Vánoční štola
19. 12. 2012 Vaření
Stále více lidí si ji peče na Vánoce a bere ji jako jeden z vánočních symbolů.....
Je úžasně voňavá máslem, na řezu hýří barvami rozinek a kandovaného ovoce a možná by si ji měl zkusit upéct aspoň jednou každý z nás. Někoho moc nenadchne, u jiného to bude naopak - třeba se k jejímu pečení rádi budete každoročně vracet.
První zmínky o tomto voňavém vánočním pečivu se objevují snad už ve 14. století, kdy se štoly pekly jako církevní postní jídlo.
Teprve o něco později papež zrušil (v tzv. Listu o másle) zákaz másla pro štoly a pekaři a cukráři ho měli do tzv. Drážďanské štoly povoleno začít přidávat . Od té doby se z pečení vánoční štoly stala tradice a označení "Dresdner Stollen" ochrannou známkou.
Každoročně se v saské metropoli Drážďanech pořádají Slavnosti Drážďanské vánoční štoly se slavnostním průvodem a největší štolou na světě, která je pak celá pokrájena a po kouscích prodána (zčásti i za charitativním účelem).
U nás doma máme (s velkým úspěchem u rodiny) vyzkoušenu tuto kynutou štolu.....
Ten z vás, kdo by ji chtěl zkusit a jakkoliv se leká omládku, nemá důvod. Omládek je jen druh kvásku s daným poměrem vody a mouky. Sladový výtažek v omládku můžete zkusit nahradit včelím medem, i s ním omládek dobře kvasí. Těsto je potřeba nechat opravdu dobře vykynout, díky většímu množství cukru a másla je těžší a kyne trochu pomaleji. Také tvarování není těžké nebo složité. Stačí se podrobněji podívat na fotky ve fotopostupu u receptu a určitě se vám to povede.
Tvar do bíla pocukrované štoly má připomínat novorozeně (Ježíška) zavinutého v plínce a štolu bychom měli nakrojit až o Štědrém večeru. U nás tak dlouho ale nikdy nevydrží, máme ji rádi čerstvou, měkounkou. Ten, kdo má pevnější vůli, štolu dobře zabalí do alobalu a nechá ji asi 2 týdny odležet - vůně a chutě se v ní jak se patří rozleží.
Další kynutá štola je tahle Hančina, od hanahcotton.....
A ten, kdo si netroufá na štolu kynutou, může vyzkoušet nějakou s kypřícím práškem místo droždí. Z nekynutých štol můžeme vyzkoušet třeba některou z těch tvarohových. Jejich výhoda většinou spočívá v tom, že se nemusí nechávat dlouho rozležet, můžeme je upéct i na poslední chvíli. Třeba tuhle, z hladké mouky, od Helly
Nebo polohrubé -Vánoční tvarohovou štolu.....
.....nebo tuhle, z Vysočiny, pečenou na Valašsku, od rebeky......
....a hodně dalších je možné najít tady, na Topreceptech, pomocí Vyhledávače. Stačí se jen vybrat.
Přeji Vám všem nádherný advent, příjemné čekání na Ježíška a nejen vanilkou provoněný domov......
