Čokoládový dort potažený marcipánem

kedlubna Kuchař: kedlubna

Dorty 85 názorů

Suroviny

Těsto:
5 vajec
200 g cukru krupice
3 lžíce kakaa
necelých 200 g hladké mouky
5 lžic oleje
krém:
150 g másla
100 g moučkového cukru
250 ml mléka
30 g hladké mouky
100 g hořké čokolády
marcipán:
20 dkg sušeného mléka – né sojové nebo nízkotučné
20 dkg cukr moučka
2 lžičky oleje
3 lžičky mandlového aroma
trochu vody (tak nanejvýš 50 ml)
Recept si zatím oblíbilo 24 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Korpus : Do misky dáme 3 lžíce kakaa a dovážíme do 200 g moukou a promícháme. Z bílků a cukru ušleháme tuhý sníh. Postupně po jednom zašleháme žloutky a po lžících olej. Zlehka vmícháme mouku s kakaem.

  2. Těsto nalijeme do formy ve které jsme vymazali a vysypali dno. Upečeme ve vyhřáté troubě (190°C asi 30 minut). Vyzkoušíme špejlí, pokud se těsto nelepí, je korpus hotový, pokud se lepí, ale nahoře se připaluje, přikryjeme alobalem. Necháme vychladnout.

  3. Studený korpus vodorovně prořízneme. Spodní plát pokapeme rumem, natřeme vrstvou rybízového džemu a čokoládovým krémem, přikryjeme druhým plátem, jehož řeznou stranu jsme rovněž pokropili rumem. Krémem potřeme i boky a povrch. Dáme ztuhnout do ledničky. Nejlépe do druhého dne.

  4. Krém : Z mouky a 30 g másla připravíme světlou jíšku. Zředíme mlékem a uvaříme na kaši. Za občasného míchání necháme vychladnout. 120 g másla ušleháme s cukrem do pěny a postupně po lžících vešleháme vychladlou kaši. Nakonec po lžičkách přidáme a zašleháme rozpuštěnou (ne moc teplou) hořkou čokoládu.

  5. Marcipán : Cukr i sušené mléko musíme důkladně prosít, přidáme olej, aroma a trochu vody. Zpracujeme nahrubo vařečkou, pak rukou s igelitovou rukavicí, se kterou se pak i hmota pěkně vyleští, aby byla lesklá Výsledek musí být hustý jak plastelína, DŮKLADNĚ PROPRACOVAT, jinak ztvrdne. Vodu přidáváme velmi opatrně, pokud je to řídké, tak přiměřeně přidat cukr a sušené mléko. Půl napůl.

  6. Na barvení marcipánu jsem použila potravinářské barvivo, půlku sáčku jsem rozpustila v trošce vody. Marcipán na potáhnutí dortu jsem vyválela mezi igelitem, igelit sundala a opatrně přenesla na dort , namočenýma rukama uhladila a okraje opatrně ořízla ostrým nožem. Na růžičky si vyválíme hodně natenko obarvený marcipán, vykrajujeme kolečka, lžičkou uhladíme okraje a postupně přidáváme k sobě kolečka, které modelujeme do tvaru růže.

Poznámka

zdroj - peceni.info.cz

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 43 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Čokoládový dort potažený marcipánem

  • volantka volantka

    Marcipán úspěšně odzkoušen už po 3:-D:-K Malej mi ho tady furt ujídá

    Odpovědět

  • Luu Luu(neregistrovaný)

    Tak dort vyzkoušen a celkem se vydařil...včetně růžiček:-K
    Ale přiznávám, že marcipánové růžičky až na několikátý pokus:)Hodně pomohl online kurz zdobení dortů, kde je i pěkný video návod na růžičky. Více o kurzu zde http://www.mini-kurzy.cz/zdobeni-dortu-se-uz-nemus.... Pro začátečníky jako jsem já určitě super

    Odpovědět

  • Luu Luu(neregistrovaný)

    Míša:
    Ano Míšo, když chcete mít marcipán třeba červený stačí přidat gelové potravinářské barvivo...teda aspoň mně se osvědčilo

    Odpovědět

  • isindy isindy

    Tomáš Čechák: tento korpus používám standardně a jen jednou se nepovedl - a to mou vinou... tady máte podrobný postup, který jsem sem kdysi vložila http://www.toprecepty.cz/recept/18933-kakaovy-olej...

