Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nakupujte jahody chytře! Čeho si všímat v obchodě a jak plody nejlépe zamrazit?
Zdroj: Freepik, aleksandarlittlewolf

Na šťavnaté sladké české jahody si budeme muset letos počkat trochu déle, přibližně do půlky června. Ale právě proto je čas dobře si nákup jahod naplánovat a promyslet, jak je nejlépe zpracovat. Sezóna je totiž krátká a byla by škoda ji promarnit.  

Samosběr, nebo supermarket?

Pokud nemáte vlastní jahody na zahrádce, zbývají už jen dvě možnosti, jak ke sladkým chutným plodům přijít. Jednou variantou je samosběr jahod, který nabízejí desítky farem, a druhou je koupit jahody na trhu nebo v supermarketu. U samosběru si čerstvost a kvalitu jahod můžete krásně pohlídat sami, zároveň také ušetříte, protože cena vlastnoručně natrhaných plodů je nižší než v obchodě. Ovšem každý tuhle možnost nemá. Čeho si tedy všímat při nákupu?

Roli hraje čas

Jahody patří mezi ovoce, které se velmi rychle kazí, proto je nikdy nekupujte v úterý s tím, že je zpracujete třeba o víkendu. Ideální je kupovat jahody v den, kdy je chcete jíst, nebo maximálně den předem. Vybírejte vždy pevné a oblé plody s jasně červenou barvou a zeleným kloboukem z kališních lístků. V žádném případě nekupujte jahody se známkou plísní, byť jsou „za hubičku“. Rozšířeným omylem je, že když se plíseň odkrojí, zbytek potraviny je v pořádku. Opak je pravdou. Plíseň totiž nejdřív napadne celou potravinu a až pak se objeví nahoře, kde už ji můžeme detekovat okem. To platí nejen pro jahody, ale i pro chléb a další plísní napadené potraviny, které je lepší hodit rovnou do koše.

Pozor na barvu

Máte zálusk na jahody, v obchodě vidíte jen napůl zralé a říkáte si, že doma dojdou? Bohužel nedojdou. Jahody po sklizni už nedozrávají, proto se při nákupu vyhněte nedostatečně zabarveným plodům s bílými, žlutými nebo zelenými místy. Mohou být totiž nakyslé nebo zkrátka horší jakosti. Zdravotně vám sice neublíží, ale není to ono. Podobně i příliš temná rudá barva a zároveň měkčí konzistence může svědčit pro přezrálost plodů. Při nákupu si také všímejte případných otlaků plodů a vlhkosti obalu.

S jahodami se musí zacházet „v rukavičkách“. Jakmile jsou už jednou změklé nebo otlačené, nic je nezachrání. I doma před konzumací jednotlivé plody prohlédněte, a před uložením do ledničky bez milosti vyhoďte všechny plesnivé nebo poškozené kusy. Mohly by totiž kontaminovat další plody. Zároveň jahody nemyjte, pokud je nechcete ihned používat. Vlhkost jim škodí. Pouze přezrálé měkčí kusy bez známek plísní, lze ještě zpracovat, ideálně do koktejlů nebo snídaňových kaší.

Dejte je k ledu!

Probrané jahody uchovávejte v lednici, ideálně na tácku vyloženém papírovou nebo klasickou čistou utěrkou. V lednici vydrží den až dva, pak je musíte spotřebovat. Vliv má teplota skladování. Podle webu ireceptar.cz vydrží jahody při 1°C tři dny, při 5°C dva dny a při 10°C pouze jediný den. Pokud je nepoužijete hned do koláčů, pohárů a jiných sladkých dobrot, můžete je také zavařit nebo zamrazit. Před zmrazením jahody šetrně, ale důkladně omyjte, třeba v sítku pod studenou tekoucí vodou. Pak je nechte krátce oschnout na kuchyňské papírové utěrce a následně je můžete mrazit. Jak? Nejlepší je rozložit plody v jedné vrstvě na tácek vyložený pečícím papírem a dát do mrazáku. Jakmile jahody zmrznou, přesypte je do mikrotenového nebo speciálního mrazícího sáčku a dobře uzavřete. Takhle vám vydrží až rok.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více