Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak prostřít sváteční stůl? Atmosféru doladí květiny i malé překvapení pro hosty
Zdroj: Karolina Grabowska Pixabay

Štědrovečerní menu je jednou z největších událostí roku. Vždyť se jedná o ideální příležitost k setkání s nejbližšími. A jak jinak korunovat všechny přípravy než tím, že všechny hosty pozvete k pěkně prostřenému stolu?

Nic se nemá přehánět

Stůl ke štědrovečerní večeři by měl být sice slavnostní, ale na druhou stranu ho není nutné přeplácat vánočními dekoracemi. Nejen že tak můžete snadno sklouznout k nevkusu, ale hlavně by se vám mohlo stát, že samotné stolování bude kvůli mnoha svíčkám, věncům a jiným ozdobám velmi nepohodlné. Zapojte kreativitu a některé dekorace třeba zavěste, aby nezabíraly místo na stole. Může to být nejen jmelí, ale třeba i věnec z jehličí ozdobený například drobnými mašličkami či háčkovanými andělíčky.

Pořiďte si ubrus, běhoun i prostírání

Základem slavnostní vánoční tabule je pěkný a dostatečně velký ubrus. Většinou bývá zdobený více či méně nápadnými vánočními motivy. Pokud si na to nepotrpíte, nebo jste si nestihli takový kousek pořídit, nevadí. Bohatě postačí ubrus v bílé barvě ideálně z nějakého kvalitního materiálu, jako je například damašek. Nejen kvůli atraktivitě, ale především z praktických důvodů, je dobré velký ubrus doplnit středovým běhounem (úzký obdélníkový pás) a prostíráním. Dá se totiž předpokládat, že během večeře skončí nějaké to jídlo mimo talíř nebo ukápne nějaká ta kapka při nalévání nápojů. Malé kousky, jako je prostírání, snadno vyměníte a vyperete, zatímco s velkým ubrusem byste měli daleko více práce.

Nezapomeňte na středový prvek

Na slavnostním stole by neměl chybět centrální prvek, kterým může být třeba svícen nebo váza s květinami. Není potřeba to s ním nijak přehánět, protože pokud dáte doprostřed stolu několik takových prvků nebo bude příliš velký, hosté se nedostanou k míse s masem či salátem. Navíc hrozí, že přes obří kytici na sebe ani neuvidí, natož aby spolu mohli komunikovat.

Vyndejte porcelánový servis a stříbrné příbory

Sváteční atmosféru u stolu nedělají jen textilie a dekorace, ale důležité je i to, z čeho a čím se bude jíst a pít. Za tímto účelem byste měli mít doma například porcelánový servis, stříbrné příbory a křišťálové sklenice. Sváteční tabuli tak dodáte potřebný lesk a eleganci.

S bílou nic nezkazíte

Prostřít stůl pouze v bílé rozhodně není žádný přečin. Bílá je barvou sněhu, takže k Vánocům rozhodně patří, a navíc je velmi slavnostní. Na bílém stole vyniknou dekorace v kterékoliv barvě. Milovníci klasiky však většinou sáhnou po osvědčené červené a zelené kombinaci. Skvěle se k ní hodí přírodní doplňky, jako jsou šišky, korek nebo sláma.

Pohádkového lesku docílíte pomocí stříbra nebo zlata

Vánoce a třpytivé odlesky k sobě neodmyslitelně patří, což bezesporu zapůsobí i na štědrovečerním stole. S těmito lesklými doplňky však zacházejte opatrně. Když to s nimi přeženete, stůl bude naopak působit přeplácaně a lacině. Dbejte proto raději na umírněnost. Stačí třeba, když budete jídlo servírovat na talíře se zlatým či stříbrným lemováním po okrajích a skleněné poháry budou dekorovány jemnými vzory. Pokud se rozhodnete použít zlacené příbory, tak už další zlaté prvky raději vynechte.

Přidejte něco osobního

Přidělené sezení není sice podmínkou, ale na druhou stranu bude působit docela mile, když každý host najde u talíře vizitku se svým jménem. Až budete jmenovky rozmísťovat, zamyslete se nad tím, koho je nejvhodnější posadit vedle sebe. A jestli chcete být hodně originální, můžete na každý talíř dát malou smrkovou větvičku a k ní třeba perníkovou podkovičku nebo jiný dáreček. Uvidíte, že hosté vaši snahu určitě ocení.

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více