    Odpovědět

  • casino casino

    Na rcp se mi líbí, že do těsta není cpán PDP:yes:

    Tomáš Čechák:
    Tady to tak chodí..., to si zvyknete, ááá nééébo nezvyknete;-)
    Možná vám, dnes ve Štědrý den, některá hvězda odpoví, že každá(ý) trouba peče jinak. Jj peče, ale je to jen takové klišé... Zde +/- 10°C nic neznamená:-))
    Asi jste měl málo vyšlehaný sníh. Já bych šlehal chvilku samotné (nahřáté) bílky (bez soli), pak přidal 1PL krystalu, pak šlehal dohusta, pak s cukrem do špiček.
    Žloutky a mouku vmíchat opatrně, jak stojí psáno v rcp.
    ... ááá ještě se říká, že se s těstem naplněnou formou má zacházet šetrně... No, předpokládám, že jste s ní naschvál nemlátil:-D

    Odpovědět

  • Tomáš Čechák Tomáš Čechák(neregistrovaný)

    Dobrý den, mohl by zde někdo konečně odpovědět nám, komu těsto podle tohoto předpisu v troubě nevzešlo a zůstala z něj jen vysušená placka, a poradit v čem to vězí? Milé kuchařinky, ta sebestředná chlubení a vzájemné plácání se po ramenou nám lůzrům rodu mužského i ženského fakt moc nepomůžou.

    Odpovědět

  • Míša Míša(neregistrovaná)

    a když bych chtěla marcipán mít třeba červený, stačí jen přidat barvivo? :-)

    Odpovědět

  • Kateřina,15 Kateřina,15(neregistrovaný)

    Můj první dort který jsem dnes dělala mému příteli k 15. narozeninám :D není takový jako na fotkách ale myslím,že na můj první dort ještě s marcipánem se mi vcelku povedl :D děkuji za super recept :-K

    Odpovědět

  • Zuzana Zuzana(neregistrovaná)

    Ahoj: Kdekoliv- mají ho v každých potravinách- např. Laktino- kupuji polotučné :-)

    Odpovědět

  • Ahoj Ahoj(neregistrovaný)

    Mohu se zeptat kde seženu sušené mléko? :-)

    Odpovědět

  • Volantka Volantka(neregistrovaná)

    Tak dnes jsem upekla korpus,na něj mám tedy jiný recept,ale z tohoto receptu jsem použila krém a marcipán.Krém dobrý,ale marcipán mám strach jestli mi do zítra v lednici neztvrdne:-?Přijde mi dost tuhý.No,uvidim kdyžtak ho nahřeju v mikrovlnce a uvidíme.Bude to můj druhý dort,ale první z marcipánu.:-))

    Odpovědět

  • Lusssi Lusssi(neregistrovaný)

    Nevím z čeho sou dělané ty dorty na fotkách ale já podle tohoto receptu mám placku!! nevím jestli to děláte z trojtých dávek nebo co ale mě to vyskočilo tak na 2cm... spíš mi příjde že ste tu zapoměla dopsat kypřící prášek :-S takže zítra budu muset dělat dort znova a asi se podívám po jiném receptu:-!

    Odpovědět

  • Mikeš Mikeš(neregistrovaný)

    Ted mám dort v troube a vůbec nestoupá :/ :/ :/ ;-(

    Odpovědět

  • Adyka Adyka(neregistrovaná)

    Dobrý den, můj první dort s marcipánem. Moc dobrý, akurát ještě to chce popracovat ten marcipán.:-)

    Odpovědět

  • bedrisiivet bedrisiivet(neregistrovaný)

    Děkuji za recept a podrobný návod, chuťově skvělé, vzhledově musím zapracovat, snad to příště bude vypadat lépe:-D

    Odpovědět

1 2 3 4 5 6

Tématické fráze: marcipánové dětské dorty fotogalerie cokoladovy dort marcipán recept jak pracovat s marcipánem cokoladovy dort recept marcipánové dětské dorty recepty a návody marcipánové dorty k narozeninám recepty na dorty k narozeninam dorti zdobení dortů fotogalerie marcipanove dorty barvení marcipánu marcipánový dort recept marcipánové figurky na dorty recept na marcipán marcipánové dorty fotogalerie dorty k narozeninám fotogalerie dvoupatrový potahovaný dort postup dorty k narozeninam foto čokoládové dorty

Zapomněl/a jsem heslo