Jak zpracovat zvířecí droby? Takhle si můžete zpestřit jídelníček za pár korun
Tentokrát se zaměříme na to, jak zpracovat zvířecí droby. Mezi ně řadíme nožičky, brzlík, jazyk, vemínko, varlata (býčí žlázy). Tyto části zvířat jsou poměrně levnou možností příjmu kvalitních bílkovin. Pro toho, komu konzumace těchto částí zvířat nedělá psychické potíže, jsou vítaným zpestřením jídelníčku za málo peněz.
Brzlík jako oblíbená lahůdka v kuchyni
Brzlík se vyskytuje u mladých zvířat před plnou pohlavní zralostí a najdeme ho v krční krajině. Prodává se nejčastěji telecí syrový chlazený nebo mražený. Na povrchu má viditelné bílé proužky tukové tkáně. Brzlík musíme spařit a stáhnout blánu z povrchu. Pak ho nejčastěji dusíme nebo smažíme. Jako jediný z drobů má vysokou tržní cenu.
Hlava a jak si na ní pochutnat
Hlava se konzumuje nejčastěji vepřová, ale v minulosti bývaly běžně ke koupi i hlavy (nebo jejich části) skotu nebo skopové (to už kvůli nebezpečí nákazy BSE není možné, pouze se prodávají lícní části). Podle kůzlečí nebo telecí hlavy získala velikonoční nádivka svůj název hlavička. Hlava se hlavně vaří, líčka se dusí. Vařené části hlavy (rypáček, tlama) se používají na saláty, huspeniny, tlačenku apod.
Jazyk je delikatesa
Vařený nebo uzený jazyk je delikatesa. Je to poměrně velký kus jemného libového masa. Vařený neuzený využijeme do tlačenky a zabijačkového guláše. Po uvaření je nutné ho oloupat. Pak ho můžeme smažit jako řízečky nebo podávat s pikantními omáčkami (např. známý recept na jazyk s polskou omáčkou). Uzený jazyk po uvaření také oloupeme a podáváme s křenem a chlebem nebo bramborovou kaší.
Nožičky na talíři
Telecí i vepřové nožičky jsou velmi kližnaté, obsahují přírodní kolagen. Vařené se mohou vykostit, obalit a usmažit, ale častější je jejich použití do tlačenky a sulcu (huspeniny). Vývar z nožiček pomáhá rosolovatění masových konzerv.
Varlata v oblíbených receptech
Varlata jsou býčí pohlavní žlázy. Prodávají se už bez bílé povrchové blány a upravují se nejčastěji smažením nebo pečením.
Jak zpracovat vemínko?
Vemínko je mléčná žláza krav, má růžovožlutou barvu a obsahuje hodně vaziva a tuku. Mladé vemínko se vaří a pak upravuje jako řízky nebo se přidává k masu do guláše.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Avokádová pomazánka s česnekem a cibulí
Přidáno před 11 hodinami
Pórková pomazánka s ovesnými vločkami
Přidáno před 12 hodinami
Květákové muffiny se salátem
Přidáno před 13 hodinami
Rychlá pizza z tortill
Přidáno před 22 hodinami
Domácí ovocné přírodní bubble tea
Přidáno 26. 4. 2024 20:16
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno 26. 4. 2024 11:33
Přečtěte si Zobrazit více
Čína z kuřecího masa s rýží: Rychlá česká varianta se speciální směsí koření je křehká a šťavnatá, skvěle chutná s rýží
Jak na dokonalé houskové knedlíky: Podle receptu knedlíkového mistra Petra Kosinera je zvládnou i začátečníci
Jak zpracovat jeřabiny a arónie. Hodí se hlavně ke zvěřině a hovězímu masu
Komentáře