všechny podmínky jste splnili a přesto nekyne? Vánočkové těsto je bohaté na tuk a cukr, což prodlužuje kynutí na několik hodin. Dejte mu čas.

Vánočka, která kynutí nepotřebuje

Pokud se Vám kynuté těsto stále nedaří, můžete zkusit upéct vánočku z tvarohového těsta, které kynout nepotřebuje. Místo zaplétání ji lze dát do formy, určitě si také pochutnáte a příprava těsta bude snazší.

Pletení vánočky z jednotlivých pramenů

Vánočku pleteme různými způsoby. Následující názorné video vám ukáže, jak uplést vánočku klasicky - z 9 pramenů:
Doufáme, že vám naše rady pomohly.

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více