Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Novoroční jídelní zvyky a pověry: Čočka přináší blahobyt, s kuřecími pokrmy odletí štěstí, humr vás zavede do minulosti
Zdroj: zdroj: Freepik, timolina

První den v roce je na celém světě spojen s mnoha pověrami. Mokré prádlo na šňůře znamená neštěstí, na úklid zapomeňte, abyste si nevymetli štěstí, a předem zkontrolujte špajz a ledničku. Co vám bude chybět na Nový rok, bude chybět po celý rok. A protože Nový rok letos připadne na neděli, můžeme očekávat mírnou zimu, úrodné jaro a větrné léto.

Jídlo ve znamení pověr

Pověry začátku nového roku se promítají i do jídla. Někteří lidé věří, že humr by mohl způsobit v nadcházejícím roce smůlu a neúspěchy, protože se pohybuje směrem dozadu. S kuřetem by zase mohlo odletět štěstí.

Co se tedy kde jí? Když se podíváme za oceán, tak například na  americkém jihu jsou typickými symbolickými potravinami fazole s „černýma očima“, zelenina, vepřové maso a kukuřičný chléb, zatímco jiné kultury vsadily na nudle, knedlíčky nebo hroznové víno.

Hrách, čočka nebo fazole symbolizují mince nebo bohatství. Vepřové maso je v některých kulturách považováno za znamení prosperity. Kukuřičný chléb zase přináší zlato.

Pohankové nudle a knedlíčky

V Japonsku se obvykle na Silvestra jako poslední jídlo jí miska soba. Jde o pohankové nudle, které odedávna symbolizují v japonské kultuře štěstí.

V Číně jsou zase za symbol bohatství považovány knedlíčky. Proto jsou součástí slavnostního lunárního novoročního jídla, které obvykle bývá v lednu nebo únoru. Knedlíčky, tedy na pánvi smažené kapsy a náplní z mletého vepřového masa, zelí a zelené cibule  jsou běžným začátkem „normálního“ nového roku.

Když hodiny na Silvestra odbijí půlnoc, Španělé snědí dvanáct kuliček z hroznu vína. Při každém úderu hodin sní jednu kuličku. V obchodech se prodávají malé hrozny bez pecek, které jsou určeny speciálně pro tuto příležitost. Hlavním jídlem, které se ve španělských domácnostech na Nový rok jí, je čočka s dušeným vepřovým masem a chorizem.

V italských rodinách se po půlnoci podává čočka s vepřovým masem a klobásami.

Český Nový rok na talíři

Rozhodně by se neměla servírovat žádná drůbež (aby štěstí neuletělo), zajíc (to aby neuteklo) a ryba (aby pro změnu neuplavalo).

A co by se mělo jíst? Čočka jako novoroční jídlo vede napříč kontinenty, také u nás je na prvním místě. Tvar připomíná mince, proto by měla přinést peníze. Nahradit ji můžete hrachem nebo fazolemi, ale i kroupami nebo rýží a dokonce i na co nejmenší kousíčky nakrájenou zeleninou. Protože čím víc „kousků“ jídla bude o Nový rok na talíři, tím víc peněz na vás čeká. Štěstí přináší ovar, ideálně z prasečího rypáčku.

Některé hospodyňky dříve pekly na konci roku ještě vánočku. Do ní vložily buď minci nebo někde jen zrnko hrášku. Kdo ve své porci našel minci nebo hrášek, podle pověsti ho v dalším roce čekaly peníze a štěstí.

Kari čočka

Čočka nemusí být na novoročním stole jen nakyselo s volským okem a okurkou nebo jako hustá čočková polévka. Vyzkoušejte třeba čočkové kari. Budete potřebovat:

  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • 2 střední cibule nakrájené na větší kusy
  • 4 lžíce kari pasty
  • 850 ml zeleninového vývaru
  • 750 g dušené mražené zeleniny
  • 100 g červené čočky
  • kurkuma
  • hrst rozinek a nahrubo nasekaná petrželka
  • mangové čatní (k podávání)

Příprava není vůbec složitá. Na velké pánvi rozehřejte olej. Přidejte cibuli a smažte ji na prudkém ohni asi 8 minut nebo dokud nezíská zlatohnědou barvu. Vmíchejte kari pastu a minutu povařte. Pomalu přilévejte tolik zeleninového vývaru, aby zasyčel, a seškrábejte všechny kousky ze dna pánve. Postupně přilévejte zbytek vývaru. Vmíchejte mraženou zeleninu, přikryjte a 5 minut povařte. Přidejte čočku a vařte dalších 15–20 minut nebo dokud zelenina a čočka nejsou uvařené.

Kari osolte, vhoďte hrst rozinek a nasekanou petrželku. Podávejte s rýží basmati jemně kořeněnou kurkumou a s mangovým čatní.

Zdroje informací: bigseventravel.com, realsimple.com

Témata

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více