Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sezóna českých jahod se blíží! Víme, kdy se letos začne sbírat i jaká bude úroda
Zdroj: Freepik, jcomp

Každý rok se na ně těšíme a i letos už se blížíme do cílové rovinky! Sladké plody z českých záhonků si již brzy budeme moci natrhat nebo koupit. Zeptali jsme se proto předsedy Ovocnářské unie ČR (OU ČR) Martina Ludvíka, co od letošní sklizně jahod očekává.

Pozdější, ale dobrá úroda 

V Česku patří toto ovoce mezi nejoblíbenější, průměrně každý z nás ročně zkonzumuje zhruba 2,5 kg jahod a přednost dáváme těm našim, českým. Je to pochopitelné. Byť bývají jahody z ciziny dostupné celoročně, chuťově se českým nemohou vyrovnat, a to i proto, že jde o jiné odrůdy, které musejí „přežít“ dlouhou cestu, uskladnění a ještě i samotný prodej. Proto mnoho z nás nedočkavě vyhlíží, kdy už si budeme moci pochutnat na plodech z domácí sklizně. Ta letos ovšem přijde o něco později.

Hodně záleží na počasí,“ říká pro Toprecepty.cz předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík, který předpokládá, že hlavní sezóna bude letos začínat mezi 15. a 20. červnem. I úroda by měla být dobrá a ceny stejné jako loni. „Při samosběru se minulý rok platilo za 1 kg jahod přibližně 50 korun, podle lokality i 60 až 70 Kč. Nákup na farmě, ale bez vlastního sbírání byl dražší, a nejdražší pak pochopitelně na trzích nebo v obchodech,“ doplňuje Martin Ludvík a znova připomíná, že cena jahod je stejně jako jejich dostupnost hodně závislá na počasí. „Když jahod dozrává díky teplu a slunci v daný moment hodně, cena se sníží. Ale platí to i naopak,“ říká Ludvík.

Jak poznat ty pravé české?

Nejdříve dozrávají jahody ze skleníku, pak z fóliovníku a nakonec ty z pole. Sezóna českých jahod trvá zhruba měsíc a tak není s nákupem radno otálet. I proto, že šance pochutnat si na našich domácích jahodách se naskytne jen jedenkrát za rok. Ale pozor, může se stát, že někteří prodejci označují za české jahody plody z dovozu. Jak to poznat? Orientujte se i podle doby prodeje. Pokud narazíte na „české jahody“ už teď, určitě nejde o domácí sklizeň. Tuzemské jahody se ale liší i vzhledem. Plody jsou lesklé, bez otlaků a povadlých kališních lístků a obvykle menší než jahody ze zahraničí.

Jahodové recepty

A co si z jahod připravit? Zkuste třeba jahodovou pěnu s mascarponovým krémem, vynikající jahodové knedlíky z odpalovaného těsta nebo jahodové mojito. Případně si sladké plody dopřejte jen tak, třeba místo zákusku. Jahody jsou totiž nejen sladké, ale i zdravé. A navíc vás kaloricky téměř vůbec nezatíží. Dbáte-li na štíhlou linii, bez obav můžete jahody do svého jídleníčku zařadit

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více