Nevíte, jak využít zelí? Zkuste holubky! Plněné zelné listy chutnají skoro celé Evropě
28. 9. 2021 Vaření
Zelí nemusí být jen přílohou k pečené kachně. Pokud máte celé hlávky, není nic lepšího než je naplnit mletým masem nebo třeba rýží a vytvořit tak alternativu k plněným paprikám. Vzniklým závitkům se říká holubky a mohou mít mnoho různých podob.
Místo pečených holubů
Plněné zelné nebo kapustové listy jsou oblíbeným pokrmem v mnoha zemích. Dělají je v Polsku, v Rusku, na Ukrajině, na Slovensku, v Rumunsku i v Maďarsku. Považovány jsou také za typické romské jídlo. I názvy mají různé. Známé jsou nejen pod českým a slovenským holubky, ale i jako golubky, gołąbki nebo třeba golubce. Většinou jde ale o hodně podobný pokrm – tedy zavinuté zelné, případně kapustové listy s náplní z mletého masa. Příbuzný je jim i židovský pokrm holishkes – zelné závitky s masem a rýží, jež se vaří v rajčatové omáčce.
Původ jídla není úplně známý a většina zemí, kde se připravují, se snaží si golubky přivlastnit jako svou vlastní specialitu. Nejvíc se k nim hlásí Poláci, kteří gołąbki považují za národní pokrm. Jasný je jen název pokrmu. Gołąbki je množné číslo slova gołąbek, což je zdrobnělina slova gołąb (holub) a odkazuje na tvar závitku.
Podle webu Polandunraveled.com se k názvu váže i příběh. Slovo gołąbek se prý do Polska dostalo v 19. století z Ukrajiny, kde se při šlechtických hostinách a večírcích podával velmi rafinovaný pokrm zvaný hołubci. Šlo o nadívané holuby podávané zabalené do zelných listů. Když se pokrm dostal do polských chudších vrstev společnosti, holubi byli nahrazeni levnějším mletým masem a rýží (čím chudší byla domácnosti, tím víc rýže se přidávalo) a zachoval se pouze původní obal ze zelí. V některých zemích jsou holubky brány jako sváteční pokrm a v určitých oblastech Polska jsou i oblíbeným štědrovečerním jídlem.
Mohlo by vás zajímat
Jiný kraj, jiné holubky
Pro všechny holubky, golubky nebo golubce je společná náplň z mletého masa. Nejčastěji jde o vepřové maso, mix hovězího a vepřového masa, možné je i mleté kuřecí či krůtí. Někdy se ale používá i maso uzené. Maso se pak většinou nastavuje rýží. Rýži je možné nahradit pohankou, ječnými kroupami nebo jinou obilovinou. Existují i varianty vegetariánské, v nichž je pouze rýže nebo pohanka. Rozemletá masová směs se pak smíchá s nasekanou cibulkou, někdy smíchanou se slaninou, a dobře se okoření. Typickým kořením do masové směsi je mletá paprika, pro pikantnější verzi chilli papričky. Zelné listy je nejprve nutné povařit, aby trochu změkly. Buď se napařuje celá hlávka nebo se ve vodě postupně krátce vaří jen jednotlivé listy. Z jednotlivých listů je pak nutné nejprve seříznout silné žebro, aby se listy snadno balily. Pak se do každého listu položí váleček mletého masa a kolem něj se zabalí list. Závitky se mohou dusit, vařit na páře i péct v troubě. Způsob podávání se liší podle zemí i podle ročního období. V létě se servírují buď samotné a třeba i vlažné nebo studené, mohou se dusit i s kysaným zelím, v zimním obdobím je častější kombinace se smetanovou omáčkou, třeba s houbovou. Nejoblíbenější jsou holubky s rajčatovou omáčkou, jež se vaří s novým kořením, bobkovým listem a tymiánem. Omáčku lze zjemnit kysanou smetanou. Holubky se podávají jen samotné, s pečivem nebo i s bramborovou kaší.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak poznat správně zralé avokádo. Jak ho jíst a jak z něj připravit mexické guacamole
Avokádo místo másla Avokádo je mimořádně bohaté na tuky vysoké biologické hodnoty. Tím je předurčeno v kuchyni k namazání na chléb a pečivo, podobně… Číst více
Jídlo jako kosmetika: Masky na vlasy i pleť, které snadno vyrobíte z toho, co najdete v lednici
Mít čistou a zdravou pleť a krásné vlasy vyžaduje… Číst více
Den avokáda
Avokádo má v kuchyni velmi pestré využití, jde o velmi všestrannou ingredienci. Můžete si jej vychutnat ve slaných pokrmech, ale i salátech či… Číst více
Říkali mu máslo námořníků. Hruškovec přelahodný určitě znáte, i když o tom možná nevíte
Když se řekne hruškovec přelahodný, málokdo tuší,… Číst více
7 nejoblíbenějších vajíčkových pomazánek. Osvědčená klasika i moderní odlehčená verze
Nejlepší vajíčkové pomazánky Každá rodina má ráda tu "svou" vajíčkovou pomazánku. V našem přehledu je výběr těch nejoblíbenějších - ať už jsou to… Číst více
Co na chleba? Zkuste avokádovou, tvarůžkovou nebo česnekovou pomazánku
Čas večeře se blíží a vy nevíte, co dát rychle na… Číst více
Nejslavnější světové dipy: Jak udělat guacamole a co opravdu patří do hummusu?
Jiný kraj, jiný mrav, říká se. A také jiná chuť a… Číst více
Tajemství „chytrých“ svačinek pro děti: Co by měli školáci jíst, aby jim to myslelo?
Školní rok se sice chýlí ke konci, ale pravidelná… Číst více
Co dokáže červená řepa? Snižuje krevní tlak, chrání srdce i mozek a zlepšuje stav pleti!
Ještě nedávno jsme řepu znali jen v nakládané… Číst více
7 skvělých pomazánek, které se hodí nejen na Silvestra: Vyzkoušejte nejlepší pomazánky pro pěkné chvíle
Když zvažujeme, jaké pomazánky zvolit, mysleme i na to, že pokud budou mít pomazánky kontrastní barvy, budou na stole vypadat velmi lákavě a zajímavě… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Milujeme retro! Kuchyně našich babiček a maminek zdobily remoska, cibulák i hliníkové příbory, stále je používáme
Čínské retro řízečky: Z málo masa vyčarujeme hodně řízků a ještě do nich můžeme využít zbytky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Caesar salát wrap
Přidáno před 1 hodinou
Chleba se lněným semínkem a bílým jogurtem
Přidáno před 15 hodinami
Mléčná rýže s lesním ovocem
Přidáno před 15 hodinami
Vepřové kotlety na zázvoru
Přidáno před 16 hodinami
Šunkafleky z multifunkčního hrnce
Přidáno před 17 hodinami
Plněné mušle z listového těsta
Přidáno 2. 5. 2024 08:28
Přečtěte si Zobrazit více
Bufetový pochoutkový salát podle Ostravského gastrošefa: Recept z roku 1976 skvěle funguje dodnes
Řezník Martin radí, jak v obchodě poznat dobrý špekáček: Kvalitu prozradí nenápadné drobné detaily i barva uzeniny
Pěstujeme rajčata: Jak zvolit správnou odrůdu? Vybírat můžete podle tvaru a barvy, ale i velikosti či odolnosti