Jak péct cukroví se sádlem nebo škvarky? Chce to nižší teplotu a sádlo v kostce!
11. 12. 2021 Vaření
Už jste někdy zkoušeli přidat do cukroví místo másla či rostlinného tuku sádlo? I tento tuk se do sladkostí velmi dobře hodí a dokonce jim i prospěje. A nebojte se, takové cukroví je oproti tomu s máslem i o trochu zdravější. Navíc chuť sádla nakonec není vůbec cítit.
Místo másla sádlo
Pokud si sádlo a škvarky spojujete jen s vepřovým masem nebo s pomazánkou namazanou na krajíci chleba, asi vám představa přidat je do sladkého cukroví přijde přinejmenším zvláštní. Nejde však o žádnou novinku, ze sádla pekli naši předkové úplně běžně a na Vánoce je používali i jako tuk do cukroví místo tehdy drahého a luxusního másla. V mnoha domácnostech se totiž v zimním období a často i v prosinci pořádaly zabijačky a sádlo pak bylo třeba nějak využít. Ani s tou nezdravostí sádla to není tak strašné, jak by se na první pohled mohlo zdát nebo jak se mnozí domnívají. Co se týče obsahu cholesterolu, je na tom sádlo dokonce podle webu Ulekare.cz mnohem lépe než máslo a navíc oproti němu obsahuje o 15 % víc tzv. zdravých tuků. Neznamená to ovšem, že byste se mohli sádlovým cukrovím ládovat úplně bez výčitek, takže i v tomto případě se řiďte pravidlem, že všeho moc škodí. Pár kousků vám ale rozhodně neuškodí a rozhodně je na chuť cukroví s živočišnými tuky, jako je právě máslo či sádlo, lepší než to s rostlinnými náhražkami.
Cukroví, které je ihned měkké
Na pečení je lepší použít tužší vepřové sádlo zabalené v papíru, které se prodává v kostce jako máslo. To domácí nebo z kelímku bývá hodně řídké a těsto se pak lepí. V každém případě je lepší použít do cukroví kvalitnější sádlo pocházející z prasat žijících na biofarmách a krmených žaludy. Takové je totiž mnohem chutnější a nezůstane po něm v cukroví žádná pachuť. Předností sádlového těsta je, že se s ním dobře pracuje a nebude se vám při tvarování rozpadat. Sádlové cukroví je po upečení ihned měkké, takže je nemusíte nechávat dlouho odležet. Kromě toho vydrží i dlouho vláčné a neztvrdne. Při pečení cukroví se sádlem hraje důležitou roli i teplota, na níž je rozpálená trouba. Ta by měla být spíš nižší, ideálně 150 °C. Sádlové cukroví je po upečení hodně křehké, je proto třeba je nechat trochu vychladnout a teprve pak sundávat z plechu nebo vyklepávat z formiček.
Mohlo by vás zajímat
Se škvarky podle Sandtnerové
Sádlo se většinou používá do cukroví zvaného sádlovky. Mají podobu malých bochánků většinou dochucených kakaem, v jejich středu je důlek, který zdobí obvykle nějaká červená marmeláda (malinová nebo jahodová). Mohou být ovšem i bílé ovoněné vanilkou. Často se do sádlových bochánků přidávají také oříšky a koření (třeba skořice či hřebíček), výborné jsou například s arašídy. Se sádlem ovšem můžete udělat i netradiční rohlíčky, pracny ve formičkách nebo linecké slepované marmeládou. Sádlo se dá ovšem v cukroví nahradit i škvarečky. Zkuste třeba cukrovinky z vepřových škvarečků podle slavné kuchařky Marie Janků-Sandtnerové. Budete potřebovat: 150 g hladké mouky, 50 g moučkového cukru, kůru z ¼ citronu, špetku mleté skořice a hřebíčku, 150 g vepřových škvarečků, 2 žloutky, 100 g rybízové zavařeniny, 20 g cukru na posypání. Na vál prosijte mouku, do ní přidejte prosátý cukr, strouhanou citronovou kůru, skořici a hřebíčky a dvakrát na masovém strojku umleté škvarečky. Těsto zadělejte žloutky, dobře propracujte a dejte odležet do chladu na 15 minut. Poté těsto vyválejte na plát silný asi 0,5 cm a vykrajujte z něj formičkou hvězdičky. Pokládejte je na plech a pečte v troubě vyhřáté na 165 °C do bledě růžova. Upečené hvězdičky spojte k sobě zavařeninou a pocukrujte.
