Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dokonalý medovník voní po medu a je krásně vláčný. Zkuste jej podle našeho receptu!
Zdroj: commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=69981905, By Sweetlovers - Own work, CC BY-SA 4.0,

Oblíbený vrstvený dort se u nás zabydlel již před víc než dvaceti letech a ihned se stal hvězdou všech cukráren i narozeninových oslav. Pokud v nějakém podniku, který úplně neznáte, nevíte, co si dát ke kávičce, je medovník většinou sázkou na jistotu. Má i spousta různých variant. Tak nějakou zkuste spolu s námi.

Ruský nebo český medovník

Pokud máte nějaké povědomí o dortech typu medovník, asi víte, že jejich původ je v zemích bývalého Sovětského svazu. Dort, který si u nás kupujeme jako medovník, je ale ve skutečnosti český. Vyrábí se u nás a má českou ochrannou známku, i když receptura na něj pochází původem z Moskvy, jak se píše na webu Medovnik.cz. Takových dortů se však u nás dělá víc. Společné jsou jim pláty z medového těsta proložené hustým krémem a posypka s vlašskými ořechy. Pláty jsou po upečení křupavé, po slepení krémem krásně změknou a zvláční. Tyto dorty jsou typické hlavně pro Rusko a další okolní země, kde se jim říká buď medový dort nebo medovik.

Dort přímo pro carevnu

I když toho o medoviku příliš nevíme, historka o jeho vzniku je poměrně romantická. Podle Russianladieshistory-daily.tumblr.com prý medovník vytvořil v 19. století mladý kuchař, který chtěl udělat dojem na Luisu Bádenskou neboli carevnu Alžbětu Alexejevnu, manželku ruského cara Alexandra I, která prý byla velice krásná. Problém byl ovšem v tom, že carevna nesnášela med a nebyla ochotná pozřít nic, v čem se nacházel. Mladý kuchař však byl v carském paláci nový a neměl tušení o carevnině zmlsaném jazýčku. Proto se ji rozhodl zaujmout novým dortem, do něhož použil med a hustou zakysanou smetanou. Carevna neměla o obsahu medu ani tušení a dort ji zachutnal tak, že si jej doslova zamilovala. 

Několik plátů těsta na sobě

Podle webu Rbth.com byl med v Rusku oblíbeným sladidlem již od pohanských dob a medových koláčů se vůbec v Rusku peče mnoho typů. Tradičně se připravují s vlašskými ořechy a jablky. I když příběh medoviku sahá až do 19. století, z následujících let o něm již žádné informace nejsou. Populárním dortem se stal, jak se píše na Theculturetrip.com, až v období existence Sovětského svazu a z Ruska se dostal k nám. Pokud byste hledali nějaký jeden originální recept na medový dort, nenajdete jej. Receptur existuje spousta, takže si můžete vybrat. I když se vzhledem k vrstvení dortu může zdát příprava medoviku nebo medovníku složitá, není to zas takový problém. Nejobtížnější je připravit jednotlivé pláty, ale s trochou trpělivosti to určitě zvládnete.

Pláty si můžete upéct i týden dopředu, pak je zabalit do potravinářské fólie a dát do lednice. Krátké odložení jim jen prospěje. Jednotlivé pláty je nutné vyválet. Chcete-li si usnadnit práci, zkuste tuto verzi těsta:  V hrnci nebo míse nad parou pomalu zahřívejte 250 g másla, 100 ml mléka, 300 g cukru krupice a přibližně tři lžíce medu do úplného rozpuštění másla (hmota by měla být jen teplá, ne horká). Do lehce prochladlé máslové hmoty vešlehejte 3 vejce a 400 g hladké mouku s jednou lžičkou jedlé sody. Toto těsto pak rozetřete na 4 plechy vyložené pečícím papírem (na každý přibližně 6 lžic těsta) a upečte dohněda při 170 °C. Nechte vychladnout. Jednotlivé pláty pak zarovnejte, ať jsou stejně velké. Odřezky ale nejezte a nechte si je na dozdobení dortu.

Vyberte si ten nejdokonalejší krém

Medovníky se liší i krémy, jimiž jsou jednotlivé pláty spojeny. Tím nejklasičtějším je zkaramelizované slazené kondenzované mléko, které se smíchá s máslem, případně se šlehačkou a se smetanovým sýrem. Další variantou je ušlehaná šlehačka se zakysanou smetanou, případně se smetanovým čerstvým sýrem a samozřejmě s moučkovým cukrem. Setkat se můžete i s pudinkovou náplní smíchanou se žloutky a s ušlehaným máslem. Pokud jste se rozhodli pro krém se salkem, stačí jen prošlehat 250 g másla s jednou plechovkou kondenzovaného mléka. Chcete-li dort trochu odlehčit, udělejte si ještě jeden krém z dvou zakysaných smetan a trochy moučkového cukru podle chuti. Jednotlivé krémy pak při promazávání střídejte: jeden plát pomažte máslem se salkem, další zase smetanou. Hotový dort potřete máslovým krémem a posypejte rozdrobenými odřezky korpusů, ty můžete navíc smíchat s rozemletými vlašskými ořechy. Nasekané ořechy můžete přidat i do krému a nakonec i půlkami dort dozdobit. Hotový dort je dobré nechat nějakou dobu v chladu odležet, aby se jednotlivé ingredience krásně prolnuly.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více