Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Co dům dal aneb Čím pohostit nečekanou návštěvu? Dobře zásobená spíž vás zachrání!
Zdroj: Pixabay

S několika málo potravinami můžete vykouzlit úžasné pohoštění, když přijde nečekaná návštěva nebo nemáte čas jít nakoupit. A co by nemělo chybět v každé domácnosti?

Trvanlivé potraviny

Zaleží i na tom, jak prostorná je chladnička a jak velký máte mrazák, jestli máte spíž (a jak velkou), nebo jen skříňku na potraviny v kuchyni. Základem je chléb či pečivo, čerstvé ovoce a zelenina. V Malé velké kuchařce Margit Proebstové se dočtete, že doma byste vždycky měli mít mouku a cukr, a to přesypané do uzavíratelných nádob. Hodí se mít ve špajzu po 1 balení těstovin, rýže. Dobrou službu vám udělá i orientální kuskus.

Konzervy, lednička a mrazák

Konzervy rajčat, fazolí, oliv, ale také tuňák nebo jiná ryba a nějaký kompot či džem nám mohou vytrhnout trn z paty. Nezapomínejte na základní koření, tedy sůl a pepř, případně koření a kořenící směsi, které rádi používáte. Samozřejmostí je také olej a ocet, 1 džem či zavařenina, 1 rybí konzerva. Web essen-und-trinken.de zdůrazňuje, že v chladničce nesmí chybět vejce, mléko či jogurt, máslo nebo margarín. Šunka a různé sýry se určitě neztratí. V mrazničce můžete skladovat mraženou zeleninu, maso, ryby a případně hotová jídla. Z vajec, mouky a trochy mléka vykouzlíte například palačinky. Namažte je džemem, lehce posypte cukrem a rychlý moučník ke kávě je na světě. Pokud máte zeleninu, sýr nebo slaninu, můžete palačinky rychle proměnit v zeleninové palačinky. Ty jsou výborné k pivu nebo vínu.

Těstoviny neurazí

Na špagety carbonara potřebujete pouze těstoviny, vejce, sýr a slaninu. Máte-li pár stroužků česneku, chilli papričku (lze nahradit sušenou mletou pálivou), olivový olej a ideálně čerstvou (může být i sušená) petrželku, rychle připravíte špagety (nebo jiné těstoviny) aglio olio. Vděčné jsou různé vaječné omelety, do kterých lze podle situace dát i zbytky vařených brambor, slaninu, šunku, ale i mražený hrášek, případně různé čerstvé, mražené nebo sušené bylinky. Na rychlou svačinu připravte chutný sedvič. Stačí chléb či jiné pečivo, máslo nebo margarín, rajčata, voňavé bylinky a rybí konzerva, ideálně tuňák. Pokud najdete v ledničce majonézu nebo tatarskou omáčku, lehce s nimi chléb potřete. Pak teprve vrstvěte další ingredience. Máte-li ledový salát nebo čínské zelí, určitě je přidejte. Dodají svačince šťavnatou chuť. Sendviče můžete také různé zapékat – se sýrem, se šunkou a vejcem.

Saláty na různé způsoby

Čerstvá zelenina kombinovaná s mraženou a nakládanou – to už je pěkný základ pro salát. Tady se fantazii meze nakladou! Přidejte jakýkoli sýr nakrájený na drobné kousky nebo i ten strouhaný. Vařené vejce v salátu rozhodně zasytí, nadrobno krájená šunka ovoní. Využít se dá konzervovaný tuňák, zbytky vařeného nebo pečeného kuřete nebo vařené brambory. Pak už stačí jen zakápnout olejem, ochutit octem nebo citronovou šťávou, ozdobit olivami – a návštěva může přijít!

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více