Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

I když jsme si za poslední léta těstoviny víc oblíbili, stále v nich nemáme úplně přehled. V obchodech většinou saháme po tom, co zrovna mají a moc neřešíme, co se k nim hodí. Pro Italy je ale kombinace těstovin a omáček doslova věda. Zřejmě proto jich mají i tolik druhů. Poznejte je v naší galerii.

Špagety

Nejslavnější italské těstoviny patří v Itálii k základním potravinám. Dlouhé úzké špagety jsou silné 2 mm a dlouhé 25-30 cm. Prodávají se v čerstvé i sušené podobě. S kečupem by vám je v Itálii nenabídli, ale s jednoduchou rajčatovou omáčkou je mají rádi moc, stejně jako s vajíčky a slaninou (spaghetti carbonara) nebo jen s česnekem, olivovým olejem a chilli papričkami (spaghetti aglio e olio).

Fusilli

Těstoviny ve tvaru spirálky jsou dlouhé asi 4 cm a často je označujeme jako vrtulky nebo vřetýnka. K dostání bývají klasické žluté, ale i v různých barevných variantách – červené obarvené rajčaty nebo řepou, či zelené, jimž dodává odstín špenát. Tvar spirály ale nemají jen tak na ozdobu, v drážkách totiž výborně ulpívá omáčka. V USA jsou známé jako rotini.

Farfalle

Říkáme jim také motýlci nebo mašličky, pokud byste si je ale dávali v Modeně, nebuďte překvapení, že je tam znají jako strichetti. Když jsou menší, stávají se z nich farfalline. Dělají se i ve vroubkované verzi jako farfalle rigate. Výborně se hodí do salátů a díky svému kompaktnímu tvaru jako příloha k masu.

Tagliatelle

Placaté dlouhé nudle patří k boloňskému ragú, dokonce i víc než u nás s ním spojované špagety. Obecně se nejčastěji doplňují právě hustými omáčkami, které ale nemusejí být nutně masové. Často se prodávají smotané v hnízdech. V Itálii je připravují rovnou čerstvé. Hodně se podobají stejně placatým nudlím fettuccine, tagliatelle jsou ale užší, mají  na šířku 0,65 až 1 cm, a jsou také tenčí. Co se týče jejich použití v kuchyni, jsou na tom stejně. Fettuccine častěji seženete v obchodech v sušené trvanlivější podobě.

Lasagne

Lasagne u nás patří k nejznámějším a oblíbeným italským těstovinám a stejně tak se jmenuje pokrm z nich připravený většinou s boloňským ragú. Mají podobu velmi širokých plátů, které se zapékají právě s omáčkou a bešamelem.

Macaroni

Jako makarony si obvykle představujeme dlouhé špagety s dírou uvnitř, kterou se dá báječně vyfukovat nebo nasávat omáčka. Na rozdíl od špaget ale tyto makaróny bývají kratší. Italové ale jako macaroni označují i duté krátké a zahnuté těstoviny, které bychom my spíš nazvali kolínky. Tyto zahnuté krátké makarony jsou populární hlavně v Americe. Italové si makarony dávají s masovou nebo sýrovou omáčkou. V Americe a ve Velké Británii je připravují se sýrem, nejčastěji s čedarem. Tento pokrm má dokonce i svůj název – mac and cheese.

Rigatoni

Podobně jako krátké macaroni vypadají i rigatoni. Jde o krátké duté těstoviny s větším obvodem a vroubky na povrchu. Mohou být i mírně zahnuté. Díky vroubkům a širokému povrchu na nich dobře ulpívají husté masové i řídké rajčatové omáčky. Pokud jsou hladké, říká se těmto tlustším rourkám ziti, ty ale jsou užší a delší. Aby to náhodou nebylo tak jednoduché, i ziti mohou být rigati – tedy vroubkované. Ziti jsou speciální tím, že jejich název znamená snoubenci. Podle webu Paesana.com se podávají jako hlavní chod při svatbě. Hodí se k hustým omáčkám, snadno se totiž dostanou do dutých středů.

Penne

I tyto těstoviny mají tvar dutých kratších válečků. Na rozdíl od rigatoni jsou ale tenčí a jejich konce jsou seříznuté našikmo, takže jsou špičatější. Stejně jako rigatoni jsou na povrchu vroubkované, mohou být ale i hladké. Ty vroubkované jsou o něco pevnější a mají tendenci nasáknout více omáčky než hladké penne. Omáčka lehce pronikne i dovnitř rourek. Díky své univerzálnosti patří ze světa těstovin k nejčastěji využívaným.

Cannelloni

Tlustší roury jsou cannelloni. Mají podobu tlustých trubiček jako stvořených pro to, aby byly naplněny nějakou nádivkou. Často se volí třeba špenát s ricottou a pak se těstoviny navíc ještě zapékají. Říká se tak rovněž plátovým těstovinám, jako jsou lasagne, které se ale zapékají zamotané do tvaru rourek.

Ravioli

Tyto plněné těstoviny se skládají ze dvou plátů těsta, v nichž je náplň, a na okrajích jsou spojené. Většinou jsou čtvercové, ale mohou mít i tvar kruhu nebo půlkruhu. Součástí náplně je obvykle ricotta, která se kombinuje třeba se špenátem a muškátovým oříškem nebo citronovou kůrou. Náplň může být i masová.

Tortellini

I tyto těstoviny jsou plněné, jejich náplň je ale z masa. V originální verzi jde o směs mletého vepřového masa s prosciuttem a mortadellou, která se dochucuje parmezánem a muškátovým oříškem. Tradičně se vařily a servírovaly ve vývaru, dnes se podávají i se smetanovými omáčkami. Mají tvar prstenců.

Conchiglie

Těstoviny ve tvaru mušliček se často dělají v různých barevných variantách, jež jim dodávají přírodní barviva. Tvar těstovin je jako stvořen k tomu, aby na nich výborně ulpívala omáčka. Existují i v menší verzi, které se říká conchigliette.

Orecchiette

Tvar podobný mušličkám mají i orecchiette. Tyto těstoviny ale v překladu znamenají ouška. Oblíbené jsou v kombinaci s brokolicí nebo s rajčatovou omáčkou někdy vylepšenou o masové kuličky.

Ruote

Ruote vypadají jako malá kola z kočáru i s loukotěmi. Sehnat je můžete pod názve rotelle. Velmi se jím podobají fiore, ty ale spíš připomínají malou květinku. Díky svému tvaru baví hlavně děti, často se používají pro svůj netradiční tvar do polévek nebo do salátů. I v otvorech kol výborně ulpívají různé krémové omáčky. S oblibou se i zapékají.

 

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více