Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Retro okénko: Dáte si raději okurkový, rajčatový nebo mrkvový salát?
Zdroj: Toprecepty, Miguel

Křupavá česká okurka, rajče nebo mrkev, to jsou vitamíny nabité druhy zeleniny, které si nejlépe můžete užít právě teď, v plné letní sezóně. Klidně třeba jako přílohu k hlavnímu chodu. Pojďte si s námi zavzpomínat na saláty, které frčely kdysi a oprašte s námi jejich zašlou slávu!

Dříve a dnes

Zatímco dříve byly saláty v malých mističkách spíše drobným chuťovým doplňkem k hlavnímu jídlu, dnes je to spíš naopak, a to zejména v létě. Často kvůli horku nebo z důvodu redukce nadváhy sáhneme po salátu, třeba s masem či těstovinami, jako po „největším“ jídlu dne. Tyhle typy salátů už jsme vám ale představili, dnes se naopak zaměříme na ty malé, nyní tak trochu opomíjené. Právě tyhle saláty totiž dominovaly kdysi. Vzpomínáte na rajčatový s cibulí, okurkový s pepřem nebo mrkvový s citronovou šťávou? Zkuste si je pustit do kuchyně s našimi recepty!

Okurkový

Salátové okurky jsou skvělou „hubnoucí“ zeleninou. Obsahují hodně vlákniny a vody a jen minimum sacharidů, takže se jimi klidně můžete doslova přecpat a na váze se to neprojeví. Na klasický retro okurkový salát budete potřebovat 1 větší okurku, 2 lžíce oleje, 1 lžíci octa, ½ lžičky cukru, sůl a pepř. Okurku oloupejte, nastrouhejte nahrubo nebo najemno a smíchejte se všemi přísadami. Pokud chcete, vynechte olej. Naopak můžete přidat vodu, ostatně jako u všech následujících salátů. Náš tip! Podávejte k řízku s bramborami, grilovaným masům nebo k pečenému kuřeti.

Mrkvový

Je krásně sladkokyselý a křupavý a chutnat bude jistě i dětem. Mrkev je navíc zdravá zelenina, kterou je vhodné kvůli ochraně pokožky konzumovat právě v létě. K tomu vám parádně poslouží třeba salát. Ten se sice dříve dělával také z vařené mrkve - a jsou země, kde je to dodnes hit - ale u nás dominoval vždycky salát z mrkve čerstvé. Na jeho přípravu budete potřebovat 300 g syrové mrkve, 2 lžíce vody, 2 lžíce citronové šťávy, 1 jablko a trochu cukru. Mrkev a jablko oloupejte a obojí nastrouhejte najemno. Smíchejte s dalšími surovinami, případně nařeďte vodou nebo pomerančovou šťávou a podávejte. Mrkvový salát se dá taky parádně vylepšit; třeba ananasem nebo kokosem. Náš tip! Mrkvový salát se hodí jako malá svačinka mezi hlavními jídly, jako příloha k zapečené zelenině, případně k ražniči.

Rajčatový

Rajčata jsou šťavnatá, nasládlá a voňavá zelenina. Ale jen v létě. Mimo sezónu ztrácejí svoji výraznou chuť. Dopřejte si je proto hlavně nyní. Jsou bohatá na vitamíny C, B a E a také provitamín A - důležitý antioxidant, díky kterému se bude vaše pleť snáze a zdravěji v létě opalovat. A pokud byste náhodou letos vyrazili k moři a potkali se tam ve vodě s žahavou medúzou, pak vězte, že právě rajče vás může uchránit před většími následky požahání. Stačí čerstvou šťávou místo dotyku hned potřít. Ale zpátky k jídlu. Retro rajčatový salát se dělával ve více verzích, ovšem klasika byla s cibulí a notnou dávkou pepře a octa. Přesně na tuhle variaci budete potřebovat 500 g pevnějších rajčat, 50 g cibule, sůl, pepř, 2 lžíce octa, 2 lžíce oleje a petrželku. Rajčata omyjte a nakrájejte na plátky, cibuli oloupejte a také nakrájejte. Rajčata osolte, opepřete a zalijte octem a olejem. Promíchejte a nechte chvíli stát, dokud zelenina nepustí vodu. Pak znova promíchejte a posypte cibulí a pažitkou. Náš tip! Rajčatový salát se hodí k mnoha masovým pokrmům, ale také třeba k šunkoflekům, dušeným roštěnkám s rýží a steakům.

Komentáře

sikulka7

26. 7. 2021 21:56

Ahoj všichni, protože jsem pamětnice, můžu směle tvrdit - do okurkového salátu se olej nedával, jenom sůl, cukr, pepř, ocet, voda, případně smetana ( se smetanou by sváteční, nejlepší ). Olej se přidával jenom do rajčatového :-*

Tonja

26. 7. 2021 21:01

Milá Šárko, okurka není plná vitamínů, jak tvrdíte. Okurka je hlavně voda, trochu vlákniny a něco málo minerálních látek, vitamíny budete v okurce hledat těžko.

Juraj Horak

26. 7. 2021 12:45

Pro mne je nejlepsi mrkev , jablko 1:1 .

Přidat komentář

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více