Dejte si sendvič s pastrami! Speciálně naložené maso má původ v rumunské kuchyni
15. 10. 2021 Vaření
Se sendvičem naplněným silnou vrstvou masa jste se už určitě někde setkali. Nabízejí jej moderní bistra, kavárny i food trucky. Často je z domácího chleba, doplněného aromatickým sýrem, kyselou okurkou a hořčicí nebo dresinkem. To maso, které z něj téměř vypadává, se jmenuje pastrami.
Pastrami zvládnete i v domácích podmínkách
Na první pohled vypadá pastrami jako šunka, ve skutečnosti ale jde o specialitu z masa vyrobenou poměrně náročný způsobem zahrnujícím nakládání, uzení nebo dlouhé pečení. Výsledkem je lahodné měkké maso, které se téměř rozplývá na jazyku, krájí se na plátky a obyčejný sendvič pozvedne na hotovou delikatesu. Originální pastrami je z hovězího masa, konkrétně z hovězího pupku nebo z hrudí, může se ale dělat i z masa vepřového, husího nebo skopového. Maso se nejprve naloží do směsi nakládacích solí, česneku a směsi koření (koriandr, zázvor, hořčičné semínko, bobkový list a badyán), zatíží se a nechá odležet na chladném místě. Jsou dvě možnosti jeho naložení – do slaného nálevu s kořením nebo tzv. suché solení (tedy jen potření masa směsí soli a koření). Poté se ještě udí v udírně až 8 hodin, dokud teplota uvnitř masa nedosáhne 95 °C. Pokud nemáte udírnu, je možné maso zabalit do alobalu a péct v troubě předehřáté na 140 °C asi 2 hodiny. I v tomto případě by měla být konečná teplota uvnitř masa stejná jako v případě uzení. Někdy se pastrami ještě může na závěr krátce podusit v páře, aby se zbavilo soli. Pastrami má hodně společného s další americkou masovou specialitou, tzv. corned beef (solené hovězí). I v tomto případě jde o naložené hovězí maso, které se ale již neudí.
Mohlo by vás zajímat
Od nápadu rumunských pastevců k delikatese
Současná delikatesa vznikla původně jen z praktických důvodů a potřeby nějak dlouhodobě uchovat maso. Před vznikem ledniček bylo jedinou možností uskladnění masa jeho nasolení. Když se totiž na maso dal dostatek soli, zničily se všechny bakterie v mase a mohlo se uchovat po velmi dlouhou dobu. I název pastrami pochází z rumunského slova „a pǎstra“, které znamená uchovat. Dlouhodobému uskladnění masa napomáhalo i jeho vyuzení, čehož se právě hojně využívalo na rumunském venkově. Variantou pastrami je původem turecká masová specialita pastirma – maso naložené do slaného nálevu, částečně vysušené, ochucené bylinkami a kořením a nakonec vyuzené.
Mohlo by vás zajímat
Jak se zrodila hvězda newyorských lahůdkářství
Pastrami nejvíc proslavila newyorská židovská lahůdkářství zvaná deli. Do New Yorku totiž přinesli pastrami v 19. století židovští přistěhovalci z východní Evropy a začali je nabízet ve svých podnicích, které tu zakládali. Zakrátko se tu pastrami stalo oblíbeným košer pokrmem. A právě v New Yorku vznikly vyhlášené sendviče s pastrami. Ten nejzákladnější se jmenuje pastrami on rye neboli pastrami na žitě. Poprvé takový sendvič vytvořil podle knihy The Book of New York Firsts v roce 1888 Sussman Volk, který se do New Yorku přestěhoval z Litvy. Založil si tu řeznictví a seznámil se s jistým Rumunem, který mu předal recept na pastrami. To pak začal prodávat ve svém řeznictví a protože se mu dařilo, otevřel si ještě lahůdkářství na Delancey Street v New Yorku, které bylo dokonce jedním z prvních podniků tohoto typu v New Yorku. A tam právě začal pastrami krájet na plátky a prodávat v sendvičích z žitného chleba potřeného pikantní hnědou hořčicí a doplněného košer nakládanými koprovými okurkami. Pokud přidáte ještě kysané zelí, švýcarský sýr ementál nebo gruyère a ruský dresink s kyselými okurkami, vznikne vám další hit newyorských bister, Reuben sandwich. Sendviče s pastrami se posléze staly jakýmsi symbolem tradičních amerických židovských lahůdkářství, které byly posléze zakládány i v dalších velkých amerických městech. A právě tyto sendviče proslavily i dodnes vyhlášené newyorské lahůdkářství Katz's Delicatessen, známého z filmu Když Harry potkal Sally… s Meg Ryanovou.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Chcete vonět jako smažené kuře? KFC představuje svůj parfém, který má nabudit chuť na jejich výrobky
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Jablečné řezy s rybízem a vanilkovým krémem
Přidáno před 12 hodinami
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Přečtěte si Zobrazit více
Svatba korunního prince Rudolfa: Podávaly se taštičky plněné skřivánčím masem, sluky s lanýži a dort s pomerančovými květy
Ceny občerstvení na MS v hokeji v Praze: Pivo za 110 Kč, hranolky za 80 Kč a 70 Kč „vysolíte“ za vodu v „petce“
Pražskou šunku jedli u rumunského dvora i v USA, proslavil ji uzenářský rod Chmelů