

Nepečený tvarohovo-pudinkový dortík s jahodami a želé
Suroviny 10 - 12 porcí
- 500 g polotučného tvarohu ve vaničce
- 2 vanilkové cukry
- 50 - 60 g moučkového cukru nebo dle potřeby
- 1 vanilkový pudink bez vaření Créme Olé
- pár kapek citronového aroma od Dr. Oetkera
- 180 - 200 ml mléka
- 250 ml Ramy Cremefine na šlehání nebo smetany na šlehání
- 110 g dětských piškotů- zhruba
- zhruba 400 g čerstvých jahod + na dozdobení
- 1 ks jahodového ovocného želé nebo polské Galaretky
- 500 ml vody na přípravu
- cukr dle návodu (někde už obsahuje)
- Na dozdobení na talíři topping
- šlehačka
- máta nebo meduňka
Postup přípravy receptu
Můžeme začít přípravou jahodového ovocného želé, které přijde na povrch, ale dost dlouho trvá, než vychladne a začne želírovat. Želé připravíme dle návodu na sáčku - přivedeme do varu 500 ml vody, odstavíme a přidáme 1 sáček ovocného želé společně s cukrem dle potřeby.(Polská Galaretka je už oslazená). Už se ale nesmí vařit, metličkou rozšleháme a necháme zchladnout. Na povrch dortíku použijeme, až když pomalinku začíná houstnout, jinak někde může najít skulinku a protéct dolů.
V jedné míse ušleháme Ramu Cremefine do velmi husté pěny, nakonec můžeme přidat část odváženého cukru. Do druhé mísy dáme tvaroh, cukr, vanilkový cukr, pár kapek aroma - dáme opravdu malinko a raději pak přidáme, mléko - dala jsem 200 ml, stačilo by i malinko méně asi 180 ml. Záleží na hustotě tvarohu. Pak vše začneme šlehat a přisypáváme pudinkový prášek Créme Ólé, dále šleháme, až vnikne hustější hmota a do té jemně vmícháme připravenou šlehačku.
Na dno dortové formy rozložíme piškoty, rozetřeme část tvarohové hmoty, pak rozložíme na půlky rozříznuté jahody, na ně zase tvarohovou hmotu, piškoty a zbytek tvarohové směsi. Nahoru rozložíme taktéž jahody a formu dáme do chladničky.
Nakonec dortík "zasklíme" mírně tuhnoucí ovocnou želatinou. Měla jsem úplně plnou formu. Necháme v chladničce pořádně ztuhnout, nejraději do druhého dne. Pak odstraníme kruh, předtím vždy dortík objedu podél formy kolmo nožem.
Nakrájíme na řezy a na talíři dozdobíme dle své fantazie.
Možná nám zůstane malinko připravené ovocné želatiny, tak dáme ztuhnout do pohárku a přidáme třeba trochu jahod. Taky můžeme v želé namočit jahody určené na dozdobení na talíři a necháme je taky v lednici ztuhnout.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Nepečený tvarohovo-pudinkový dortík s jahodami a želé
-
Irrena:
S vaší zkušeností to souvisí okrajově:
Želatiny (nebo Agaru) se ve výrobnách uvaří "kotel". Takovou želatinou se bez další úpravy "glazuje" (např. ovocné košíčky)
To, co zbude v kotli a ztuhne se může v budoucnu teplem "rozpustit" a znovu používat
Nebo se z kotle odebere jen určité množství, např. na zalití ovocných dortů: Tato tekutá želatina se ochutí např. cukrem, ovocnou šťávou, sirupem a velmi často kyselinou citronovou.
Traduje se, že OKYSELENÝ ztuhlý zbytek se už znovu nerozpouští, protože prý už by to znovu neželatinovalo.
No, nevím zda to tak funguje (nefunguje), protože některá dogmata se neověřují...
(zbytky jsme přidávali do "Svěženek"https://www.toprecepty.cz/recept/45873-svezenky-na...
-
Dort se mi moc líbí
Jen mám obavu že želatina se na tvarohovém krému rozteče, už se mi to stalo na jiném dortu, kyselost tvarohu želatinu rozpouští
-
-
Silvia:Ja zase nechapu,ze někdo klikne na recept a resi tady,jestli je tam dort,nebo dortik,ja si myslim,ze většina z nas sem klikne pro dobry recept,ale jsou zrejme i taci co si sem prijdou vylit zlost a zchladit si zahu na jinych.Kde se to v lidech bere???Nicim neprispet a jen kazit radost jinym,to je snad lepsi nekam zalezt a počkat si az me ta rejpava prejde a nekazit naladu ostatním.Recept bud chcete,nebo nechcete,ale na nejaky stourani se v textu,tady skutecne není nikdo zvedavy.Preji vam hezky den a at vas to brzy prejde a jste se vsemi v klidu a miru
-
Jitka Kmentová :Rama Cremefine je určena na šlehání, nahradit se dá 33% smetanou na šlehání
-
Recept zkusím, jen nevím, jestli by místo Ramy mohl být jiný tuk, třeba máslo, Hera, nebo tak?
-
Merylas: úplně všechny druhy jako v Polsku nabízí Tesco
-
Vladimíra Luběnková: Jak už bylo bylo odpovězeno(Jaruško díky), je to želatina v různých ovocných příchutích. U nás kupuju v Lídlu pod názvem Želatina s pomerančovou příchutí nebo s jahodovou a taky s citronovou. Nemají tolik druhů jako v Polsku, viděla jsem jen ty tři.
Silvia: Mně to zase nevadí, ať se každý vyjadřuje jak uzná za vhodné a je zvyklý. Spíš než občasné zdrobněliny nemám ráda vulgární neboli tzv. jadrné vyjadřování, ale každého věcA pokud se Ti z receptu robí zle, tak na něj neklikej a přejdi jinam.
-
zizala: dobre, možno som to napísala príliš tvrdo
ja prosto zdrobneniny nemusím, inak recept je sympatický
-
Vladimíra Luběnková: Želatina s výraznou ovocnou chutí, prodává například Lidl.
-
Silvia: Jste vůči receptu nespravedlivá
Jediná zdrobnělina v něm je dortík a zřejmě se tím myslí menší nebo lehký dort.
Za komentující nemůže ani autorka ani ten recept
Ostatně, je zvláštní, že se váš zájem soustředil zrovna sem, když tady je jiných a mnohem výraznějších adeptů k vaší nevoli nepřeberně -
Nie nenudím, len ma šokuje, že dospelé ženy rozprávajú na úrovni dvojročných detí, čím nechcem urážať dvojročné deti, to je všetko.... nebyť tých stupídnych zdrobnenín, aj by som pochválila recept, takto sa mi z neho robí zle...
-
Prosím,co je polská Galaretka?
-
Silvia: Ahoj Silvi, nudíš se moc? Na dotaz, který se bude týkat receptu, Ti moc ráda odpovím.
-
dortík, sváteček, bodík...to je nejaká novodobá choroba, že dospelé ženy hovoria ako demmentné ...?