9 nejlepších svatomartinských dobrot: Dáte si posvícenské koláčky nebo vinné rohlíčky?
13. 11. 2021 Vaření
I když byl svátek svatého Martina už ve čtvrtek, posvícení zdaleka nekončí. Naopak! Právě tento víkend vrcholí. Udělejte si radost doma něčím dobrým. Vybrali jsme pro vás osvědčené recepty, podle kterých uvaříte jedna báseň!
Svatý Martin na koni
Jak už jsme psali v našem článku dříve, Svatomartinské posvícení bylo za starých časů jedno z nejdůležitějších, protože ukončovalo sklizně obilí, práci na poli a vinicích a na pastvě. Služba končila i čeledi nebo obecním pastýřům, všichni dostávali odměny, hodně se pilo a hodovalo, děti se už pomalu těšily na první sníh a hospodyně chystaly hostinu, jejíž součástí byla pečená husa, polévka z husích drůbků, mladá vína a také sladké rohlíčky nebo posvícenské koláčky. Pojďte si tedy připomenout tradice našich předků alespoň prostřednictvím jídla.
Mohlo by vás zajímat
Předkrmy a polévky
Jelikož bývaly na svatého Martina husy tak akorát vykrmené, právě jejich pečení se s tímto svátkem pojí nejvíce. Ovšem nemusíte nutně péct hned celou husu. Skvělá jsou i husí játra, zkuste je třeba na cideru, je to dokonalá souhra chutí. A nemáte-li na jatýrka chuť, v chladném počasí přijde jistě vhod sytá polévka z drůbků. Můžete použít drůbky husí, kachní či kuřecí, polévku zahustěte a doplňte knedlíčky. Uvidíte, že zachutná všem!
Hlavní chod
Jak upéct husu co nejlépe a na co si dát pozor, o tom jsme se zmiňovali už v předchozím článku. Jste-li ale menší rodina, možná se bez husy obejdete a postačí vám pouze husí stehna. Zkuste je místo klasického zelí s řepným. Potřebujete-li ušetřit, upečte si kuře a la husa, chcete-li naopak šetřit svůj čas, pusťte se do „bezpracné kachny“.
Dezert
Jestli je nějaké pečivo neodmyslitelně spjato se Svatomartinským posvícením, jsou to rohlíčky. Parádu na nedělním slavnostně prostřeném stole udělají rohlíčky s ořechovou nádivkou. Případně udělejte lokše na sladko, anebo z mladého vína připravte křehké rohlíčky. Sváteční jsou i kynuté posvícenské koláčky. Tak dobrou chuť!
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
„Na povrchu klouzavý a uvnitř kyprý a vláčný….“ Jak vypadá knedlík a jak nok? Film Pelíšky nabídl před 25 lety jasnou odpověď
Místo husy jenom játra. Umíte je správně připravit? A víte, čím se liší slavná foie gras?
Hostina na svatého Martina: Připravte si šťavnatou pečenou husu se zelím a knedlíky!
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Slané řezy s nivou a sušenými rajčaty, inspirované řeckou pitou
Přidáno před 11 hodinami
Kvásková tmavá cihla se semínky
Přidáno před 14 hodinami
Vepřová krkovice dušená na zelenině
Přidáno 28. 4. 2024 08:57
Sladké chlebíčky s džemem a šlehačkou
Přidáno 28. 4. 2024 08:42
Banana split
Přidáno 28. 4. 2024 08:42
Avokádová pomazánka s česnekem a cibulí
Přidáno 27. 4. 2024 19:17