Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vyrábíme originální adventní kalendář: Pro děti i pro dospělé a jen za pár korun
Zdroj: congerdesign, Pixabay.com

Adventní kalendář je součástí každých Vánoc. Odpočítávání dnů do prosincových svátků je díky němu příjemnější a obohacené o sladkou odměnu za trpělivost. Pokud vás nebaví klasické kupované "advenťáky", zkuste letos vyrobit svůj originální. Jde to snadno a i levně. Inspirujte se našimi tipy - fantazii se meze nekladou!

Domácí adventní kalendář za pár korun

Vyrobit si adventní kalendář doma nemusí být vůbec nákladné a není to ani složité. Popravdě k tomu stačí prázdné plechovky, papírové sáčky nebo klidně i ruličky od toaletního papíru, provázek, fixa, nějaké ty bonbony či jiné po kusech balené laskominy - a základ je obstaraný! Například závěsný adventní kalendář z ruliček od toaleťáku vyrobí i ti nejnešikovnější kutilové; na jednotlivé ruličky napíšete čísla dní od 1. do 24. prosince. V ruličkách uděláte po stranách nůžkami dvě menší dírky, které leží přímo proti sobě. Provléknete provázek jednou dírkou, pak na něj přivážete bonbon tak, aby se dal do ruličky ukrýt, provlečete druhou dírkou - et voilá! Pokračujete, dokud nemáte navlečeny všechny ruličky. Tip: Ruličkový adventní kalendář může mít formu jednoho dlouhého provazu, anebo můžete vyrobit několik kratších provázků po šesti ruličkách a na zeď je zavěsit svisle.

A pokud máte čirou náhodou schované plastové formy z klasického čokoládového adventního kalendáře, stačí ve vodní lázni rozpustit čokoládu a tu do formiček nalít a nechat zatuhnout v lednici. Obal kalendáře pak můžete vyrobit z papíru, a to i za asistence vašich dětí.

Adventní kalendář pro děti

Pokud se cítíte na práci s látkou, jehlou a nití, můžete adventní kalendář ušít. Jednodušší verzí je vyrobit látkové pytlíky, které opět navážete na provázek nebo ozdobnou stuhu. Na jednotlivé sáčky našijete čísla dnů a dovnitř kromě bonbonů můžete schovat třeba i oříšky nebo čokoládové tyčinky či lízátka. I drobnější hračka by se tam vešla - jako příjemné překvapení pro obzvlášť hodná dítka! Výhodou látkového adventního kalendáře je, že hotové pytlíky můžete uschovat na následující roky. Pokud ovládáte šicí stroj a troufáte si na náročnější dílo, můžete ušít adventní kalendář v podobě závěsného kapsáře.

Adventní kalendář pro dospělé

I dospělí se těší na Vánoce a někteří si na prosincové svátky a tu pravou adventní atmosféru obzvlášť potrpí! Látkový adventní kalendář je samozřejmě možné připravit i drahé polovičce nebo třeba pro kamaráda. Jen do jednotlivých sáčků či kapes místo sladkostí schovejte například bonbony plněné alkoholem nebo rovnou miniatury speciálních pálenek, které seženete v každém obchodě s kvalitním alkoholem a samozřejmě i přes internet.

Tip: Chcete-li si s "dospěláckým" adventním kalendářem vyhrát, naplňte jej malými lahvičkami obsahujícími domácí vaječný likér nebo domácí Bailey's vlastní výroby!

Uzeninový adventní kalendář

Pokud chcete domácím adventním kalendářem obdarovat jedlíka, zkuste uzeninový adventní kalendář. Miniklobásky by bohužel mimo lednici nevydržely, ale tvrdé salámy, například salám lovecký, je naopak vhodné skladovat v suché spíži, kde pořádně vyschne tak, jak má. Pořiďte štangli loveckého salámu a pravítkem na něm odměřte 24 stejných úseků. Ty označte provázkem nebo třeba ozdobným drátkem a majitel kalendáře si může odřezávat lahodný kousek salámu každý den až do Vánoc.

Tip: Víte, co se skvěle hodí k salámu? Pivo! Doplňte tedy uzeninový adventní kalendář výběrem pivních speciálů, klidně jich může být také čtyřiadvacet.

Adventní kalendář s příběhem

Nejen jídlem je člověk živ. A i adventní kalendář může být speciálním dárkem třeba pro babičku nebo maminku. Vyberte 24 společných fotografií - z oslav narozenin, z dovolených, předešlých Vánoc a tak dále - a nechte je vytisknout či vyvolat, pokud je nemáte v papírové podobě. Nalepte je na velký arch papíru a každou fotografii schovejte za papírová dvířka, která na papír snadno připevníte lepidlem na pevné straně a malou, snadno odlepitelnou samolepkou na "otevírací" straně. Případně se dvířka i papír dají proděravet a dírkou provléct provázek, který zavážete na mašličku. Dvířka označte čísly a celý kalendář doplňte vánočními nálepkami, obrázky nebo milými vzkazy. Obdarovaný si pak každý den až do Štědrého dne připomene krásné chvíle se svými blízkými a bude se o to víc těšit na společné prožití vánočních svátků.

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více