Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tipy, jak se v létě neotrávit jídlem: Myjte si ruce a v hotelu nejezte nakrájené ovoce
Zdroj: Unplash, Outcast India

Grilovaný steak, zmrzlina u stánku, večeře v exotické destinaci… To všechno jsou příjemné zážitky, které se snadno mohou stát nepříjemnými, když se z jídla nakazíme bakteriální nebo virovou infekcí. Jak tomu předejít? Dodržujte následující zásady!

Špatné jídlo = zkažená dovolená

Nebudeme vyjmenovávat všechno, co vás může v souvislosti se stravováním potkat, ale jen nastíníme, které nákazy z jídla jsou relativně časté. V českých podmínkách jde zejména v létě například o salmonelózu, kampylobakteriózu, listeriózu či žloutenku, v zahraničí vás může zastihnout i břišní tyfus. Proti žloutence i břišnímu tyfu se dá očkovat; pokud máte v plánu navštívit místa, kde tyto choroby hrozí, rozhodně je vakcína dobrou volbou. U ostatních nepříjemných onemocnění nezbývá, než být opatrný.

Oddělujte práci

Nákaza z jídla a pití hrozí dvěma způsoby. Buď sníte jídlo, které už bylo infikováno mikroby, tomu se říká primární nákaza, anebo nákazu přenesete vy či někdo jiný z infikované potraviny na jinou, kterou pak zkonzumujete. Právě druhá možnost, takzvaná sekundární nákaza, vzniká nejčastěji neopatrností. Když například v kuchyni používáte stejné nástroje na syrové maso i na zeleninu nebo sáhnete rukou na syrový steak, a pak se tou stejnou rukou dotknete zeleniny, případně pokud krev ze syrového masa v lednici steče na potraviny uložené pod ním. Proto platí zásada číslo jedna: nikdy neskladujte ani nezpracovávejte syrové potraviny (maso, vejce, ryby) společně s těmi, které jsou určeny k okamžité konzumaci a už se tepelně upravovat nebudou.

Uvařené jídlo snězte nebo zchlaďte

I z jedlých hub se dají udělat jedovaté špatným skladováním. Podobné je to u jídla. V horkém létě dodržujte skladovací podmínky různých potravin a surovin a nenechávejte je zbytečně dlouho v teple. Uvařené jídlo zkonzumujte, nebo co nejrychleji zchlaďte a uložte do lednice.

Hlídejte si, kde jíte  

Jak moc (ne)dodržují hygienu ve stravovacím zařízení, to neovlivníte. Ale můžete se rozhodnout, že tam jíst nebudete. Pokud vidíte špinavý stánek nebo obsluhu, jak stejnýma rukama bere peníze a sahá na kornoutek se zmrzlinou, raději jděte jinam. Totéž platí pro poloprázdnou restauraci s předlouhým jídelním lístkem. Jídlo v restauraci musí být vždy čerstvé. Proto jděte tam, kde je plno; pravděpodobně se v takovém podniku suroviny „točí“ a na vás nezbude oschlý knedlík od pondělka.

Pozor na falešné jistoty

Jednorázové rukavice někdy jejich uživatelům přinášejí pocit bezpečí, jenže často je to jen pocit. Platí to i při zacházení s potravinami. Pokud si berete rukavice do obchodu, nesahejte s nimi na jídlo, které pak nebudete omývat, například na pečivo. Případně si na pečivo vezměte na místě rukavice čisté. Zároveň sledujte, jak s rukavicemi zachází zaměstnanci stravovacích zařízení. Všimnete-li si, že prodavač u stánku s hamburgerem rukou v rukavici vezme syrové maso, a pak stejnou rukou nabírá čerstvou zeleninu do housky, odejděte, případně již zaplacené jídlo reklamujte a chtějte peníze zpět. Máte na to právo.

Akce čisté ruce

Čisticí gely se za poslední roky staly běžnou součástí našich kapes i kabelek. I když je teď koronavirus na ústupu, na tuhle drobnost nezapomeňte a pokud jíte venku holýma rukama, nezapomeňte si je nejdřív umýt anebo alespoň vyčistit právě dezinfekčním gelem.

Bezpečná dovolená

Hotel s all inclusive láká k tomu moc se nedržet a dopřát si, co hrdlo ráčí. To klidně můžete, pokud v zájmu vlastní bezpečnosti dodržíte cestovatelskou zásadu: uvař to, upeč to, oloupej to, omyj to, nebo to nejez! Všude, kde si nejste jisti čistotou jídla a zázemí daného stravovacího zařízení, držte se výše uvedeného. Z ovoce jezte jen ty druhy, které lze důkladně umýt nebo oloupat a vždy se vyhýbejte předem nakrájeným kouskům. Totéž se týká zeleniny, kterou byste měli na cestách konzumovat raději jen tepelně upravenou. K tomu pijte jen balenou vodu či jiné nápoje a jezte smažená nebo důkladně pečená či vařená jídla. Tak riziko nákazy minimalizujete. Většina nebezpečných bakterií totiž snadno přežije chlad i mráz, ale vysoké teploty je ničí.

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více