Hostina na svatého Martina: Připravte si šťavnatou pečenou husu se zelím a knedlíky!
5. 11. 2021 Vaření
Blíží se oblíbený svátek svatého Martina, který býval odjakživa spojen s posvícením. Patří už k tradici, že se pečou svatomartinské husy a otevírají se první vína. Na vína je ještě pár dní čas, ale husí pečínku si můžete udělat už klidně tento víkend!
Nasolit a nechat odležet
Pokud chcete mít na stole prvotřídní nedělní oběd, nemělo by se obvykle v kuchyni nic uspěchat. Platí to i pro pečenou husu. Nejde přitom jen o samotné delší pečení v troubě, ale také o přípravu masa. Husu ráno den předem omyjte, osušte a řádně osolte zevnitř i zvenku. Drůbeží maso mívá jemnou chuť a zvládne více soli, tak se toho nebojte a sůl ručně do husy vetřete. Solením zároveň maso zkřehne a bude pak lépe připravené na samotné pečení. Nasolenou husu uložte do chladu a nechte asi 8 hodin marinovat.
Mohlo by vás zajímat
Pečení přes noc
Na slavnostní nedělní oběd vytáhněte husu z lednice už večer předem, nechte asi hodinku až dvě odpočinout při pokojové teplotě a až pak ji dejte do pekáče, okmínujte, podlijte asi deci vody a pokud chcete, dovnitř husy vložte omytá a přepůlená jablka nebo hrušky. Ovoce dodá lepší jiskru husímu výpeku a zároveň tak můžete zužitkovat třeba lehce ovadlé kousky. Husu v pekáči přikryjte, vložte do trouby vyhřáté na 80-100 °C a jděte si klidně lehnout. Do rána bude trouba pracovat za vás! Máte-li pomalý hrnec, dejte husu do něj, pokud se tam ovšem vejde, případně ji naporcujte a část si odložte na polévku. Ať v troubě při nízké teplotě, tak v pomalém hrnci husa krásně změkne a bude úžasně šťavnatá. Ale v obou případech je na závěr potřeba dodělat křupavou kůrčičku.
Křupavá kůrka
Jakmile je husí pečínka měkká, vypečený tuk částečně slijte, ale nevyhazujte! Odložte si jej stranou, bude se hodit třeba na potírání lokší. Příkon trouby zvyšte na 200 °C. Teď je chvíle na to husu dopéct tak, aby získala zlatohnědou barvu a křupavou kůrku. Toho můžete dosáhnout několika způsoby. Buď husu přelijete výpekem a dopečete, anebo zkuste některý z triků našich babiček. Ty potíraly husu smetanou, mlékem či mlékem smíchaným s trochou medu, což dodalo kůrčičce karamelový nádech. Trváte-li na pořádně křupavé kůžičce, potřete husu naopak vodou nebo chuťově neutrální pálenkou. Jak voda, tak alkohol kůži na povrchu vysuší a ta získá dopečením skvělou křupavost. Husu stačí dopéct v troubě asi 20-30 minut. Pak ji vyjměte i s pekáčem a nechte ještě deset minut dojít při pokojové teplotě. Teprve pak začněte porcovat.
Co k huse
Červené zelí a knedlík jsou sázkou na jistotu, ale typickou staročeskou přílohou jsou bramborové lokše. Pokud rádi experimentujete, klidně si k huse uvařte krupicové noky, zelí by se ale mělo podávat vždycky, protože jeho kyselost vhodně doplní šťavnatou husí pečínku. Každopádně, řiďte se stejně svojí chutí i stavem domácích zásob. A pokud nemáte husu? Nevadí! S kachní pečínkou postupujte úplně stejně, pouze zkraťte dobu pečení. Hlavně si užijte společný nedělní oběd v kruhu svých blízkých. Dobrou chuť!
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Cake pops, dortová lízátka: Na originální pochoutku využijete nepovedený moučník a přesto sklidíte pochvalu
Možná jste již slyšeli o dortových lízátkách tzv. cake pops, která se připravují z dortového korpusu a polevy. Hotová lízátka vypadají krásně, a… Číst více
Den lízátek
Lízátko je sladkost určená k olizování nebo sání. Sladká část lízátka je obvykle připevněna na plastové nebo papírové tyčince, zatímco větší varianty… Číst více
Konec školního roku se blíží. Jakým dárečkem uděláte radost spolužákům a paní učitelce?
Jedlý dárek pro kamaráda nebo paní učitelku nemusí být drahý, ale měl by být vyrobený s láskou. S jeho přípravou může pomoci maminka nebo babička a… Číst více
Holka u plotny radí: Jak na oblíbené Míša řezy? Dejte je do skleničky a podávejte na party nebo dětem na svačinku!
Máte v těchto dnech náladu na pečení a chcete… Číst více
Jak připravit dortová lízátka cake pops jako od cukráře? Tyhle kroky byste neměli podcenit!
Tvarem připínají normální lízátka, pod barevnou… Číst více
Jak si vyrobit domácí lízátka: Cukrovinky do mikulášského balíčku
Svátek svatého Mikuláše se kvapem blíží a nastává čas přemýšlet nad tím, jaké dobroty zvolíme do balíčku pro naše ratolesti. Připravit si pro ně… Číst více
Holka u plotny radí: Jak na dortová lízátka, aby byla dokonalá? Tenhle krok nevynechávejte!
Pokud jste sledovali pořad Peče celá země, pak… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Uvařte si šoulet. Víte, že kombinace hrachu a krup se hodí i k posvícenské huse?
Hostina na svatého Martina: Uvařte si husí polévku kaldoun podle Marie-Janků Sandtnerové!
Jak upéct kuře. Správně má být šťavnaté a kůžička musí křupat. Poradíme, jak toho docílit
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Chleba se lněným semínkem a bílým jogurtem
Přidáno před 9 hodinami
Mléčná rýže s lesním ovocem
Přidáno před 10 hodinami
Vepřové kotlety na zázvoru
Přidáno před 10 hodinami
Šunkafleky z multifunkčního hrnce
Přidáno před 11 hodinami
Plněné mušle z listového těsta
Přidáno před 18 hodinami
Filety duhového pstruha na másle s mrkví a chřestem
Přidáno před 19 hodinami