Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Stále více lidí si ji peče na Vánoce a bere ji jako jeden z vánočních symbolů.....

Je úžasně voňavá máslem, na řezu hýří barvami rozinek a kandovaného ovoce a možná by si ji měl zkusit upéct aspoň jednou každý z nás. Někoho moc nenadchne, u jiného to bude naopak - třeba se k jejímu pečení rádi budete každoročně vracet.

První zmínky o tomto voňavém vánočním pečivu se objevují snad už ve 14. století, kdy se štoly pekly jako církevní postní jídlo.

Teprve o něco později papež zrušil (v tzv. Listu o másle) zákaz másla pro štoly a pekaři a cukráři ho měli do tzv. Drážďanské štoly povoleno začít přidávat . Od té doby se z pečení vánoční štoly stala tradice a označení "Dresdner Stollen" ochrannou známkou.

Každoročně se v saské metropoli Drážďanech pořádají Slavnosti Drážďanské vánoční štoly se slavnostním průvodem a největší štolou na světě, která je pak celá pokrájena a po kouscích prodána (zčásti i za charitativním účelem).

U nás doma máme (s velkým úspěchem u rodiny) vyzkoušenu tuto kynutou štolu.....

Ten z vás, kdo by ji chtěl zkusit a jakkoliv se leká omládku, nemá důvod. Omládek je jen druh kvásku s daným poměrem vody a mouky. Sladový výtažek v omládku můžete zkusit nahradit včelím medem, i s ním omládek dobře kvasí. Těsto je potřeba nechat opravdu dobře vykynout, díky většímu množství cukru a másla je těžší a kyne trochu pomaleji. Také tvarování není těžké nebo složité. Stačí se podrobněji podívat na fotky ve fotopostupu u receptu a určitě se vám to povede.

Tvar do bíla pocukrované štoly má připomínat novorozeně (Ježíška) zavinutého v plínce a štolu bychom měli nakrojit až o Štědrém večeru. U nás tak dlouho ale nikdy nevydrží, máme ji rádi čerstvou, měkounkou. Ten, kdo má pevnější vůli, štolu dobře zabalí do alobalu a nechá ji asi 2 týdny odležet - vůně a chutě se v ní jak se patří rozleží.

Další kynutá štola je tahle Hančina, od hanahcotton.....

A ten, kdo si netroufá na štolu kynutou, může vyzkoušet nějakou s kypřícím práškem místo droždí. Z nekynutých štol můžeme vyzkoušet třeba některou z těch tvarohových. Jejich výhoda většinou spočívá v tom, že se nemusí nechávat dlouho rozležet, můžeme je upéct i na poslední chvíli. Třeba tuhle, z hladké mouky, od Helly

Nebo polohrubé -Vánoční tvarohovou štolu.....

.....nebo tuhle, z Vysočiny, pečenou na Valašsku, od rebeky......

....a hodně dalších je možné najít tady, na Topreceptech, pomocí Vyhledávače. Stačí se jen vybrat.

Přeji Vám všem nádherný advent, příjemné čekání na Ježíška a nejen vanilkou provoněný domov......

Zdroj: Pekárnománie

Komentáře

hanahcotton hanahcotton

3. 1. 2013 22:01

U nás se štola celoročně peče častěji, než vánočka....;-)docela jsme jí přišli na chu´t a různě si ji vylepšujeme;-):yes:. Letos poprvé štolu ochutnala i vnučka Eliška a moc jí šmakovala :yes::yes:

varilamyskakasicku varilamyskakasicku

28. 12. 2012 22:30

Dělala jsem letoš štolu, mám ji zde, dala jsem ji před Vánoci, ale přece jen bych se Tě chtěla optat na to zavinutí, není mi to stále dost jasné, vyválíš pak placku, dáš okraje k sobě a potom přehneš, píši to dobře?Četla jsem řadu receptů na štolu a všude je to psáno jinak, prosím, poraď, zda to píši dobře, někde se píše, že se jedna třetina těsta ohne do středu a pak druhá třetina k té první?? Já jsem to pak sice udělala jinak, plnila jsem ji marcipánem, ale přece jen bych byla ráda, jak se to má opravdu dělat, díky:-K

senky senky

24. 12. 2012 09:25

Zase jedno krásné povídáni:-K:-K
Peču poslední roky tvarohovou podle Kluků v akci a to ve velkém, většinou OSM kusů:-D:-D a dávám jako dárky kamarádkám, šéfové, kadeřnici, manikérce atd..... a nikdy nepřišly nevhod;-):-)):-))

varilamyskakasicku varilamyskakasicku

22. 12. 2012 19:08

:-p;-):yes:

brtna

21. 12. 2012 15:06

Pěkný článek, u nás se ujala štola tvarohová. Peču na každý adventní víkend jednu, na svátky jsem včera upekla dvě. Dávám ořechy, mandle,lískáče, rozinky, kandované ovoce, čokolády (bílou i hořkou), sušené ovoce (brusinky, jahody, višně apod.), vždy kombinuji co mám po ruce, aby k sobě chuťově ladilo.

svabe

21. 12. 2012 07:04

:yes::yes::yes::-)

Janka48

19. 12. 2012 22:52

Uz jsem jednu stolu upekla byla super zitra pecu dve

babiMinka

19. 12. 2012 22:41

Krásný článek!!!! A štola vypadá tak lákavě, žetu polykám sliny a moc bych si kousek dala....mňam!!!!!!:yes::yes:

zizala zizala (moderátorka)

19. 12. 2012 19:59

To je TAK dobře, že tu tyhle Tvoje články jsou :yes::yes:
Štolu jsem zkoušela kdysi, ale u nás na Vysočině nemá tradici a navíc kandované ovoce nemáme rádi, takže nás neoslovila:-8 Ale někdo prý dává kandovanou citrusovou kůru, ta nám nevadí nebo normální sušené ovoce, to taky můžeme. Tak jí možná dám ještě jednu, inovovanou, šanci :-):-K

maiva maiva

19. 12. 2012 19:54

Cathleen, nádherné štoly:-K:yes:a moc pěkné povídání:yes:.A mě to moc chutná. Taky jsem zkoušela nějakou z Topek. Jenže u nás problém rozinky a kandované není v kurzu:-//tak jen z mandlema a to zase pro mně není to klasické:-D:-D

simko.jit simko.jit

19. 12. 2012 18:21

tak já tu štolu budu muset fakt vyzkoušet.

spagetka spagetka

19. 12. 2012 15:10

Štola u nás nesmí nikdy chybět, určitě je nutná doba odležení, ovšem u nás pak mizí dřív než jakékoli jiné cukroví ;-):-p:yes:

Irrena Irrena

19. 12. 2012 15:06

A už bych zase měla chuť péct:-D:-D:-D:-D:-DNesmím, máme vánočku a závin a ještě štolu, to by bylo opravdu moc:-8:-8:-8
Ale na Nový rok určitě upeču;-)

Mariko

19. 12. 2012 14:53

Moc pěkné povídání o vánoční štole, malá exkurze do historie psaná s lehkostí. Díky a těším se na další povídání od cathleen!

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více