Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Když se spojí whisky se smetanou…vznikne dokonalý sváteční likér irish cream
Zdroj: Freepik, stockking

U nás si o Vánocích již léta vychutnáváme spíš vaječňák, v poslední době ale zjišťujeme, že tu správnou slavnostní atmosféru navodí i jiné smetanové likéry, třeba ty, v nichž je místo rumu irská whisky. Jejich hebkou smetanou chuť si užijete na ledu i v horkých nápojích.

Kombinace smetany s irskou whisky

Pokud úplně nefandíte nápojům na bázi rumu, možná vás ty s whisky osloví víc. Tato speciální kategorie likérů je označována jako irish cream a přenese vás aspoň v myšlenkách na smaragdově zelené irské pláně. Společná je jim jemná chuť pravé irské whisky, jež se dokonale snoubí se smetanou a dalšími příchutěmi, které dodávají každému z irských likérů na jedinečnosti. Asi nejslavnějším z nich je Baileys a tímto názvem často označujeme všechny irish creamy, i když jde ve skutečnosti o jiné značky. To, že jich většina pochází právě z Irska, není náhoda. Vždyť tato země je výrobou whisky proslavená a stejně tak i kvalitními mléčnými výroby od kraviček pasoucích se na irských pastvinách.

S kakaem, čokoládou, kávou či karamelem

Nejznámější z irských likérů vás uchvátí kombinací whisky, smetany a kakaa, v níž ucítíte i příchuť karamelu, mandlí, lískových oříšků a vanilky. Samotná značka Baileys má i další příchutě, třeba slaný karamel, espresso nebo mandle. Originální Baileys má 17 % alkoholu, má ochrannou známku a smí se vyrábět pouze v Irsku. Jeho historie sahá do roku 1971, jak je uvedeno na webu Irishtimes.com, a bylo prvním likérem tohoto typu vůbec. I když původním záměrem bylo jen nějak využít přebytek smetany, nakonec vznikl nápoj, který pak začalo kopírovat mnoho dalších výrobců. Některé z likérů voní po vanilce, jiné mají příchuť karamelu či medu a oblíbená je u nich často i chuť kávy.

Do irské kávy i do koktejlu

Likéry typu Baileys navodí tu správnou sváteční atmosféru, ať už si je dáte jakýmkoliv způsobem. Nejvíc samozřejmě vynikne chuť samotného likéru, můžete si ho ovšem vychutnat i v pralinkách, vynikající je ale třeba také jako příchuť cheesecaku. A samozřejmě nesmí chybět v oblíbené irské kávě. Tento kávový drink se podával ve vídeňských kavárnách již v 19. století a v původním receptu se do kávy přidávala přímo irská whisky a šlehačka. Dnes se zjednodušeně podává rovnou s některým irským krémem a samozřejmě s kopcem šlehačky na ozdobu. Irish cream je součástí mnoha dalších koktejlů. Často se kombinuje třeba s kávovým likérem Kahlúa. Určitě znáte třeba oblíbený vrstvený drink B-52 složený z irského likéru, likéru Kahlúa a z pomerančového likéru Grand Marnier, který se podává zapálený. Někdy se irish cream přidává i do koktejlu White Russian s vodkou. Pokud netrváte na originální značce, snadno si smetanový likér vyrobíte sami doma. A je to dokonce jednodušší než v případě vaječného likéru. Stačí vám jen slazené zahuštěné kondenzované mléko, whisky (i když v mnoha receptech figuruje spíš rum) a pak další příchutě – třeba rozpuštěná čokoláda nebo instantní káva. Někdy se přidává i pudinkový prášek pro dosažení hustějšího nápoje. A víte, co je na domácím likéru nejlepší? Že ho můžete někomu darovat pod stromeček. Takový domácí dárek rozhodně potěší.

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie