

Bezový sirup
Suroviny
- 25 květů černého bezu
- citrón
- 1 kg cukru
Postup přípravy receptu
25 opláchnutých a okapaných květů černého bezu přelijeme 1,5 l vody, přidáme na kolečka nakrájený citron bez jader. Povaříme, necháme 24 hodin vyluhovat.
Šťávu přecedíme přes plátno, přidáme 1 kg cukru a zvolna vaříme do zhoustnutí. Ještě horkým plníme čisté a nahřáté skleničky a uchováváme v chladu a temnu.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Bezový sirup
-
Omylem jsem bez nechala vylouhovat 48 hodin. Barva sirupu byla jiná a víc chutnala po bezu
-
Jana: Kyselina citronová je přeci vydatně obsažená v citronu, ne? Nebo řídnutí kostí způsobuje jen kyselina citronová uměle vyráběná, čili E330?
-
rebeka: Mohu se zepta, když bezinkový sirup nevaříte, tak nezhoustne, že?
-
Díky za recept, můžu jen doporučit, bezový sirup chutná skvěle.
Pokud by měl někdo strach, aby se nekazil, tak můžu doporučit přidat nahoru do každé lahve pár kapek alkoholu, zabrání kažení a chuť ta malá trošku nijak nezničí.
Recept popisuji tady: http://milujemebylinky.cz/recept-na-bezovy-sirup/, tak se případně mrkněte. P. -
Dělám ho bez kyseliny a jiných konzervantů. Přesně podle takového receptu. Dnes 25 litrů. U nás se nestihne zkazit
. Je fakt super.
-
ST.alica:Šampanské z kvetu bezu 4hrste kvetu bezu,2citrony na platky,1polevkova lžice vinneho octu,80dkg cukru kr.,1lvody Vodu prevarit a pridat cukr,prelít do vetší nadoby a doplnime studenou vodou do 4,5litra + pridat ostatní suroviny.Všechno na 2dny zakryjte,potomprecedte a stočte do flaš.Nechejte stát 2mesíce,a mužete podavat chlazené.Je to takové fajné detske šampanske pro dospeláky :)
-
Marcela: V krámě si domácí sirup nekoupíte, tam jsou aromata, a bezu jen hodně málo. Kyselina octová a kyselina citronová jsou konzervanty přirozené, sice i průmyslově chemicky vyráběné, ale jinak se vyskytují i v přírodě. Klidně tento recept můžete dělat i bez konzervantů, ale to se Vám pak šťáva rychleji zkazí.
-
Jak dlouho se to vaří po přidání cukru? Hodinu? Nebo déle?
-
Super jediný recept bez kys. citronové nemohla jsem sehnat žádný recept bez konzervantu. To bych si sirup mohla rovnou koupit v krámě.Díky hned vyzkouším.
-
dnes ho zkouším,jsem zvědavá jak to dopadne
-
Markéta: v žádném případě nic na zhoustnutí, sirup je z bezu, ne s dalšími přídavnými surovinami, je to o bezu
-
Na zhoustnutí doporučuju pšeničný sirup-k sehnání ve zdravé výživě-postačí 1-2 pol.lžíce (podle hustoty jakou chcete)....(je to zdravější alternativa glukozového sirupu..)
-
rebeka: kyselina citronová obecně odvápňuje, čili si zaděláváte na řídnutí kostí na "stará kolena"...hledala jsem recept bez ní a díky za něj...
mimochodem se podívejte, že je téměř ve všech nějak upravovaných potavinách, dokonce i v dopékaném pečivu.
-
Michal J.:Já teda bezinkovou šťávu dělám pouze za studena, jako všechny ovocné šťávy, přidávám kyselinu citronovou a cukr, nic víc.
-
Bezový sirup je faj pití,ale tento recept postrádá min.kyselinu citronovou a chuť se mu zhoustnout.Ani hodina mírného vaření mu nestačila