Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Chalupářské dobroty: Dejte si špíz se slaninou, omeleta z chipsů i houbový guláš
Zdroj: Toprecepty, ivulinka

Češi jsou chalupářský národ a tak se v letních měsících mnoho velkých měst na víkendy vylidňuje. S příjemnými chvilkami strávenými „venku“ je také spojeno jiné stravování. Co si uvařit na chalupě? Využijte sezónní potraviny i zbytky ze spíže!

Jednoduše a chutně

Na chalupě nebo na chatě dost často nemáme takové kuchyňské vybavení nebo tolik surovin jako doma. Takže experimentujeme a vaříme z mála a obvykle i šetříme nádobí. Oblíbená jsou proto jídla z jednoho hrnce; guláše, pokrmy připravené rychle v pánvi nebo u ohně. Ostatně, kdo by nemiloval třeba smaženici z čerstvě nasbíraných hub nebo u táboráku do křupava opečené, řádně začouzené špekáčky? Na tyhle dvě dobroty vám asi recept dávat nemusíme, obojí máte zcela jistě dávno v malíčku. Pojďte si s námi dnes připravit něco jiného. A jelikož už rostou houby, začneme vynikajícím houbovým gulášem.

Houbový guláš

Na houbový guláš budete potřebovat 900 g očištěných čerstvých hub (praváky, modráky, křemenáče, kozáky, klouzky…), dále 80 g sádla nebo oleje, 120 g cibule, 2 lžíce mleté sladké papriky, 2 stroužky česneku, kmín, sůl, 40 g hladké mouky a asi půl litru masového nebo zeleninového vývaru. Postupujte tak, že houby nakrájíte na větší kousky a cibuli nadrobno. V hrnci rozehřejte tuk a cibuli na něm osmažte do světle žluta. Pak přidejte kmín, utřený česnek, papriku, houby a sůl a za občasného míchání je duste doměkka. Jakmile bude šťáva částečně vysmahnutá, zaprašte houby moukou, osmahněte a hned podlijte vývarem a dolijte vodou. Duste do požadovaného zhoustnutí. Podle chuti můžete guláš na talíři doplnit kopečkem kysané smetany. Podávejte s čerstvým chlebem.

Šťavnatý špíz se slaninou

Pokud už jste špekáčků přejedení, zkuste si nad ohněm udělat lepší delikatesu; špíz z vepřového nebo kuřecího masa se slaninou. Potřebujete po půl kile masa, cibule, slaniny a paprik. Cibuli oloupejte a nakrájejte na silnější kousky, asi 4x4 cm. Papriky omyjte a spolu se slaninou a masem nakrájejte na kousky také asi 4x4 cm. Střídavě napichujte na kovové špízy papriku, cibuli, maso a slaninu. Maso musí obklopovat z jedné strany slanina a z druhé cibule. Právě tahle sestava zajistí šťavnatost a chuť. Jakmile máte hotovo, připravte si marinádu z oleje, grilovacího nebo jiného vámi oblíbeného koření a soli. Touto směsí špíz potřete, zabalte do alobalu a opékejte nad ohněm do změknutí. Pak alobal sundejte a opečte vše dokřupava. Případně můžete špízy opéct rovnou i bez alobalu, jen dejte pozor, aby bylo maso kompletně propečené, ale ne vysušené. Výhodou přímého pečení na ohni je, že můžete špíz průběžně potírat marinádou a tak jej stále ochucovat. Hotový pokrm podávejte s chlebem a hořčicí.

Chalupářská omeleta

Recept na chalupářskou omeletu vznikl kdysi dávno jako „z nouze ctnost“. Na chalupě byly prostě jen vajíčka od slepic od sousedů a chipsy. A z tohoto „mála“ vzniklo vlastně fantastické jídlo. Na jeho přípravu vám budou stačit pouze dvě suroviny; balíček klasických chipsů a 3 vejce. Vajíčka rozšlehejte v míse a přisypte do nich menší balíček chipsů. Nechte chvilku odstát, řádně promíchejte a směs vlijte na pánev s rozehřátým olejem. Omeletu smažte z obou stran dozlatova. Podávejte s nadrobno nakrájenou cibulí promíchanou s kečupem. Cibule díky kečupu ztratí svoji pálivost a dohromady se tenhle mix skvěle k omeletě hodí. Jak vidíte, i na chalupě se dá vařit velmi chutně, a přitom nijak zvlášť složitě! 

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více