Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Skromná kuchyně: Chipsy z bramborových slupek nebo kuřecích kůží patří mezi delikatesy. Proč se musí solit opatrně?
Zdroj: Unsplash, Sean McClintock

Honí vás po večerech mlsná na něco slaného a pokud možno co nejvíc křupavého? Můžete si otevřít pytlík chipsů nebo si usmažit či upéct domácí. Pokud ovšem chcete trochu ušetřit, zkuste je udělat ze zbytků, které normálně vyhazujete. Třeba různé kůžičky po osmažení křupou přímo dokonale. A z brambor zase využijete slupky.

I slupky z brambor krásně křupou

Až budete příště loupat brambory, dejte si na tom trochu zaležet, ať jsou slupky pěkně oloupané, pokud možno na nějaké větší pruhy nebo aspoň stejnoměrně velké kousky. A nemusíte je pak vyhazovat do koše, místo nich si připravte „brambůrky“, které jsou stejně tak dobré jako ty ze samotných brambor. Jejich předností navíc je, že jsou stejně jako jiné slupky plné živin a hlavně vlákniny. Samozřejmě je třeba používat na chipsy slupky ze zdravých brambor, které nejsou napadané plísní. Také by neměly být oloupané příliš natenko.

A jak na to? Připravte si slupky z asi 1 kg brambor, rostlinný či olivový olej a sůl. Brambory nejprve důkladně okartáčujte a omyjte. Pak z nich oloupejte slupky a ponořte je na hodinu do misky s vodou a ledem. Poté vodu slijte a slupky dobře osušte. Na pánev nalijte silnou vrstvu oleje a slupky v ní smažte dokřupava a dozlatova.  Vyjměte je z oleje pomocí děrované naběračky, nechte chvíli odkapat nad pánví a pak je položte na ubrousek, aby se z nich odsála přebytečná mastnota. Posolte a ihned podávejte.

Pokud chcete udělat chipsy dietnější, můžete je opéct i v troubě. Omyté chipsy nejprve promíchejte v míse se solí, olejem a případně kořením (třeba paprikou, pepřem, kmínem nebo bylinkami). Pak je rozložte na plech vyložený pečicím papírem a při teplotě 180–200 °C pečte slupky dozlatova a dokřupava. Hotové chipsy ihned podávejte, výborně se k nim hodí nějaký dip. Stejným způsobem můžete zpracovat i slupky z mrkve, petržele, pastiňáku nebo červené řepy.

Chipsy z kuřecích kůžiček

Máte na kuřeti nejraději krásně dokřupava vypečenou kůžičku? Té dosáhnete u pečeného kuřete, na některé úpravy se ale kůže z kuřete odstraňuje. Abyste ale o její úžasnou chuť a křupavost nebyli ochuzení, zpracujte si ji do netradičních masových chipsů. Sice jsou tučnější, ale jsou zase ideální i pro nízkosacharidovou nebo keto dietu. Přesto to s nimi moc nepřehánějte, jsou totiž poměrně syté a tučné. Ve výsledné podobě tak vlastně připomínají jakési větší škvarky.

Chipsy si ostatně můžete připravit i z vepřové kůže, je to ale již o trochu pracnější. Vepřová kůže je totiž silná, tuhá a mastná. Před pečením tak musí nejprve projít dlouhým procesem vaření, aby změkla. Pak se peče 2 až 3 hodiny na nízkém stupni, aby se z ní úplně vyškvařil všechen tuk a stala se křupavou. To s kuřecí kůží je to mnohem jednodušší, protože je tenčí, obsahuje méně tuku a rychle se upeče. Nejlepší kůže na chipsy je ta z kuřecích prsou nebo stehen. Kůže z těchto kusů se snadno odstraní v jednom kuse a lze ji položit na rovný plech.

A jak tedy tuto křupavou dobrotu připravit? Budete potřebovat: 8 syrových kousků kuřecí kůže ze stehen nebo prsou, sůl, pepř a koření podle vlastního výběru. Předtím než začnete, předehřejte troubu na 200 °C. Velký plech vyložte pečicím papírem. Pak z kuřecích stehen nebo prsou odstraňte kůži. Z okrajů odřízněte nožem velké kusy tuku. Oškrábejte přebytečný tuk na spodní straně kůže. Kůže zcela osušte na papírových utěrkách a roztáhněte je v jedné vrstvě na pečicí papír. Lehce osolte a opepřete, případně okořeňte.

Solte a kořeňte s mírou - kuřecí kůže se totiž během pečení zmenší (až o 50 %) a koření chuť koření je pak hodně intenzívní. Kůži pečte přibližně 20 minut nebo dokud nezhnědne a není křupavá. Vyjměte ji z plechu a nechte z ní trochu okapat tuk. Nechte zcela vychladnout a ihned podávejte nebo uložte do vzduchotěsné nádoby do lednice. V případě potřeby je na několik minut vložte na plech do trouby vyhřáté na 180 °C, aby znovu křupaly.

Dokonale vypečený losos

Kuřecímu masu moc neholdujete, zato milujete ryby? Stejně jako ta kuřecí se dá zpracovat i kůžička z lososa. Z těchto chipsíků si zas tak velké výčitky dělat nemusíte. Pokud připravujete lososa k večeři  a kůže nevyužijete, jsou tyto chipsy ideální alternativou, abyste je nemuseli vyhazovat, navíc si dokřupava vypečenou pochoutku můžete dopřát jako předkrm před nějakou lososovou specialitou.

Vynikající jsou samy o sobě, jen posolené, pokud ale máte čas a náladu, můžete si je i nějak zajímavě dochutit nebo je podávat trochu po asijsku. Zkuste je tedy podle následujícího receptu. Budete potřebovat: kůži z lososa (cca z 1 velkého filetu), 2 polévkové lžíce soli, 1 šálek rostlinného oleje, 2 až 3 lžíce sezamového oleje nebo jiného ochuceného oleje a sójovou omáčku.

Postup: Velmi ostrým nožem nakrájejte kůži lososa na asi půl-centimetrové proužky shora dolů. Vzniknou tak dlouhé proužky, počítejte s tím, že se při tepelné úpravě ještě zmenší. V míse promíchejte proužky lososí kůže se solí a nechte 10 až 15 minut odležet. Proužky kůže lososa pak důkladně osušte papírovou utěrkou. Aby se zabránilo rozstřiku oleje a kůže byla křupavá, je důležité, aby byl losos zcela suchý. Do pánve nebo woku nalijte dostatečnou vrstvu oleje.

Přidejte sezamový nebo i nějaký jiný ochucený olej. Jakmile je olej rozpálený, přidejte do něj kůži z lososa a smažte ji dozlatova a dokřupava. Může trvat 10 až 15 minut, občas zkontrolujte, aby se kůže nepřichytila na dno. Hotové chipsy vyjměte z oleje a nechte okapat na papírové utěrce. Podávejte se sójovou omáčkou. Chipsy můžete dochutit i jinak - třeba uzenou paprikou, citronem, tymiánem nebo chilli papričkami.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více