Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak jíst na cestách: Víte, co se hodí do autobusu a s čím vás nepustí do letadla?
Zdroj: unplash, Sandra Harris

Čeká vás letos ještě dovolená v zahraničí, nebo se chystáte jen na delší výlet po krásách naší vlasti? Ať tak či tak, na dlouhých cestách se potřebujete najíst. Samozřejmě, jídlo si můžete koupit. Ale ne vždycky to jde, a ne vždycky je to finančně dostupné. Proto je lepší být připraven! Poradíme vám dnes, co si zabalit do auta, vlaku či letadla tak, abyste si pochutnali.

Jídlo do auta

Jedete-li vlastním autem, je to nejsnazší. Můžete si vézt zásoby vody i jídla v kufru, případně i zapnout auto ledničku. Je vlastně potřeba myslet jen na jednu věc, a tou je dostatek tekutin. Může se stát, že uvíznete v zácpě nebo se auto porouchá. V horkém počasí by, zejména u malých dětí, nebo starších osob, mohlo rychle dojít k dehydrataci. Voda se nezkazí, a i když trochu zteplá, pořád se dá pít. Co se týká jídla, upřednostněte takové druhy, které nepodléhají rychlé zkáze a dobře se konzumují i mimo pohodlí kuchyňského stolu. Favoritem by měly být čerstvé ovoce a zelenina. Jablka, švestky, hrušky, papriky, okurky i meruňky můžete předem umýt, vložit do sáčku a pak si na nich snadno pochutnat. Přírodně hygienicky zabalenou svačinkou je i banán. Na cestách dobře osvěží také ovocný salát v krabičce. Mějte s sebou pro tyto případy připravenu vidličku, v sáčku nebo ubrousku zabalenou zvlášť.

Téměř jakékoliv počasí vydrží i domácí sušenky, nebo třeba perník na plech. A samozřejmě nemůžeme opomenout oblíbené řízky. Byť se jim někteří smějí, není to špatná volba. Maso již prošlo tepelnou úpravou a tak není tak náchylné k rychlému zkažení. Můžete je vložit mezi dva plátky chleba, pokud chcete, doplnit hořčicí a okurkou, a máte rychlý dobrý oběd pořád po ruce.
Náš tip: Nemáte v autě ledničku? Pak si předem zamrazte podélně překrojené bagety. Těsně před cestou je vyndejte a vždy mezi dvě půlky baget dejte naložená sušená rajčata, bazalku, případně i trochu sýra. Zabalte do alobalu a vezměte s sebou. Mražené bagety budou postupně povolovat, a tak za dvě tři hodinky budou akorát k jídlu a přitom celou dobu vydrží čerstvé.

Jídlo do autobusu

To už je trochu složitější. Potraviny i pití byste měli mít přímo u sebe a připravené tak, aby bylo možné je bez problémů konzumovat. Ovocné saláty moc vhodné nejsou, stejně jako třeba jogurty. Co se naopak hodí, jsou opět klasické řízky, sendviče, muffiny a ne příliš měkké ovoce. Takže ideálně jablka, nebo banán, na který můžete koupit speciální krabičku, ve které se nepomačká. Jídlo budete mít zřejmě v batohu nebo nějaké tašce, proto u takových druhů, kde hrozí rozmačkání, chraňte potraviny krabičkou. Naopak jablka snesou i klasický papírový sáček. K pití je nejlepší voda, vyhněte se raději kávě či colovým nápojům. Příliš často byste pak potřebovali toaletu. Zároveň ale pitný režim určitě nezanedbávejte, při dlouhém sezení hrozí trombóza, které pomůžete předejít nejen procvičováním nohou, protahováním a procházkami, ale právě i dostatečným pitím!
Náš tip: Jak do auta, tak do autobusu mějte připraveny hygienické navlhčené čisticí ubrousky. Možnosti umytí rukou budou během cesty zřejmě omezené.

Jídlo do letadla

Zdánlivě nejnáročnější proces, ale zvládnout se to dá. Záleží samozřejmě na délce cesty, ale i na krátký let buďte připraveni. Může se stát, že dojde ke zpoždění nebo jiné nepříjemnosti a letadlo může stát dlouho na letištní ploše, případně u charterových letů budete nuceni absolvovat mezipřistání, aby letadlo přibralo další klienty, čímž se z původně plánovaných tří hodin letu stane pět. Když k tomu připočtete ještě čas před nástupem, je to docela dlouhá doba. Dětem, starým lidem nebo i diabetikům můžou hodiny bez jídla či pití uškodit. Co si tedy do příručního zavazadla zabalit? Nejdřív musíme zmínit, co si brát nesmíte. Nejpřísnější omezení platí pro kapaliny. Ty musejí být v nádobkách s maximálním objemem do 100 ml a jejich celkový objem nesmí být větší než 1 litr.

Deci vám samozřejmě na cestu stačit nebude, ale nakoupit si pití můžete na letišti po odbavení v bezcelní (duty free) zóně. V obchodě vám je označí a pak s ním do letadla můžete. Nejvhodnější je voda, pro děti i pro dospělé. Co se týká nejmenších dětí a stravy pro ně, na to se omezení nevztahují. Šťáva, voda či mléko pro kojence se mohou převážet v příručním zavazadle bez omezení. Jen je potřeba nahlásit to během bezpečnostní kontroly. Totéž platí pro léky a dietní jídlo nutné na dobu cesty pro chronicky nemocné pacienty. Je však vhodné mít u sebe lékařský předpis nebo potvrzení.

A jak je to s jídlem pro ostatní cestující? Většina leteckých společností neumožňuje převážet potraviny, které se rychle kazí, do různých zemí pak není možné dovážet různé potraviny. Pro běžné cesty na dovolenou je ale možné si vzít relativně cokoliv. Spíš myslete na to, aby bylo jídlo snadno konzumovatelné během letu a nemělo tekutou složku. Hodí se celé ovoce, tvrdší zelenina (například okurky), domácí buchty nebo sendviče, sušenky, čokoláda i bonbony, chléb s vařeným vejcem, sušené ovoce nebo maso.

 

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více