Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Do štědrovečerní rybí polévky patří jikry a mlíčí: Vylepšete si ji smetanou nebo bílým vínem
Zdroj: Toperecepty, Marie Svarcova

V rámci štědrovečerního menu si lidé vychutnávají různé druhy polévek. Někdo dává přednost houbové, jinde se vaří hrachová či čočková a v některých rodinách dělají i slovenskou kapustnicu. Pokud ovšem smažíte na Vánoce kapra, pravděpodobně mu předchází polévka rybí.

Nejpopulárnější vánoční polévka

Rybí polévka je asi neoblíbenější vánoční polévkou u nás – nejčastěji se podává zahuštěná jíškou, s mlíčím a jikrami, ovoněná muškátovým květem i a s dokřupava opečenou houstičkou nakrájenou na kostičky. Tradice podávání rybích dobrot sahá až do středověku. Ryby se u nás jedly téměř odpradávna jako typické postní jídlo, kapr byl ostatně podle webu Trebonskykapr.cz první rybou vysazenou v českých rybnících. Po zničení mnoha rybníků v době třicetileté války se však stal poměrně vzácným a jedl se jen v krajích, kde tradice rybníkářství přetrvala, třeba na Třeboňsku. Právě tam si na Štědrý den pochutnávali už tehdy na rybí polévce. Rozdíl byl jen v tom, že po ní jako druhý chod nenásledoval smažený kapr s bramborovým salátem, ale kapr připravený na černo s ovocnou omáčkou a podávaný s knedlíkem. Podle knihy Lidové Vánoce v Polabí byl v jiných krajích ovšem kapr až do počátku 20. století vzácností. Mohli si ho dopřát jen v měšťanských domácnostech a v lidové kuchyni se právě často nahrazoval polévkou houbovou, kyselem nebo luštěninovou.

Spotřebujte celého kapra od hlavy až po ocas

Dnes si nedokážeme představit Vánoce bez kapra, dřív se ale vařilo i z jiných druhů ryb. Oblíbené byly i další sladkovodní ryby jako třeba lín, sumec nebo štika. Pokud si kupujete kapra celého, je rybí polévka jako první chod štědrovečerní večeře ideálním řešením. Upotřebíte do ní totiž vše, co vám zbyde z kapra po jeho naporcování na filety či podkovy. Rybí polévka se připravuje hlavně z rybí hlavy a z různých odřezků z kapra, z nichž se uvaří rybí vývar. Samotná polévka není na přípravu nijak složitá. Kromě kvalitního rybího vývaru pak v základu musí být kořenová zelenina – mrkev, celer, petržel, samozřejmě nesmí chybět cibule. Kořenová zelenina se nejprve osmahne nejlépe na másle, které celé polévce dodá lahodnější chuť, a pak se zalije vývarem z ryby. Polévka se většinou zahušťuje jíškou, chuť a vůni jí dodává muškátový květ nebo mletý zázvor. V tradiční vánoční polévce nesmí chybět jikry a mlíčí z kapra. Ostatně dřív se jí dokonce říkalo jikrová polévka. Pokud vám ale ani jedno z toho nechutná, můžete ji případně zahustit trochou krupice. V některých krajích se do polévky přidávají i knedlíčky připravené z vykostěného rybího masa, které se smíchá s namočenou houskou, žloutky a trochou strouhanky a okoření muškátovým květem. Nakonec se odlehčí sněhem z bílků. Výsledná polévka je krásně jemná a krémová a má příjemnou rybí chuť a vůni. V mnoha rodinách se pro dosažení větší krémovitosti vyjme z hotové polévky kořenová zelenina a v polévce po ní zůstává jen její chuť. Někteří v ní ale zeleninu nakrájenou na kostičky nechávají nebo ji zpět do polévky propasírují. Pokud máte rádi ještě vydatnější a krémovější polévky, můžete do ní přilít i trochu smetany, pikantnější a výraznější chuti dosáhnete pomocí bílého vína. Podává se ozdobená snítkou petrželky. To hlavní, co na ni většina z nás miluje, je ovšem dokřupava na másle opečená houstička, kterou se polévka posype.  

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více