Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečte nejen lahodně, ale i krásně: Jak zvládnout krásně barevný duhový dort?
Zdroj: Freepik, topntp26

Stejně jako je tomu i v jiných oborech, také cukrařina a dekorování dortů a zákusků, a to i v domácí podobě, prochází změnami. Proto vás rádi seznámíme s tím, jaké druhy zdobení frčí právě teď a hlavně - jak si je také osvojit!

Květinové ruské špičky

Možná jste si toho na sociálních sítích už všimli: dorty a cupcakes poslední dobou připomínají fotky z květinářství. Růže, narcisy, tulipánky, karafiáty, lístečky… A to všechno v mnoha různých barvách. Vypadá to náramně složitě a přitom na tom nic není. Květinové zdobení totiž šikovné cukrářky vyrábějí pomocí speciálních cukrářských špiček, někdy se jim říká trezírovací špičky. Žádné náročné modelování z marcipánu, cukrové hmoty či jiných ingrediencí.

Postačí vám klasický máslový nebo máslovo-bílkový krém, který obarvíte potravinářskými barvami dle libosti. Poté jej dáte do cukrářského sáčku se zvolenou zdobící špičkou. Prodávají se jednotlivé kusy, ale i celé sady. Najdete je pod názvem ruské zdobicí špičky a levou zadní s nimi dokážete vytvořit květiny, srdíčka, hvězdičky a další 3D dekorace na dorty, moučníky, poháry či cupcakes.

Jednorožec na talíři

„Jsem duhová víla a paní vod,“ zpívala kdysi Hanka Zagorová a my se k této písničce můžeme nyní vrátit při pečení. Trendem v barvení těst i krémů je totiž aktuálně duha! Duhový dort je na přípravu pracnější, je totiž potřeba obarvit a zvlášť upéct každé patro korpusu, ovšem efekt při následném krájení hotového moučníku je dechberoucí.

Podobně skvěle vypadají duhové krémy. Jak na jejich přípravu? Možnosti jsou dvě. Tou první je, že hotový máslový krém rozdělíte do mističek a každou část zvlášť obarvíte. Poté lze jednotlivé části dát všechny do jednoho zdobícího sáčku, anebo každou obarvenou část krému vložit do zdobícího sáčku samostatně a všechny sáčky poté vložit společně do jednoho velkého zdobícího sáčku. Je jen potřeba předem odstřihnout špičky a do posledního, největšího sáčku, dát vybranou zdobící špičku. Druhou, snadnější možností je do máslového krému dát na několika místech pár kapek červeného, modrého a třeba žlutého barviva a pomocí špejle udělat mramorování. Krém bude vícebarevný, ale nevytvoří přímo duhu, spíš barevný mramor. I to ovšem vypadá krásně.

Rýžový papír

Zvykli jsme si na něj při přípravě jarních závitků, novinkou je jeho použití v cukrařině. Rýžový papír tvoří na dortech nádherné poloprůhledné závoje nebo jiné efekty. Vypadá to velmi profesionálně, ale opět jde o jednoduchou metodu zdobení. Rýžový papír je potřeba pouze namočit do vlažné, lehce obarvené vody, nechat asi minutku změknout a poté položit například na zmuchlaný pečicí papír a nechat asi 10 hodin (tedy přes noc) zaschnout. Následně papírem zdobíme již kompletně hotový dort. Rýžový papír slouží jen jako závěrečná efektní „tečka“.

Recepty k tomuto článku

Související obsah

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více