Pečte nejen lahodně, ale i krásně: Jak zvládnout krásně barevný duhový dort?
17. 5. 2021 Tipy a triky
Stejně jako je tomu i v jiných oborech, také cukrařina a dekorování dortů a zákusků, a to i v domácí podobě, prochází změnami. Proto vás rádi seznámíme s tím, jaké druhy zdobení frčí právě teď a hlavně - jak si je také osvojit!
Květinové ruské špičky
Možná jste si toho na sociálních sítích už všimli: dorty a cupcakes poslední dobou připomínají fotky z květinářství. Růže, narcisy, tulipánky, karafiáty, lístečky… A to všechno v mnoha různých barvách. Vypadá to náramně složitě a přitom na tom nic není. Květinové zdobení totiž šikovné cukrářky vyrábějí pomocí speciálních cukrářských špiček, někdy se jim říká trezírovací špičky. Žádné náročné modelování z marcipánu, cukrové hmoty či jiných ingrediencí.
Mohlo by vás zajímat
Postačí vám klasický máslový nebo máslovo-bílkový krém, který obarvíte potravinářskými barvami dle libosti. Poté jej dáte do cukrářského sáčku se zvolenou zdobící špičkou. Prodávají se jednotlivé kusy, ale i celé sady. Najdete je pod názvem ruské zdobicí špičky a levou zadní s nimi dokážete vytvořit květiny, srdíčka, hvězdičky a další 3D dekorace na dorty, moučníky, poháry či cupcakes.
Jednorožec na talíři
„Jsem duhová víla a paní vod,“ zpívala kdysi Hanka Zagorová a my se k této písničce můžeme nyní vrátit při pečení. Trendem v barvení těst i krémů je totiž aktuálně duha! Duhový dort je na přípravu pracnější, je totiž potřeba obarvit a zvlášť upéct každé patro korpusu, ovšem efekt při následném krájení hotového moučníku je dechberoucí.
Mohlo by vás zajímat
Podobně skvěle vypadají duhové krémy. Jak na jejich přípravu? Možnosti jsou dvě. Tou první je, že hotový máslový krém rozdělíte do mističek a každou část zvlášť obarvíte. Poté lze jednotlivé části dát všechny do jednoho zdobícího sáčku, anebo každou obarvenou část krému vložit do zdobícího sáčku samostatně a všechny sáčky poté vložit společně do jednoho velkého zdobícího sáčku. Je jen potřeba předem odstřihnout špičky a do posledního, největšího sáčku, dát vybranou zdobící špičku. Druhou, snadnější možností je do máslového krému dát na několika místech pár kapek červeného, modrého a třeba žlutého barviva a pomocí špejle udělat mramorování. Krém bude vícebarevný, ale nevytvoří přímo duhu, spíš barevný mramor. I to ovšem vypadá krásně.
Rýžový papír
Zvykli jsme si na něj při přípravě jarních závitků, novinkou je jeho použití v cukrařině. Rýžový papír tvoří na dortech nádherné poloprůhledné závoje nebo jiné efekty. Vypadá to velmi profesionálně, ale opět jde o jednoduchou metodu zdobení. Rýžový papír je potřeba pouze namočit do vlažné, lehce obarvené vody, nechat asi minutku změknout a poté položit například na zmuchlaný pečicí papír a nechat asi 10 hodin (tedy přes noc) zaschnout. Následně papírem zdobíme již kompletně hotový dort. Rýžový papír slouží jen jako závěrečná efektní „tečka“.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Bramborové knedlíky podle našich babiček
Recepty na bramborové knedlíky Bramborové knedlíky patří mezi naše oblíbená jídla z brambor. Recepty na ně často máme ještě od svých babiček nebo… Číst více
Co jednoduchého upéct? Skvělé buchty na plech podle těchto receptů zvládne každý
Některé z těchto receptů slavily úspěch už když podle nich pekly naše maminky, ale jistě přijdou k chuti i nám. Kdo by neznal kakaovou buchtu s… Číst více
Pečení na neděli: Vyzkoušejte staročeskou buchtu naslano, upečte si bramborový bác!
Říká se, že na neděli má být napečeno. Tuhle… Číst více
Jak upéct hrníčkovou buchtu s tvarohem? Retro dobrota je krásně mramorovaná a říká se jí himaláje
Neohlášená návštěva, nebo byste rádi místo dlouhého pečení měli čas k odpočinku a přitom si dali něco hříšně dobrého? Přesně to je náš jednoduchý… Číst více
20 nejlepších moučníků na plechu: I začátečník může ohromit hosty lahodnou dobrotou
Ať už se rozhodnete pro kterýkoliv z vybraných receptů, určitě nešlápnete vedle. Všechny jsou výborné a spolehlivé. Záleží tedy jen na vás, co… Číst více
Co dobrého upéct na chalupě? Třeba hrníčkový perník. Je snadný, rychlý a moc dobrý
Vše si připravíme včas do kuchyně, aby se suroviny zahřály na podobnou teplotu. Pak je stačí umíchat v míse, nalít na plech a upéct v předem vyhřáté… Číst více
Jak upéct moučník bez vajec. Vyzkoušejte oblíbené recepty na koláče, bábovky a muffiny z našeho receptáře
Vajíčka plní tradičně svou důležitou roli při sladkém pečení. Ať už pečete moučníky z kynutého, práškového nebo jiného těsta, mezi základní suroviny,… Číst více
7 levných moučníků: I za málo peněz připravíte chutné pohoštění
Na některé dobroty, především plné krémů, potřebujeme více dražších surovin a pak jsou snědené během chvilky. Pro následující recepty toto neplatí.… Číst více
Velikonoce v Itálii: Buchta ve tvaru holubice vznikla jako z nouze ctnost, přitom chutná božsky!
I v Itálii jsou Velikonoce ve znamení návštěv,… Číst více
Retro okénko: Jak na legendární citronovou babetu? Buchtu "z hliníkové misky" vyrobíme doma snadno a bude lepší než kupovaná
Vzpomínáte na oblíbený jemný moučník s chutí a… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit malované rolády. Nezaberou více času než ty s krémem
Duhový dort: Naučíme vás, jak připravit, upéct a složit barevné korpusy, které v řezu vypadají jako duha
Jaká je nejlepší poleva na zdobení perníčků? Taková, co se krásně nanáší, nestéká, rychle schne a je velmi chutná
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hovězí rolky ve slanině od Denisky
Přidáno před 7 hodinami
Pudinkový pohár s ovocem
Přidáno před 8 hodinami
„Žitné“ rohlíky s omládkem
Přidáno před 10 hodinami
Křupavé brambory
Přidáno před 13 hodinami
Jogurtový pohár se zmrzlinou a mangem
Přidáno před 13 hodinami
Variace na Gà Nam Bộ:
Přidáno před 21 hodinami