První zeleninová pomoc: Na sluncem spálenou kůži pomůže rajče, na hmyzí bodnutí cibule
11. 7. 2021 Životní styl
Zelenina by měla být každodenní součástí našeho jídelníčku. Ale naše babičky, nebo i babičky v jiných zemích, ji dokázaly využívat také k léčbě různých zranění a jiných zdravotních potíží. Zkusíte to taky?
Obklady z přírody
Jistě, dnes už jsou léky skoro na všechno. Když vás štípne vosa, můžete místo potřít speciálním chladivým gelem, když si podvrtnete kotník, dáte na něj krém z lékárny. Naši předkové tyhle možnosti neměli, tak zkoušeli využít darů přírody. A nutno říci, že často úspěšně. Proto i my dnes můžeme ušetřit peníze a vrátit se, alespoň někdy, k „zelené lékárně“. V dnešním článku se zaměříme na léčení potíží pomocí zeleniny přikládané zvenku na tělo.
Mohlo by vás zajímat
Brambory pomůžou na kolena
Levná zelenina je plná vitamínů a může tak být nejen skvělou potravinou, ale také účinným léčebným prostředkem. Teplý bramborový zábal mírní bolest, ulevuje namoženým svalům, prohřívá klouby a podporuje prokrvení dýchacích cest. Zábal připravíte jednoduše. Je potřeba uvařit brambory ve slupce, poté je rozmačkat vidličkou a nanést na čistou bavlněnou látku. Obklad přikládá na postižená místa. Jen dejte pozor, aby brambory moc nepálily! Šťáva ze syrových brambor pro změnu pomáhá mírnit akné, léčí drobné záněty a zesvětluje pigmentové skvrny. Stačí nastrouhat najemno brambory, šťávu vymačkat, aplikovat na postižená místa a nechat 15 až 20 minut působit.
Zelí odstraní bolehlav
Další levný zázrak z kuchyně! Zelné listy pomáhají mírnit bolesti hlavy i zubů, jsou nápomocné při léčbě zánětu v prsou při kojení a výhodné jsou i na popáleniny. Použijte vždy čerstvou hlávku zelí, z níž odstraníte vnější nebo poškozené listy. Jemné křupavé spodní lístky vyloupněte, vyřízněte středové žebro a list vždy rozválejte válečkem na nudle, nebo jej natlučte paličkou na maso. Takto zelný list pustí šťávu, kterou můžete využít při obkladech. List vždy položte na postižené místo, u bolesti hlavy například na čelo nebo zátylek, a přikryjte gázou. Nechte působit, a pak pokožku opláchněte.
Rajčata zachrání kůži
V době dovolených se nám občas přihodí nemilá věc. Ze sluníčka si spálíme kůži. V takovém případě jsou vynikající první pomocí rajčata nebo salátové okurky. Čerstvou zeleninu stačí nakrájet na plátky, přiložit na spálená místa a nechat působit. Někdy se též doporučuje smíchat rozmixovaná rajčata s řeckým jogurtem a touto omáčkou kůži potírat. Rajče dodá hydrataci, jogurt zase tuk, obojí dohromady pomůže sluncem namáhané kůži dát se zase do pořádku. Při plavání v moři se občas nevyhneme setkání se žahavou medúzou. Pokud nás popálí, odborníci radí nepanikařit, ale vylézt hned v klidu z vody, odstranit ručníkem z pokožky případné zbytky chapadel a jemných ostnů a na kůži ihned přiložit rozkrojené rajče. Pomáhá stejně jako při spálení pokožky sluncem.
Mohlo by vás zajímat
Cibule mírní otoky
Svědění, pálení, otok… To vše může nastat při hmyzím útoku. Komáři, ovádi a jiné potvory totiž dovolenou nemají, naopak rády využijí té naší třeba u jihočeského rybníku nebo na břehu Balatonu. Máte-li ale po ruce cibuli, moc si neškrtnou. Cibule díky obsaženým silicím rychle mírní následky poštípání, zbaví vás svědění i bolesti a zabrání vzniku otoku. Je potřeba jen rozkrojit čerstvou cibuli a hned ji přiložit na místo. Obklad z vařené cibule pro změnu uleví bolavému krku.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Místo nezdravých brambůrek můžeme mlsat zeleninové chipsy. Snadno si je připravíme sami v troubě na plechu
Lze je koupit v obchodech, ale u domácích si sami nejlépe ohlídáme kvalitu vstupních surovin. Nejsou nijak složité, stačí nám kořenová nebo jiná… Číst více
Den bramborových lupínků
Všichni to známe – když nás večer u televize popadnou chutě na slané křupavé mlsání, není nic jednoduššího než otevřít si sáček bramborových chipsů.… Číst více
Vyzkoušeli jsme připravit domácí zeleninové chipsy: Jsou lepší z friťáku, sušičky nebo z trouby?
Chipsy neboli brambůrky miluje snad každý.… Číst více
Vyzkoušeli jsme chipsy z kopřiv! Jak je připravit, aby chutnaly fantasticky?
Lístky mladých kopřiv jsou jednou z prvních… Číst více
Skromná kuchyně: Chipsy z bramborových slupek nebo kuřecích kůží patří mezi delikatesy. Proč se musí solit opatrně?
Honí vás po večerech mlsná na něco slaného a… Číst více
Britskou specialitu octové brambůrky zvládnete připravit i sami: Delikatesa v anglickém stylu vás ohromí netradiční chutí
Pokud jste někdy byli v Anglii, určitě brambůrky… Číst více
Jak připravit domácí zeleninové chipsy na svačinu či oslavu. Zdravé a chutné slané mlsání ocení děti i dospělí
Připravit je můžeme i doma. Tyto domácí chipsy jsou zdravější alternativou než kupované chipsy. A nemusíme zůstat jen u obvyklých brambor, ale využít… Číst více
Originální mlsání ve formě sýrových chipsů si zamilujete. Jak na ně? Mrkněte na videonávod
Ať už jste dostali na něco chuť, nebo očekáváte návštěvu a nemáte jim co nabídnout, sýrové chipsy jsou rychlou a chutnou pochutinou, která okouzlí… Číst více
Jak na křupavé skořicové jablečné chipsy: Jde to v troubě i ve friťáku a příprava je velmi jednoduchá
Honí vás každý večer u televize mlsná? Pokud… Číst více
Hit internetu: Křupavé chipsy ze zbylých vařených těstovin, neboli pasta chips, se hodí jako levné a rychlé občerstvení
Stane se vám občas, že vám zbydou uvařené… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Proč jíst rajčata? Krásně se po nich opálíte a ještě vám vyčistí tělo od toxinů
Horko k padnutí? Zkuste potraviny, které podle tradiční čínské medicíny ochladí tělo
Retro okénko: Dáte si raději okurkový, rajčatový nebo mrkvový salát?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno před 12 hodinami
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32