Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Cenný nápoj od indiánů: Čaj maté má sílu jako káva, je zdravý jako čaj a náladu vylepší jako čokoláda!
Zdroj: Wikimedia Commons, By Edgar Claros Franetovic - Own work, CC0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=12142040

Nejde o čaj v pravém slova smyslu, přesto patří k oblíbeným nápojům čajoven. Zážitkem je už jen to, jak se nápoj popíjí. Yerba maté se totiž podává ve speciální nádobě z tykve kalabasa, z níž se pije kovovým brčkem se sítkem, jemuž se říká bombilla. A chuť nápoje samozřejmě také stojí za to.  

Nápoj, který sbližuje

Říká se mu maté, maté rancho nebo yerba maté, tak se ovšem jmenuje samotný nápoj nebo směs na jeho přípravu. Ta se vyrábí z listů rostliny cesmína paraguajská, která roste v Jižní Americe. Jde opoměrně vzrostlý strom, na který narazíte především v pralesích Brazílie, Paraguaye, Argentiny a Uruguaye. Právě v těchto zemích jej objevily místní indiánské kmeny, a to ještě předtím, než do Ameriky přišli první Evropané. Podle knihy En busca del hueso perdido příslušníci dvou kmenů jako první listy tohoto stromu usušili, zalili je horkou vodou a zjistili, že vznikne nápoj, který nejen dobře chutná, ale ještě je pořádně „nakopne“ a umožní jim cestovat nebo pracovat celý den. Účinků maté si vážili natolik, že mu začali říkat nápoj bohů nebo nápoj přátelství a často jej popíjeli při hromadných rituálech. Věřilo se, že popíjení maté v kruhu přátel, kdy si nádobu s ním posílali z ruky do ruky, je radostná událost, která sbližuje. Právě u indiánů maté poznali jezuitští misionáři, jež v Jižní Americe od 16. století působili a šířili mezi indiány katolickou víru. Nápoj je zaujal natolik, že se začali věnovat pěstování rostliny na jeho přípravu a již v 17. století zakládali rozlehlé plantáže cesmíny. A právě oni přivezli zázračný nápoj, jenž tu poznali, do Evropy. Podle stránek Arrozmaria.com.ar na konci 19. a na počátku 20. století byla největším producentem maté Brazílii, když se ale začala více zaměřovat na kávu, přejala od ní tuto pozici Argentina. V současnosti většina maté pochází stále z Brazílie, dále z Argentiny a v menším množství i z Paraguaye.

Zbaví vás únavy a zlepší náladu

O maté se říká, že má sílu kávy, zdravotní účinky čaje a přináší dobrou náladu jako čokoláda. Maté je nejvíc ceněno pro své povzbuzující účinky, které má díky obsahu kofeinu. Jen od něj nelze čekat, že vás zbaví dřímoty hned po vypití prvního šálku. Nástup jeho účinků je pomalejší než u kávy, o to déle vám ale energie vydrží. Pokud tvrdíte, že si klidně můžete dát večer espresso, a stejně nemáte problém usnout, u maté to raději nezkoušejte, jestli nechcete strávit dlouhé hodiny marným počítáním oveček. Podle webu Healthline.com je v jednom šálku maté 85 mg kofeinu, což je sice méně než v kávě, ale více než v čaji. Kromě toho, že čaj maté může pomoci mírnit únavu, zlepšuje i náladu a díky kofeinu napomáhá soustředění. Bdělost prý zvyšuje jako káva, ale bez vedlejších účinků. Kromě kofeinu je maté bohaté na další látky, které nám prospívají, nejvíce na antioxidanty. Antioxidační síla čaje yerba maté je prý dokonce i vyšší než v případě zeleného čaje. Kromě toho obsahuje téměř všechny vitaminy a minerály, které naše tělo potřebuje, ovšem všechny jen v menším množství, takže nemůžete očekávat, že byste jejich potřebu uspokojili jen díky maté. Přesto by se dalo říct, že co do obsahu živin maté mezi dalšími známými povzbuzovadly jasně vítězí. Podle serveru Medicinenet.com prý nápoj údajně chrání před infekcemi, díky menšímu obsahu vitaminu C posiluje imunitu, zřejmě snižuje hladinu cholesterolu a dokonce i hladinu cukru v krvi. Podle serveru Runnersworld.com ocení maté i sportovci, neboť zvyšuje fyzickou výkonnost a zlepšuje fyzický výkon až o 5 %. Nejlepší je si dát drink s obsahem maté před cvičením. Nápoj vám prospěje i tehdy, když se snažíte shodit nějaká ta kila navíc. Potlačuje totiž pocit hladu, což při snaze zhubnout značně pomáhá. Navíc snižuje počet tukových buněk a množství tuku v nich. Pokud budete zároveň cvičit, zbavíte se tak díky maté rychleji nevzhledných „špíčků“.

Výborný je s karamelem i mlékem

Maté má lehce nahořklou trpkou chuť připomínající zelený čaj, je ale výraznější, často se proto obohacuje dalšími ingrediencemi, třeba citronovou trávou, jež nápoji dodává svěžest. Vedle klasického maté existuje ještě maté pampero – pražené maté s příjemným kouřovým nádechem, oproti zelenému maté rancho je hutnější a má i vyšší obsah účinných látek. Yerba maté se tradičně podává v nádobě zvané tykev, známé také jako kalabasa. Běžně se popíjí kovovým brčkem (bombillou), které má na spodním konci filtr, který zajistí, že s nápojem nebudete pít i lístky. Nemusíte přitom nic cedit. Pokud kalabasu ani bombillu nemáte, můžete si maté klidně připravit ve french pressu. Maté se dělá tak, že spodní třetinu kalabasy naplníte sušenými nebo opraženými listy maté. Na 300 ml nápoje použijte asi 10 až 20 g sušených listů a zalijte je převařenou vodou o teplotě 80 °C. Pokud nápoj vypijete, můžete listy ještě několikrát zalít horkou vodou a připravit ještě další nálev. Většinou se čaj pije horký, v horku si jej ale klidně můžete vychutnat i studený. Pokud dáváte přednost slazenému čaji, určitě vám zachutná verze nápoje s karamelem. Maté se také často podává s citronovou šťávou nebo s mlékem. Pokud vás příprava čaje moc neláká, můžete si maté užít i v různých limonádách a energetických nápojích, do nichž se často přidává.

Zdroje informací:
Healthline: 8 Health Benefits of Yerba Mate
Runnersworld.com: What Are Yerba Mate’s Benefits
Medicinenet.com: What Is Yerba Mate Tea Good For?

Wikipedia.org: Yerba mate

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více