Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dortové trendy roku 2021: Ochutnejte zábavný jelly cake nebo okouzlující flower cake!
Zdroj: Pixabay, JillWellington

Pokud rádi pečete dorty, zkuste si doma udělat také letošní cukrářské hity. Se želatinou, plné květin, nebo v duchu 3D zdobení a zlatých dekorací. Svět cukrařiny je nesmírně inspirativní, tak se nechte svést!

Fault line cake

Na pohled nesmírně extravagantní dort má zvláštní zdobení, nad kterým si říkáte, jak to asi cukrářka mohla udělat. Na boku dortu je totiž nepravidelná, jakoby polámaná linka (fault line). Není to ve skutečnosti linka, spíš nepravidelný širší pruh, který má jiné zdobení, než zbytek dortu a je i v jiné rovině, než celkový dortový krémový „obmaz“. Fault line se dělá tak, že na krémem pomazaný hotový dort nanesete kolem dokola ještě jednu vrstvu (nejčastěji širší pruh) krému v jiné barvě a nepravidelně. Tuto část ozdobíte dortovým sypáním, nebo její okraje dodekorujete zlatými třpytkami. Principem je přiznat nesouměrnost a vlastně z ní udělat přednost.

Flower cake

Květinový dort i květinové zdobení je letošní hit číslo jedna. Ovšem nemáme na mysli dříve tolik užívané marcipánové růže, ale z krému vytvořené různé druhy květin od narcisů přes tulipány až po nejdrobnější květinky. Typicky se tak zdobí cupcakes, ale dortovým trendem je sladkými květy a lístečky upečený korpus přímo obsypat. Abyste při pohledu na moučník měli pocit, že jste se ocitli na květinové louce. Tohle zdobení je efektnější a paradoxně snazší, než náročné modelování z marcipánu. Pokud jste ale na klasiku, udělejte si klidně dort marcipánový.

Jelly cake

Želatina na dortech nebo zákuscích není nic nového, ale jelly cake to má jinak. Dort totiž není politý želatinou jen shora, ale i z boku, případně je dokonce z želatiny celý vyroben. Pokud je želatina shora a na bocích, postupuje se tak, že se kolem hotového dortu dá dortový ráfek a nechá se mezera asi 1 cm. Zvenku je potřeba vše dobře utěsnit, například alobalem, a do mezery mezi korpus a ráfek dát ještě slídu (aby byl posléze povrch hladký). Pak se do mezery nalije rozpuštěná želatina, může být i obarvená, a nechá se ztuhnout. Dort vypadá, jako by byl v akvárku. Případně lze opět, podobně jako u fault line cake, želatinou ozdobit jen část dortu a vytvořit tak „jezírko“ nebo jiné efekty. Další možností je nasypat ovoce do bábovkové nebo jiné tvarované formy a zalít je obarvenou želatinou. Pak je to pravdu želé dort se vším všudy!

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více