Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kdy solit houby při vaření? Každá úprava hub má svá pravidla, která musíme dodržet. Víte, která to jsou?
Zdroj: Pixabay - Timolina

Houby při kontaktu se solí uvolní vodu, která se solí reaguje a rozpustí ji - houby jsou pak mokré a gumové. Pravidla při solení hub nejsou složitá, ale je nutné je dodržet, aby se houbový pokrm povedl tak, jak si přejete.

Houby obsahují spoustu vody a v okamžiku, kdy je osolíme, začne se voda z hub  uvolňovat, což v některých případech není žádoucí, ale v jiných zase ano. Poradíme vám, jak v různých kuchyňských úpravách solit houby.

Kdy osolit při vaření a smažení houby

Stačí si zapamatovat několik jednoduchých pravidel:

  • Při restování hub s kmínem na másle nebo houbových škvarků solíme houby až po dokončení smažení a dosažení požadované barvy pokrmu.
  • Smažené houby solíme těsně před obalováním v trojobalu, aby nepustily zbytečně moc vody a mouka neodpadávala.
  • Houby na smaženici solíme hned po orestování na tuku, popřípadě na cibuli, aby pustily vodu, ve které se posléze dusí a nemuseli jsme je podlévat.
  • Sušené houby dáváme předem namočit do studené vody, kterou nikdy nesolíme - houby by sůl natáhly a zgumovatěly by.
  • Houby sušené v soli se připravují zasypáním tvrdých hub vrstvou soli, která z nich vytáhne vlhkost a zároveň se v ní rozpustí.
  • Pečené houby obalujeme v různých směsích koření, které už sůl obsahují, proto je není potřeba dosolovat.
  • Houby na zavaření nebo na salát musíme povařit ve slané vodě s kořením - sůl dodá houbám chuť a zároveň je konzervují.
  • Při sušení a mrazení nikdy houby nesolíme.
Dostali jste chuť na pečené houby a nevíte, jak na to? Možná vám poradí naše video:

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více