Jablka můžeme uchovat i zpracovat mnoha způsoby
Jablka jsou naším nejběžnějším a nejoblíbenějším ovocem, existují jich tisíce odrůd. Kromě vody, ovocných cukrů a kyselin obsahují významné množství pektinu (hlavně nezralé plody), také celulózy a enzymů podporujících trávení. Množství vitaminů je méně významné, patří sem hlavně vitamin C, provitamin A a vitaminy skupiny B. Z minerálů obsahují draslík, vápník, hořčík, fosfor, sodík, železo a mangan.
Anglické lidové pořekadlo říká, že „An apple a day keeps the doctor away,“ což ve volném překladu znamená, že pravidelná konzumace jednoho jablka denně člověka uchrání člověka před neduhy a nemocemi.…
Jablka konzumovaná zasyrova mají převahu zásaditých prvků a využívají se v odlehčovacích dietách. Jsou vhodná i pro malé děti, kterým se strouhají s mrkví.
Jak jablka uchováme?
Jejich sezona trvá od červencových letních druhů až do zámrazu, kdy se sklízejí zimní odrůdy. Nejdůležitějším způsobem využitelnosti jablek je jejich správná sklizeň, uskladnění a zpracování. Mrazíme je ve formě protlaku.
Jablka jsou velmi variabilní, kromě moučníků a dezertů se používají i v receptech s masem, hlavně drůbežím. Zavařujeme je strouhaná jako polotovar, děláme z nich mošty, sirupy, kompoty, rosoly a marmelády, čatní. Jablka se suší na oblíbené křížaly, z jablečných slupek se vaří čaj.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Pečený losos s parmazánem a rajčatovým ragú
Přidáno před 5 hodinami
Nepečené řezy “Nanaimo”
Přidáno před 5 hodinami
Chřest s holandskou omáčkou a opečenou šunkou
Přidáno před 5 hodinami
Barevná směs s kokosovým mlékem
Přidáno před 7 hodinami
Bramborový bochníček
Přidáno před 12 hodinami
Křupavý hermelín
Přidáno před 13 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Takhle na vás rýma nepřijde! Jak zazimovat tělo, abyste byli stále fit?
Přebytek jablek nebo hrušek výhodně zpracujeme na křížaly. Poradíme, jak plátky ovoce sušit a jak je pak využít
Sezona jablek ještě nekončí. Máme pro vás 10 tipů, jak nejlépe sladké plody jabloní využít
Komentáře