Hurá na jahody! Deset nejlepších a prověřených míst, kam vyrazit na samosběr

17. 5. 2021 10:00

Ostatní Šárka Adámková

Zdroj: Freepik, azerbaijan_stockers Zdroj: Freepik, azerbaijan_stockers
Sladké, šťavnaté plody nám každoročně zlepšují náladu už před prázdninami. Sezóna českých jahod obvykle začíná koncem května, letos to bude trochu později, a tak máte čas zjistit, kde ve vašem okolí probíhá samosběr i jaké tam jsou podmínky.  

Opožděná úroda 2021

Kdy se letos bude moci za jahodami na samosběr vyrazit, to se zatím dá jen odhadovat. Rozhodně to ale bude později, než bývalo zvykem. „Sezóna je každý rok ovlivňována průběhem počasí, které zatím bylo velmi chladné, takže i když jsme v posledních letech již touto dobou vše na sklizeň připravovali, letos je to jiné,“ říká pro Toprecepty.cz Dagmar Hančová z jahodárny Vraňany a dodává, že jahody teprve začaly nakvétat a od prvních květů rostlina potřebuje přibližně tři týdny, než uzrají první plody. Záleží tedy i na tom, jaké bude počasí v následujících týdnech. „Samosběr může totiž začít až v okamžiku, kdy je nazrálé dostatečné množství jahod,“ připomíná Hančová, jejíž hrubý odhad pro letošní začátek samosběru je mezi 5. až 10. červnem.

Proč vsadit na samosběr?

Je to jasné: vlastnoručně natrhané plody jsou levnější a čerstvější, než když si pro ně jen skočíte do obchodu nebo na trh. Stojí to sice trochu námahy, ale zase jde o pohyb na čerstvém vzduchu, navíc prosyceném omamnou jahodovou vůní. Pokud tedy nemáte to štěstí, že si můžete jahody natrhat na vlastní zahrádce, je samosběr druhou nejlepší volbou. Základní podmínky pro sbírání se přitom letos lišit nebudou. Jak říká Dagmar Hančová, důležité je dbát na pokyny obsluhy samosběru, nechat si zvážit prázdné nádoby, které si s sebou přinesete a sbírat jen na určeném řádku. Samozřejmý je zákaz kouření v porostu i zákaz vstupu se zvířaty.

Zda budou letos pravidla zpřísněna kvůli pandemii se zatím neví. „Doufáme, že na samosběr to nebude mít žádný zásadní vliv, protože na jahodových farmách se venku hygienická pravidla dají dodržovat velmi snadno,“ říká za Unii ovocnářů její předseda Martin Ludvík. A kolik dáte za kilo? Cena se bude dle lokality lišit. „V loňském roce byl u nás samosběr za 69 Kč za kilogram jahod a nepředpokládáme, že by to letos bylo dražší,“ upřesňuje Dagmar Hančová.

Najdi si svoji jahodu

Kde ve vašem okolí probíhá samosběr zjistíte snadno pomocí speciálního webového rozcestníku pro Českou republiku. Najdete na něm jak seznam farem ve vašem okolí, tak jejich adresy i veškeré další kontakty. Většina farem ještě letos nemá aktualizované ceny ani podmínky samosběru, ale jakmile za měsíc nastane ten správný čas, můžete se tam informovat. My vám nabízíme 10 míst, kde se daly jahody sbírat loni. Farem po celé České republice jsou ale desítky a dle Martina Ludvíka z Unie ovocnářů většina jahodáren umožňuje samosběr.  

Praha a Střední Čechy

Kromě zmiňované farmy Vraňany, kterou najdete nedaleko Mělníka, jsou v Praze vyhlášené Kunratické jahody. Najít si o nich veškeré informace můžete zde.

Jihočeský kraj

V jižních Čechách můžete navštívit například farmu Jahody Vodňany nebo farmu Mokrá u Soběslavi.

