Medovníkové koule: Skvělé cukroví jen ze 3 ingrediencí zvládnete i bez pečení!
10. 12. 2021 Vaření
Odevšad na vás vykukují hromady vánočního cukroví a vy ještě nemáte nic? Nezoufejte, nabídneme vám dnes delikatesu, kterou můžete, ale také nemusíte péct. Medovníkové koule se totiž dají připravit na několik způsobů a žádný není špatný!
Z medových plátů
V chuti připomenou oblíbený medovník a podobně se také dělají. Na pravé domácí medovníkové koule je potřeba nejdříve upéct medové pláty, podobně jako na medovník. Je to ale snadné. Těsto ze všech potřebných surovin jen uhnětete, vyválíte na plát, upečete ve středně vyhřáté troubě a vychladlé nastrouháte nebo rozmixujete. Zkuste to třeba podle našeho videa:
Chcete-li si práci usnadnit, můžete medové pláty koupit hotové. Pak už jen stačí k nastrouhaným plátům přidat Salko a máslo. Zhruba na 800 g nastrouhaných či rozmixovaných medových plátů potřebujete jedno 250g máslo a jedno Salko. Část medové „strouhanky“ si odložte bokem. Zbytek spolu s máslem a Salkem smíchejte dohromady v jednu kompaktní hmotu. Tu je potřeba nechat v lednici vychladit nejméně dvě hodiny, ale klidně přes noc. Poté navlhčenýma rukama tvarujte koule či kuličky a obalujte je v odložené „medové strouhance“, nebo klidně v mletých oříšcích. Tohle nepečené cukroví vám nedá moc práce, ale sklidíte za ně značné ovace! Jedinou potíží je, že hotové medové pláty nejsou vždy a všude k sehnání. V takovém případě je klidně nahraďte ruměnkami, které seženete vždycky, anebo jinými neplněnými perníčky. Chuť pak může být malinko jiná díky perníkovému koření, ale to nevadí. I tak nakonec uděláte parádní cukroví skoro bez námahy!
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Čínské retro řízečky: Z málo masa vyčarujeme hodně řízků a ještě do nich můžeme využít zbytky
Bufetový pochoutkový salát podle Ostravského gastrošefa: Recept z roku 1976 skvěle funguje dodnes
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Plněné mušle z listového těsta
Přidáno před 4 hodinami
Filety duhového pstruha na másle s mrkví a chřestem
Přidáno před 5 hodinami
Králík na rozmarýnu a bílém víně
Přidáno před 18 hodinami
Vepřový guláš
Přidáno před 19 hodinami
Pomazánka ze čtyř druhů sýra s pažitkou
Přidáno před 22 hodinami
Hruškový karamel
Přidáno před 23 hodinami