Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hostina na svatého Martina: Připravte si šťavnatou pečenou husu se zelím a knedlíky!
Zdroj: Toprecepty, Colombo65

Blíží se oblíbený svátek svatého Martina, který býval odjakživa spojen s posvícením. Patří už k tradici, že se pečou svatomartinské husy a otevírají se první vína. Na vína je ještě pár dní čas, ale husí pečínku si můžete udělat už klidně tento víkend!

Nasolit a nechat odležet

Pokud chcete mít na stole prvotřídní nedělní oběd, nemělo by se obvykle v kuchyni nic uspěchat. Platí to i pro pečenou husu. Nejde přitom jen o samotné delší pečení v troubě, ale také o přípravu masa. Husu ráno den předem omyjte, osušte a řádně osolte zevnitř i zvenku. Drůbeží maso mívá jemnou chuť a zvládne více soli, tak se toho nebojte a sůl ručně do husy vetřete. Solením zároveň maso zkřehne a bude pak lépe připravené na samotné pečení. Nasolenou husu uložte do chladu a nechte asi 8 hodin marinovat.

Pečení přes noc

Na slavnostní nedělní oběd vytáhněte husu z lednice už večer předem, nechte asi hodinku až dvě odpočinout při pokojové teplotě a až pak ji dejte do pekáče, okmínujte, podlijte asi deci vody a pokud chcete, dovnitř husy vložte omytá a přepůlená jablka nebo hrušky. Ovoce dodá lepší jiskru husímu výpeku a zároveň tak můžete zužitkovat třeba lehce ovadlé kousky. Husu v pekáči přikryjte, vložte do trouby vyhřáté na 80-100 °C a jděte si klidně lehnout. Do rána bude trouba pracovat za vás! Máte-li pomalý hrnec, dejte husu do něj, pokud se tam ovšem vejde, případně ji naporcujte a část si odložte na polévku. Ať v troubě při nízké teplotě, tak v pomalém hrnci husa krásně změkne a bude úžasně šťavnatá. Ale v obou případech je na závěr potřeba dodělat křupavou kůrčičku.

Křupavá kůrka

Jakmile je husí pečínka měkká, vypečený tuk částečně slijte, ale nevyhazujte! Odložte si jej stranou, bude se hodit třeba na potírání lokší. Příkon trouby zvyšte na 200 °C. Teď je chvíle na to husu dopéct tak, aby získala zlatohnědou barvu a křupavou kůrku. Toho můžete dosáhnout několika způsoby. Buď husu přelijete výpekem a dopečete, anebo zkuste některý z triků našich babiček. Ty potíraly husu smetanou, mlékem či mlékem smíchaným s trochou medu, což dodalo kůrčičce karamelový nádech. Trváte-li na pořádně křupavé kůžičce, potřete husu naopak vodou nebo chuťově neutrální pálenkou. Jak voda, tak alkohol kůži na povrchu vysuší a ta získá dopečením skvělou křupavost. Husu stačí dopéct v troubě asi 20-30 minut. Pak ji vyjměte i s pekáčem a nechte ještě deset minut dojít při pokojové teplotě. Teprve pak začněte porcovat.

Co k huse

Červené zelí a knedlík jsou sázkou na jistotu, ale typickou staročeskou přílohou jsou bramborové lokše. Pokud rádi experimentujete, klidně si k huse uvařte krupicové noky, zelí by se ale mělo podávat vždycky, protože jeho kyselost vhodně doplní šťavnatou husí pečínku. Každopádně, řiďte se stejně svojí chutí i stavem domácích zásob. A pokud nemáte husu? Nevadí! S kachní pečínkou postupujte úplně stejně, pouze zkraťte dobu pečení. Hlavně si užijte společný nedělní oběd v kruhu svých blízkých. Dobrou chuť!

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Den lízátek

Den lízátek

Lízátko je sladkost určená k olizování nebo sání. Sladká část lízátka je obvykle připevněna na plastové nebo papírové tyčince, zatímco větší varianty… Číst více

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více