Jižní Morava

Samosběr a prodej trhaných jahod a sazenic nabízí Jahodárna Brno – Podolí nebo Jahodárna Chvalkovice na Hané.

Severní Morava

Pěstováním jahod se v Zahradním centru Komárov zabývají již od roku 2003 a každoročně si zde můžete jahody sami nasbírat. Doba sběru bývá zhruba 14 dní a pohlídat si ji můžete zde.  

Královehradecký kraj

Samosběr jahod probíhá například ve farmě Černožice, sběr se provádí do místních košíků a po zvážení a zaplacení si můžete jahody přesypat do vlastních nádob nebo si košík za 20 Kč zakoupit.  

Plzeňský kraj

Vyhlášená je jahodárna ve Štěnovicích, 15 km od Plzně. Nabízejí jak samosběr, tak jahody jimi natrhané a koupíte si tu i jahodové sazenice.

Zlínský kraj

Vyrazte na jahody třeba do Holešova. Cena jahod při samosběru se v průběhu sezóny pohybuje mezi 60 až 100 Kč za 1 kg dle jakosti jahod. Samosběr jahod probíhá každý rok v období přibližně od konce května do poloviny července denně od 8.00 do 19.00 včetně sobot, nedělí, případně svátků.

Líbí se Vám článek? Sdílejte jej svým přátelům!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Ke článku nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Další články

Lexikon vajec: Už jste ochutnali obří pštrosí, delikátní křepelčí nebo zakázané kachní?

Lexikon vajec: Už jste ochutnali obří pštrosí, delikátní křepelčí nebo zakázané kachní?

Vejce odjakživa patří mezi základní potraviny. Používáme je při vaření, pečení, doplňujeme jimi…
Rajská omáčka, klasika české kuchyně! Vymysleli ji Italové, z naší úpravy by ale zřejmě byli na větvi

Rajská omáčka, klasika české kuchyně! Vymysleli ji Italové, z naší úpravy by ale zřejmě byli na větvi

Rajská omáčka s plněnými paprikami nebo plátkem hovězího patří ke klasikám české kuchyně. Ačkoliv…
Retro okénko: Kdo vymyslel mouřenína z obalu legendární Kofily?

Retro okénko: Kdo vymyslel mouřenína z obalu legendární Kofily?

Také patříte mezi milovníky mléčné čokoládové tyčinky s kávovou náplní? A víte, že se od svého…
Sušenky dokonalé jako květina. Poznejte historii oblíbených Lotusek

Sušenky dokonalé jako květina. Poznejte historii oblíbených Lotusek

Ke kávě jste je dostali už asi víckrát, možná je mlsáte jen tak nebo jste dokonce už i ochutnali…
Půlroční poděkování autorům receptů: Bez vás by to nechutnalo!

Půlroční poděkování autorům receptů: Bez vás by to nechutnalo!

Uteklo to rychle! Rok 2021 už je v polovině, která byla plná skvělých chutí a vůni i díky vám,…
Tak trochu jiné čokolády: Ochutnejte verzi s vínem, chlebem nebo cibulí

Tak trochu jiné čokolády: Ochutnejte verzi s vínem, chlebem nebo cibulí

Hořká, mléčná, bílá… Pořád žádná velká síla? Jestli rádi experimentujete a tradičních druhů čokolád…
Vyznejte se v rýži: Víte, proč se basmati přezdívá indické šampaňské?

Vyznejte se v rýži: Víte, proč se basmati přezdívá indické šampaňské?

Rýže je celosvětově velice populární plodinou, kterou máme rádi i u nás. Zatímco v Česku slouží…
Co jedl Karel Čapek? Miloval tlučený štrúdl, jeho specialitou byly smažené špenátové palačinky

Co jedl Karel Čapek? Miloval tlučený štrúdl, jeho specialitou byly smažené špenátové palačinky

Kdo by neznal slavného českého spisovatele a novináře Karla Čapka! Ale znáte také kromě jeho…