Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

4 snadné způsoby, jak omezit sůl v jídelníčku a být tak zdravější
Zdroj: moritz320, Pixabay.com

Ne nadarmo se jedna z nejznámějších českých pohádek jmenuje Sůl nad zlato. Vždyť sůl je základem snad v každé světové kuchyni a je bez ní téměř nemožné ochutit jídlo tak, aby potěšilo chuťové pohárky. Sůl, minerál složený z chloru a sodíku, může být ale škodlivá pokud jí tělo přijímá příliš velké množství. Proto je velmi důležité dbát na dobrou kvalitu soli a její správné dávkování.

Sůl nad zlato

Klasická sůl, kterou najdeme v každé kuchyni, je chemicky upravená a obohacená o jod. Zdravější variantou ale může být himalájská nebo mořská sůl nezbavené potřebných minerálů. Zdravé lidské tělo potřebuje denně kolem 8 gramů soli, což je přibližně jeden a půl čajové lžičky. V Česku se ale průměr příjmu soli drží na 16,5 gramech denně, to je víc než dvojnásobek. Jak se soli v jídelníčku zbavit?

1. Vyhněte se polotovarům

V dnešní rychlé době je daleko snadné koupit si v supermarketu polotovar, který doma snadno ohřejeme a během pár minut máme oběd na stole. Nákup takových potravin bývá často impulzivní a málokdy zkontrolujeme etiketu se složením, kde bychom našli i množství soli obsažené v jídle. Není žádnou novinkou, že právě polotovary jsou solí přímo napěchované, aby u zákazníka chuťově obstály. Snažte se tedy i v případě, že na plnohodnotný oběd nemáte čas a potřebujete se rychle nasytit, nahrazovat nevyvážené polotovary zdravějšími variantami, jako jsou oříšky semínka a ovoce.

2. Nesolte hotové jídlo

V restauraci dostaneme jídlo a před ochutnáním ho osolíme; celkem běžná praxe spousty z nás. Důvod, proč hotové jídlo už nesolit ale není jen nechtěná možnost přesolení jídla. Tepelně upravená sůl v jídle mění svoji strukturu a pro naše tělo je daleko snadněji zpracovatelná. Při dodatečné solení se nám často nepodaří pokrm dosolit rovnoměrně a v ústech máme pocit, jako kdybychom jedli sůl samotnou. Krystalická sůl konzumovaná bez tepelné úpravy se vstřebává pomaleji do těla, zvyšuje krevní tlak, způsobuje dehydrataci a zvyšuje riziko vzniku srdečních chorob.

3. Používejte koření a bylinky

Bylinky jsou skvělým doplňkem snad každého slaného pokrmu. Bylinky nejenže můžeme použít místo přebytečné soli, ale právě díky nim můžeme z oběda udělat vitamínovou bombu. Bylinky pomáhají při prevenci vysokého krevního tlaku a jejich protizánětlivé účinky podporují naši imunitu

4. Vyhněte se ovoci a zelenině s velkým množstvím sodíku

Je zásadní uvědomovat si, co jíme, abychom dokázali zhodnotit, jestli náš jídelníček zdraví prospívá nebo spíš škodí. Ovoce a zelenina jsou nepochybně zdravými částmi našich jídelníčků, ale každé tělo je jiné a přijímá různé druhy ovoce a zeleniny různým způsobem. Například řepa, špenát a mrkev obsahují sodíku vysoké množství a pokud už naše strava obsahuje vysoké množství soli, je dobré omezit jejich konzumaci.

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více