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Hitem sociálních sítí jsou cookie cups: Sušenkové kelímky si zamilujete! Jak na ně, aby se povedly?
Víte, jak si nejlépe vychutnáte sušenky? Přece se… Číst více
7 oblíbených dětských pochoutek. Co dobrého připravit dětem na jejich svátek. Tipy na dobroty, které zaručeně potěší
Mezi nejoblíbenější dětské dobroty patří domácí zmrzlina, barevné jednohubky, ozdobené cupcakes či rychlý jahodový dort. Můžeme upéct drobné slané… Číst více
Den domácích sušenek
Připravit a upéct si doma ty nejlepší křehké sušenky zvládne opravdu každý, snad proto je tato sladká dobrota všemi tak oblíbená. Každá rodina má… Číst více
Jídelní rozmary slavných: Herečka Julie Roberts miluje obyčejný chléb a nikdy se nevzdá těchto vláčných sušenek s čokoládou
Majitelka jednoho z nejkrásnějších úsměvů na… Číst více
Hitem cukrařiny je brookies: Čokoládový dezert, který spojuje brownies s kousky sušenek
Hříšně čokoládový koláč brownies určitě znáte,… Číst více
7 nejlepších cookies, které udělají radost dětem. Hodí se do nich mrkev, čokoláda i arašídy. Osvědčené recepty poradí, jak je upéct
Pohoštění, jedlý dárek nebo svačinka Příprava těsta na cookies je záležitostí chvilky, často do něho přidáváme nakrájené ořechy a čokoládu. Můžeme… Číst více
Jednoduché a přitom krásné: Popraskané čokoládové sušenky crinkles jsou krásně vláčné a snadno se připravují
Sušenky crinkles jsou ideálním druhem cukroví,… Číst více
Buchty po ránu: Vynikající arašídové sušenky podle Josefa Maršálka zvládnete upéct jen ze čtyř surovin, navíc bez mouky
V posledním díle pořadu Buchty po ránu pekl Josef… Číst více
Sušenky z ovesných vloček s borůvkami podle Josefa Maršálka jsou krásně vláčné a lákavá fialová poleva je snadná a rychlá
V dalším díle pořadu Buchty po ránu se Josef… Číst více
Jaké jídlo si připravit na trek. Co s sebou pod stan, abychom se moc nepronesli a zároveň měli to nejdůležitější
Pokud se chystáme na trek či vandr, nesmíme opomenout si dobře naplánovat, co budeme na našich toulkách přírodou jíst. Je třeba zjistit, jaké jsou… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Jak péct červenou řepu v troubě? Po upečení chutná skvěle. Nejlepší jsou z ní saláty a pomazánky, ale hodí se i k zavařování
Sádlové cukroví: Babiččiny výtečné sádlovky o Vánocích rozhodně nesmí chybět
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kynuté věnečky s mandlemi a skořicí
Přidáno před 1 hodinou
Salát s pečeným květákem a granátovým jablkem
Přidáno před 2 hodinami
Kuřecí prsa plněná hráškem s pečenou dýní a kari omáčkou
Přidáno před 16 hodinami
Hrášková pomazánka s pomazánkovým máslem
Přidáno před 18 hodinami
Bulgur s osmaženou zeleninou a kuřecím masem
Přidáno před 19 hodinami
Fazolky nakyselo s přílohou v multifunkčním hrnci
Přidáno před 20 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Kuřecí kousky v těstovinách z jedné pánve: Šťavnaté jemné masíčko ve smetanové omáčce skvěle ladí s kolínky
Jak nařezat špekáčky, aby se dokonale propekly a nespálily? K nejlepším metodám patří ježek nebo chobotnice
Jaké bylo cukroví našich prababiček? Peklo se ze sádla, ovesných vloček a datlí