Večeře do 30 korun na porci: Zkuste chalupářskou omeletu, jáhlovou kaši či pečená křidélka
7. 4. 2021 Vaření
Máte hluboko do kapsy, jste pár dní před výplatou, nebo z jiných důvodů potřebujete ušetřit? S trochou umu lze zvládnout syté a dobré teplé jídlo do 30 Kč na jednu porci; někdy se do této částky vejdou i porce dvě. Jenže vás nenapadá, co pořád vařit? Připomeňme si klasické recepty a naučme se i nějaké nové.
Bramborové lokše
Pochoutek z brambor je opravdu nepočítaně. Stačí si vzpomenout na naše babičky, co všechno s nimi v kuchyni dokázaly; od placek přes knedlíky, kaše, polévky až po bramborové moučníky. Na levnou večeři si udělejte třeba typické slovenské lokše. Na jejich přípravu vám stačí jen 500 g ve slupce uvařených a vychladlých brambor, sůl a 100 g hladké mouky. Brambory nastrouháte najemno, smícháte s moukou a solí, těsto po částech vyválíte na placky asi 0,5 cm silné a opečete nasucho z obou stran na pánvi. Po upečení se lokše potírají omastkem, a pak se mohou jíst nasladko, třeba s povidly, nebo naslano, například se zelím.
Mohlo by vás zajímat
Chalupářská omeleta
Tento recept vznikl kdysi dávno a předává se mezi jesenickými chalupáři. I v tomto případě vám budou stačit pouze dvě suroviny; balíček klasických chipsů a 3 vejce. Vajíčka rozšlehejte v míse a přisypte do nich menší balíček chipsů. Nechte chvilku odstát, řádně promíchejte a směs vlijte na pánev s rozehřátým olejem. Omeletu smažte z obou stran dozlatova. Doporučujeme podávat s čerstvou zeleninou, případně i s kečupem.
Mohlo by vás zajímat
Nudle s mákem
Dobrota našeho dětství má stálé místo v kuchyni. Mák navíc patří mezi české superpotraviny, takže si nejen pochutnáte, ale zároveň tělu dodáte i porci vápníku, draslíku, železa a hořčíku. Recept je jednoduchý a najdete jej zde.
Mohlo by vás zajímat
Kočičí svatba
Klasický staročeský pokrm nesmí v našem výčtu chybět. Hrách s kroupami, osmaženou cibulkou a kyselou okurkou je delikatesa i pro ty, kteří jinak dají přednost masu. Recept na klasickou kočičí svatbu najdete zde, ochutit jídlo můžete navíc ještě česnekem a majoránkou. .
Mohlo by vás zajímat
Pečená kuřecí křidýlka
Kuřecí křidýlka koupíte zhruba kolem 50 Kč za kilo a nají se z nich celá rodina. Křidýlka stačí okořenit podle chuti, třeba česnekem, solí a uzenou mletou paprikou, a upéct. Vhodnou přílohou je chléb. Další možností je udělat křidýlka na smetaně a podávat je s těstovinami.
Květákový krém
Jednoduché, levné, dobré a zdravé jídlo máte na stole do půl hodinky. Hustá sytá polévka navíc vypadá luxusně, a tak vůbec nebudete mít pocit, že jste se o něco ošidili. Základní recept najdete tady, polévku můžete při podávání doplnit krutony a čerstvými bylinkami. Krémové polévky se ostatně dají udělat i z jiných druhů zeleniny. Výtečný je dýňový krém, mrkvový nebo třeba z pečeného celeru. Polévky vás zahřejí, dodají vám tekutiny a vitamíny a ještě se skvěle najíte.
Mohlo by vás zajímat
Hrachová, jáhlová nebo krupičná kaše
Kaše všech možných druhů patří také mezi zapomenutá, ale dobrá jídla. Třeba jáhly se dají zpracovat naslano i nasladko, krupicovou kaší s kakaem nebo skořicí se zavděčíte dětem a hrachová kaše s cibulkou a volským okem uspokojí i nenasytné jedlíky.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Rodinná večeře spojuje. Proč bychom se měli každý večer sejít u jednoho stolu?
Bezdomovec díky pomoci lidí otevře vlastní kavárnu. Přitom hrozilo, že bude kvůli zákonům úplně bez peněz
Květák býval pochoutkou na dvorech králů. Dnes oceníme jeho zdravotní benefity
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Králík na rozmarýnu a bílém víně
Přidáno před 6 hodinami
Vepřový guláš
Přidáno před 7 hodinami
Pomazánka ze čtyř druhů sýra s pažitkou
Přidáno před 10 hodinami
Hruškový karamel
Přidáno před 11 hodinami
Snídaňový toust
Přidáno před 14 hodinami
Kynuté věnečky s mandlemi a skořicí
Přidáno před 16 hodinami