Vidlička jako ďáblův nástroj a nůž místo párátka: Moderní příbor používáme teprve dvě století
6. 2. 2021 Historie a zajímavosti
S jídlem je samozřejmě spojeno také stolování a jeho kultura. V západním světě (a nejen tam) jsme zvyklí mít k dispozici klasický příbor, tedy v základu vidličku, nůž a lžíci. Jak dlouho už ale lidé jedí příborem? Ne tak moc, jak si představujeme…
Příbor od přírody
Ještě ve středověku se lidé příborem rozhodně nenajedli. Mezi chudými, ale i na hradech v těch nejvyšších kruzích se jedlo buď přímo rukama, případně se třeba maso odkrojilo ostrým nožem. Naši předci ale měli k dispozici lžíci, vidlička měla poněkud zpoždění. Proč?
Jako první se tedy na hodovním stole objevil nůž - ne ale příborový, kterým by si stolovníci krájeli jídlo na jednotlivá sousta. Šlo o osobní, klasický ostrý nůž, a ne každý měl k dispozici ten svůj. Problém ale nastal ve chvíli, kdy některý z hodujících použil nůž místo párátka. To i v "době temna" mohlo vyvolat nelibost ostatních lidí u stolu. Podle historických dokladů se ale nejednalo o žádnou výjimku.
Mohlo by vás zajímat
Na rozdíl od nože měli už středověcí lidé k jídlu každý svoji lžíci. Ostatně tu znali i ve starověku, a pokud budeme za lžíci považovat třeba i větší mušli, kterou bylo možné najít na břehu moře nebo i u řeky, museli bychom se vrátit ještě hlouběji do minulosti, abychom našli prvního člověka, který takovou "lžíci" použil. Ve starověkém Egyptě nebo Římě už bychom si mohli pořídit lžíci opravdu parádní, vyrobenou ze vzácných materiálů. Je libo třeba stříbrnou? Není to problém, pokud máte peníze. Kdo ale na zaplacení neměl, pořád si mohl pořídit lžíci dřevěnou, kterou si často lidé dokázali vyrobit i sami.
Jak to bylo s vidličkami?
Možnost napíchnout si jídlo na vidličku považujeme dnes za samozřejmost, které bychom se jistě neradi vzdávali. Stejně jako lžíci znali i vidličku jako takovou už v dávném Egyptě, v Řecku a samozřejmě ve vyspělé Číně. Na stůl se ale tento nástroj nedostal. Svojí velikostí byly tehdejší vidlice určeny jen do kuchyně jako pomocnice při přípravě jídla.
I když se vidlička v některých kulturách, jako třeba v Persii, později začala prosazovat i pro jemnější práci, než je vyndavání velkých kusů masa z hrnce, křesťanský svět s ní měl stále problém. Jako ďáblův nástoj ještě dlouho na stůl nesměla.
Mohlo by vás zajímat
Na stolech evropských panovníků se tak vidlička začala objevovat až v polovině šestnáctého století, ale ani tehdy nebylo její šíření nijak rychlé. Muži ji považovali za zbytečnost, mohli se přece stejně snadno nebo snad i jednodušeji najíst rukama. A stále šlo navíc spíš o zmenšenou vidlici, jakou jsme zvyklí využívat při vaření, a ne při stolování. Až v 17. století se vidlička proměňuje a v 18. století získává tvar, který má prakticky dodnes.
Příbor v té podobě, jakým jsme zvyklí jíst i my, používá na světě něco kolem miliardy lidí. O polovinu víc lidí se ale raději nají hůlkami a bezmála pět miliard lidí stále k jídlu používá nástroj, který dala lidstvu sama příroda - jednoduše jedí rukama…
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Co dobrého a svátečního vařit v prosinci? Může to být tradiční i méně tradiční menu
Je tady advent Advent je čas ztišení, rozjímání, sdílení společného času a snaha udělat radost někomu blízkému a tím zažít vlastní pocit štěstí.… Číst více
Jak připravit vinnou klobásu. Naučíme vás dva způsoby
Vinná klobása nechybí ve svátečním období na slavnostní tabuli. Před přípravou se nejčastěji smotává do spirály a propíchnutím špejlí napříč se… Číst více
Jak vykuchat kapra v 5 krocích. Na co si dát při práci pozor
Velmi často si doneseme domů kapra už vykuchaného, ale co když dostanete od souseda rybáře kapra v celku? Potom je potřeba postavit se ke kuchyňské… Číst více
16 tipů na štědrovečerní menu: Co se tradičně podává k slavnostní večeři
Menu na Štědrý den je tradičně dané. Doba půstu se v současnosti příliš nedodržuje, ale klasické pokrmy se připravují dodnes. Provedeme vás… Číst více
Kouzelný čas adventní: Pojďte se s námi podívat, jak jej lidé prožívali dříve
Už je to tady… dnes konečně zapálíme první svíčku… Číst více
Vánoční zvyky a tradice: Jaké z nich znáte a které stále dodržujete? Připomeneme si ty nejzajímavější
Velkou touhou lidí je být zdravý, milovaný a žít v blahobytu. Právě s těmito přáními je většina zvyků, dodržovaných u Štědrovečerní tabule, spojena.… Číst více
Zítra přijde Mikuláš. Přečtěte si, jak se slaví ve světě a připravte dětem medové certličky
Na Mikuláše se děti těší téměř stejně jako na… Číst více
Jak na masopustní vrkoče: Nadýchané sváteční koláče voní tvarohem a vanilkou a tradičně se pekly k muzice
K masopustu patří hlavně koblihy, za starých časů… Číst více
Velikonoční jidáše a vrkoč podle Petry Burianové: Voní medem a krásně ozdobí stůl, říká první vítězka Peče celá země
Pečení je s Velikonocemi velmi úzce spjato. Petra… Číst více
Jak naporcovat kapra? Poradíme, jak připravit filet z kapra krok za krokem
Kapr je naším tradičním vánočním pokrmem. Bohužel mnoho lidí jí kapra jen jednou ročně a když toto období nastane, nevědí si s rybou pořádně rady.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Wurstsalat: Pikantní německá salámová pochoutka může být i z točeňáku nebo českých špekáčků, nejlepší je k pivu
Začínáte pěstovat rajčata? Základní výbava vyjde zhruba na 400 Kč, potřeba jsou správné květináče, zemina i tyčky
Buchty po ránu: Apple pie podle Josefa Maršálka. Na americký koláč se šťavnatými jablky je potřeba správná mouka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kvásková tmavá cihla se semínky
Přidáno před 6 hodinami
Vepřová krkovice dušená na zelenině
Přidáno před 16 hodinami
Sladké chlebíčky s džemem a šlehačkou
Přidáno před 16 hodinami
Banana split
Přidáno před 16 hodinami
Avokádová pomazánka s česnekem a cibulí
Přidáno 27. 4. 2024 19:17
Pórková pomazánka s ovesnými vločkami
Přidáno 27. 4. 2024 18:33