Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Historie pizzy a jak si ji upéct doma

Pizza a jak to s ní všechno začalo

Pizza, oblíbené jídlo spojované s Itálií, měla své předchůdce už ve starověkém Řecku a Egyptě. První pizzerie začaly v Itálii vznikat již na konci 17. století - pekly se v nich tehdy placky z kynutého těsta, na které se rovnaly další ingredience. V italské kuchyni se až koncem 18. století začala hojně používat rajčata (dříve panovala obava z jejich jedovatosti) a v průběhu 18. století pizza postupně přecházela do podoby, ve které ji známe v současnosti.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Pizza

Pizza pochází z Itálie, ale oblíbenou se stala po celém světě. Její základ tvoří kynuté těsto, rozválené do kruhu, na něj se kladou vhodné suroviny, většinou rajčatový základ, šunka, trvanlivé salámy, sýry, různá zelenina, zde je mnoho možných variant, podle chuti konzumenta.

Pizza Margherita pochází z Neapole z roku 1889, tehdy sjednocená Itálie chtěla uctít královnu Margheritu a místní kuchař Rafael Esposito vytvořil na její počest pizzu. Byla zajímavá tím, že obsahovala tři barvy italské vlajky – červenou (rajčatový základ), zelenou (bazalka) a bílou (mozzarella). Tato jednoduchá a zároveň velmi působivá kombinace (barevná i chuťová) oslovila nejen královnu Margheritu, ale vlastně celý svět. Tuto pizzu si dnes můžeme koupit v každé pizzerii a pochutnat si na ni. Italský národní pokrm, který byl vytvořen v Neapoli, si postupně dobyl celý svět.

Pizza je velký kruhový plát světlého chlebového těsta, který je nahoře zdoben náplní z různých ingrediencí. Středně tuhé těsto se nejčastěji připravuje z mouky, droždí, soli a vody. Základními složkami ke zdobení jsou obvykle rajčata a sýry (mozzarella). Dále se přidávají nejrůznější suroviny podle druhu pizzy – paprika, cibule, olivy, žampiony, špenát, brokolice, chilli papričky, tuňák, sardinky, kuřecí maso, šunka, salám, ančovičky, ananas a další. Pizza se dochucuje různým kořením, bazalkou a česnekem. Peče se v peci nebo v troubě.

Ještě něco navíc z historie pizzy

Roku 1943 byla v Americe oficiálně připravená první pizza, která nesla název Chicago-Style. Od roku 1948 se na trhu začíná objevovat první předpřipravené těsto na pizzu. V padesátých a šedesátých letech minulého století se pizza stala dalším fast food jídlem v Americe, stejně jako hot dog a jablečný koláč.

První zmrazenou pizzou přispěli na trh bratři Celentanovi v roce 1957, tím položili počátek velkého rozšíření mražených polotovarů v obchodech. Dnes si můžeme koupit pizzu předpečenou a doma si ji dopéci.

Ovšem příjemným zážitkem je si zajít na pizzu do pizzerie (restaurace, ve kterých se pizza připravuje).

Také rádi pozorujete pizzaře v akci? Existuje dokonce sportovní odvětví – pizza akrobacie (pizza Freestyle), které bylo založeno kolem roku 1980 italskými pizzaři. Při tomto „umění“ pizzař vyhazuje těsto do vzduchu a nechává je létat a točit se kolem něj, těsto je krásně tvárné a přitom se za pomoci odstředivé síly zvětšuje. Tato show se předvádí při rytmu hudby. 

 

Půjdeme-li na pizzu do pizzérie, vybereme si z široké nabídky tradičních i netradičních italských pizz.

Jak na pizzu v domácích podmínkách

Doma při pečení pizzy často zapojíme fantazii a pracujeme s tím, co máme k dispozici a co nám chutná. Možná by se Italové divili.

To, co si doma upečeme, by si totiž často spíš než "pizza" zasloužilo název "slaný koláč". V receptáři od našich čtenářů můžeme najít spoustu inspirace na dobroty opravdu netradiční, přesto chutné.

Při dochucování sáhneme nejčastěji po italském koření nebo po koření na pizzu. Povrch můžeme lehce pokapat olivovým olejem. Když sýr přidáme až po krátkém zapečení, nebude příliš vysušený.

Obvyklým základem pizzy je kynuté těsto. Existuje více variant těsta a mnoho možností zdobení. Těsto je potřeba dobře vypracovat, zpočátku se nám možná zdá tuhé, ale později získá tvárnost a pěkně se s ním pracuje. Některá těsta, která používáme na "podomácku" připravované pizzy, připomínají spíš těsta na kynutý koláč s ovocem. 
 

V receptáři máme i další varianty a způsoby přípravy pizzy - spíš bychom měli používat termín "slaný koláč". Jeden z nejjednodušších způsobů, jak si připravit slaný koláč v domácích podmínkách, je použít na jeho základ koupené listové těsto. Upečeme jej buď v klasickém tvaru kulatého plátu nebo jej rozložíme po celém plechu. Listové těsto se velmi dobře hodí na přípravu různých "šneků" a dalších menších tvarů, které ochutíme ve stylu pizzy. Listové těsto je pohodlné a dává nám spoustu možností přípravy, použití "naslano" je sice méně obvyklé než využití na sladké dobroty, ale zrovna tak výborné.

 
 
 
Oblíbené jsou i varianty, do kterých využijeme brambory. Brambory mohou být součástí těst nebo přímo základem, který dozdobujeme. Výsledkem jsou opět velmi netradiční koláče a speciality.
 
 
Co když pospícháme a máme chuť na pizzu? Opět se nabízí více variant pečiva, které ochutíme ve stylu pizzy a do jejichž rychlé přípravy zapojíme fantazii. Jako základ použijeme rohlíky, toustový chléb, tortilly, veky a další pečivo. Pochutnáme si i na velmi jednoduchých a rychlých jídlech. Stačí podélně rozkrojit rohlík, pokapat olejem, obložit rajčetem pokrájeným na plátky, posypat italským kořením a strouhaným sýrem. To vše na chvíli vložit do mikrovlnné trouby a rychlá dobrota je během chviličky. Ovšem, o tradiční pizze v tomto případě nemůže být ani řeč.
 

Pizza nasladko

Můžeme vyzkoušet i sladkou variantu - co takhle náš oblíbený valašský frgál? Sladké pizzy mají velmi blízko k našim koláčům. V domácích podmínkách je zdobíme podle toho, co máme k dispozici nebo co trh zrovna nabízí.

Pizza není jediný pokrm, který má své počátky v Itálii. Další specialitou, která si získala celosvětovou oblibu i popularitu a má stejné kořeny, jsou těstoviny

Je skvělé, že se můžeme nechat inspirovat recepty, které vyzkoušeli jiní, a připravovat osvědčené kombinace. 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky