Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Máslo vs. margarín: Zjistěte, co z toho je lepší pro naše zdraví
Zdroj: Sorin Gheorghita, Unsplash.com

Při vaření člověk často narazí na rozporuplné okamžiky. Musí se v nich rozhodnout, zda použije „lepší“ nebo „zdravější“ ingredienci. Asi nejmarkantnější je tento problém v souboji „máslo vs. margarín“. Jak je však člověk v dnešní době v obchodě rozezná? A co je pro nás skutečně lepší?

Co je co?

Máslo je z minimálně 80% z mléčného tuku, dále má vysoký obsah nasycených mastných kyselin a velice nízký obsah esenciálních mastných kyselin. Rovněž obsahuje nežádoucí trans mastné kyseliny v množství 2-3 %. U BIO másla tato hodnota může vystoupat až k 8%.

Margarín je založen na rostlinném tuku.  Na rozdíl od másla neobsahuje cholesterol, a tak je mnohem prospěšnější z hlediska prevence srdečně-cévních onemocnění. Největším přínosem margarínů je vyšší obsah polynenasycených mastných kyselin řady n-3 (omega 3) a n-6 (omega 6), které jsou pro organismus esenciálními látkami. Je však nutné vždy kontrolovat etiketu výrobku, protože složení jednotlivých margarínů se velice různí.

Zpět do historie

Souboj mezi margarínem a máslem začal již během minulého století. Zprvu experty vyzdvihovaný margarín však ztratil body, když se zjistilo, že tělu může škodit mnohem více než máslo. Napovrch se totiž dostalo, že vedlejším efektem při procesu hydrogenace, během kterého se při výrobě margarínu měnily rostlinné oleje skupenství z kapalného na pevné, je vznik takzvaných transmastných kyselin. Tyto látky lidskému tělu škodí ještě více než nasycené kyseliny obsažené v másle.

Margarín se tak rázem stal psancem číslo jedna. Nepomohlo mu ani, že většina výrobců během několika let přešla k jiným technologickým postupům a dnes již vyrábí margarín bez transmastných kyselin.

Co na to naše tělo?

Bezesporu největší nevýhodou másla je cholesterol. V současné době má v krvi zvýšenou hladinu cholesterolu zhruba polovina Čechů. Ti často nadále kupují máslo a argumentují tím, že margaríny obsahují příliš „eček“.

Přídavné látky v margarínech nemusejí však vždy být nutně jen na škodu. Většina z nich je podmínkou toho, aby se vůbec produkt dal namazat na chleba. Markantní je to u nejlevnějších margarínů, které obsahují řádově jen 20% tuku. Zbytek tvoří převážně voda. Bez emulgátorů by to tedy nešlo.

Většina Čechů tak dává přednost máslu před margarínem. Často argumentují i tím, že se v margarínech nevyznají. Pozice férových prodejců je silně znevýhodněna obchodníky, kteří se snaží prodávat výrobky s nutričně nevhodným složením a zavádějícími názvy, které mohou vést k záměně margarínu za máslo.

Lékaři se však shodují na tom, že ani vyšší obsah „eček“ by lidi od margarínů neměl odrazovat. Zvednutí prodeje margarínů by tak mohl pozitivně přispět na snížení hladiny cholesterolu v „české krvi“, což by řadě z nás prodloužilo život a zároveň ulehčilo i státní pokladně.

Komentáře

Marynka

18. 6. 2014 09:00

ota:Plně s Vámi souhlasím.jako člen zemědělské rodiny jsme se stravovali, co dům dal,2-3 prasata, sádlo, slanina, uzené, stloukané máslo,husy, kačeny, kuřata, perličky, krůty, i mouku jsme měli svoji. Cukr z ze společného rolnického cukrovaru. Krávy, býky. BYlo nás na práci dost, tak o nějakém uštvání prací nebylo řeči. Také se rodiče i prarodiče starali při práci o trochu zábavy, aby jsme si to nezoškvili.Bylo nás mladých 13 bratranců a sestřenic a legrace jsme si užili až až.Až se musely dělat pořadníky na kydání, pasení hus na strništích atd. Vzpomínáme na to rádi i v pokročilém věku, a na hry a lumpárny zbylo času víc než dost. Byla to součást našeho života a nemohu pochopit, jak si může někdo stěžovat na "příšernou dřinu":-K členové rodiny se dožili a dožívají 85-90 let v celkem zdraví.Neznáme žlučníky, vysoký tlak, atd.

spagetka spagetka

17. 5. 2013 10:17

ota:souhlas, u nás doma taktéž..A tělo si vždy řekne, co žádá bez ohledu na tabulky.

ota

17. 5. 2013 10:08

Kdyžjsem byl ještě mlád, tak jsme měli doma sádelňák plný sádla se škvarkama. ten jsme si mazali na chle, posypali cibulí, česnekem a pažitkou, a vůbec jsme nepřemýšleli o nějakých mastných esenciálních či jiných kyselinách. Slovo cholesterol jsme neznali, a jak nám doma stloukané máslo chutnalo. Chleba s máslem a kyškou (tenkrát ještě šla z mléka vyrobit) na nás žádné následky nezanechal. Na kamnech stál železnák plný melty a kdo šel kolem, tak si nabral.
Možná, díky tomu, že jsme byli vychováváni v chudobě a střídmosti, tak se nám choroby vyhýbaly.
Dnes, když vidím ty "inteligentní šílence", kteří si připravují jídlo s tabulkami nutričních hodnot v ruce, tak je lituji.
Chutná mi vše, a jak říká jedno rčení : "Když mi chutná, je mi všechno putna".
Za svých 67 let života se mi bohudík choroby vyhýbali a tak se v jídle neomezuji a nezkoumám jakou mají nutriční hodnotu, jaké složky obsahují a pod.
Takový dobrý bůček nebo vepřové koleno je výborný. My jsme vždy smažili na sádle a žijeme.
Když mi doktor sdělil, že bych neměl to či ono, tak jsem se zařekl, že mne již vícekráte neuvidí (až bude vypisovat ohledák).
Vím, že řada lidí nemá to štěstí jako já, který za svůj život nebyl nemocen, ale to je osud.
My jsme museli od mládí pracovat na poli (když mi byly dva roky, musel jsem na poli nosit povřísla - víte co to je?, později chodit králíkům a slépkám na zelené a pod.).
To jen správný recept na dobré zdraví.

snazilka

17. 5. 2013 09:52

tejaja tejaja

14. 5. 2013 16:34

Naše telo si cholesterol vyrába aj samo. Takže ak sa stane, že mám poruchu v tvorbe a metabolizme cholesterolu, budem ho mať vysoký aj napriek tomu, že budem dodržiavať úplne bezcholesterolovú diétu. Ďalšia vec je pohyb. Pri dostatku pohybu cholesterol určite vysoký nebude.
Vo všetkom má kaja.f pravdu, všetkého s mierou. Na vysokom cholesterole sa určite viac podieľa nezdravý spôsob stravovania celkove - vysoké množstvo bravčového mäsa, mäsových výrobkov, málo rýb, zeleniny a ovocia a málo pohybu. Určite nie je na vine iba maslo.

kaja.f

14. 5. 2013 11:46

chlesterol je pro fungování lidského organismu naprosto nezbytný, je obsažen v buněčných membránách, je prekurzorem pro syntézu hormonů, účastní se metabolimu...jen je třeba dodržovat ono známé "všeho s mírou", kromě toho na problémech s cholesterolem se hodně podepisuje zejména konzumace přemíry cukru (a zejména fruktózy-to jsou všechny ty glukózo-fruktózové sirupy ve sladkých nápojích, cukrovinkách..)
takže za mě-na chleba máslo, na salát olej (olivový, lněný, dýňový..) a hlavně přiměřeně ;-)
kdo umí anglicky: http://people.csail.mit.edu/seneff/why_statins_don...

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více