Zdroj: Pekárnománie
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Vitamínová zahrádka za oknem. Jak snadno vypěstovat nať celeru, petržele, cibule a česneku
Malá zahrádka za oknem Rašící rostliny budou potřebovat vláhu, světlo a přiměřenou teplotu. Vybereme vhodnou nádobku nebo talířek a můžeme se hned… Číst více
Jak rychlit pažitku z vlastní zahrádky. Nenáročné pěstování na okenním parapetu
Příprava pažitky do květináčů Již na podzim si připravíme do plastových květináčů nebo jiných vhodných nádob vzrostlou pažitku, abychom ji nemuseli … Číst více
Jak připravit pažitku na rychlení? Na podzim ji včas vyryjeme, než půda zamrzne. V zimě nám čerstvé natě přijdou k chuti
Pažitka je malou zásobárnou živin a vitamínů, přitom je velmi chutná a oblíbená. Na zahradě ji můžeme sklízet od časného jara až do pozdního podzimu.… Číst více
7 oblíbených zahradních rostlin, jejichž natě oceníme v kuchyni. Snadné pěstování, nenáročná péče a osvědčené recepty
Oblíbené zahradní rostliny Je příjemné zajít si na zahradu pro čerstvou nať do polévky, na posypání hotového pokrmu nebo na přípravu bylinkového… Číst více
Desatero rad na téma medvědí česnek: Na jaře patří mezi první rostliny, které mají bohaté uplatnění v kuchyni
Medvědímu česneku se daří ve vlhčím prostředí, často ho najdeme v řidších prosvětlených lesních porostech, poblíž říček a potoků. Tam, kde se mu daří… Číst více
Jaké bylinky a zelené natě používat v kuchyni? Které z nich snadno vypěstujeme na zahradě
Bylinky můžeme pěstovat buď v květináči na parapetu či na balkoně, ale úplně nejlépe se jim bude dařit přímo na záhonech v zahradě. Některé pěstujeme… Číst více
Nejlepší odrůdy špenátu pro balkon i zahradu: Špenát jahodový překvapí svými plody, malabarský načervenalými listy
Máte rádi zelené listy do salátu nebo chystáte… Číst více
Jak pěstovat pažitku za oknem. Jednoduchý a levný návod na domácí pěstování zelených natí
Kelímky s pažitkou si můžeme koupit nebo sami rychlit z trsů, které si vyryjeme na podzim na vlastní zahradě. Tímto způsobem si zajistíme dostatek… Číst více
Česnek v naší kuchyni: Jak ho správně skladovat a zpracovat, abychom tento malý zázrak co nejlépe uchovali a využili v kuchyni
Nejraději máme česnek vypěstovaný v našich končinách, ideálně na vlastní zahradě. Pokud ho vysazujeme do záhonu, nejlepší je výsadba co nejpozději… Číst více
Desatero rad na téma pažitka: Jak ji rozmnožovat, pěstovat, zalévat a sklízet
Pažitka je nejchutnější brzy na jaře a pak znovu na podzim. Důležitou podmínkou vypěstování chutných natí je pravidelné seřezávání. Zároveň pažitka… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na dokonalé houskové knedlíky: Podle receptu knedlíkového mistra Petra Kosinera je zvládnou i začátečníci
Vánoční zvyky a tradice: Jaké z nich znáte a které stále dodržujete? Připomeneme si ty nejzajímavější
Začínáte pěstovat rajčata? Základní výbava vyjde zhruba na 400 Kč, potřeba jsou správné květináče, zemina i tyčky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Avokádová pomazánka s česnekem a cibulí
Přidáno před 10 hodinami
Pórková pomazánka s ovesnými vločkami
Přidáno před 11 hodinami
Květákové muffiny se salátem
Přidáno před 11 hodinami
Rychlá pizza z tortill
Přidáno před 20 hodinami
Domácí ovocné přírodní bubble tea
Přidáno 26. 4. 2024 20:16
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno 26. 4. 2024 11:33
Komentáře
3. 1. 2013 22:01
28. 12. 2012 22:30
24. 12. 2012 09:25
Peču poslední roky tvarohovou podle Kluků v akci a to ve velkém, většinou OSM kusů a dávám jako dárky kamarádkám, šéfové, kadeřnici, manikérce atd..... a nikdy nepřišly nevhod
22. 12. 2012 19:08
21. 12. 2012 15:06
21. 12. 2012 07:04
19. 12. 2012 22:52
19. 12. 2012 22:41
19. 12. 2012 19:59
Štolu jsem zkoušela kdysi, ale u nás na Vysočině nemá tradici a navíc kandované ovoce nemáme rádi, takže nás neoslovila Ale někdo prý dává kandovanou citrusovou kůru, ta nám nevadí nebo normální sušené ovoce, to taky můžeme. Tak jí možná dám ještě jednu, inovovanou, šanci
19. 12. 2012 19:54
19. 12. 2012 18:21
19. 12. 2012 15:10
19. 12. 2012 15:06
Ale na Nový rok určitě upeču
19. 12. 2012 14:53