Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jste unavení po těžkém dni? Tady je 5 potravin, které vám dodají energii!
Zdroj: magnetme, Pixabay.com

Vstanete v 6 ráno, nabití energií a připraveni zdolat nový den. Ale jen co odbije poledne, každá hodina se táhne. Takový pocit každý velmi dobře známe a přejeme si z celého srdce, aby se mu dalo vyhnout. Rozhodně pomáhají postupy, jako odpolední káva, časté přestávky a samozřejmě vyvážený denní harmonogram. Jedna metoda je ale přesto klíčová a všechny zmíněné snadno strčí do kapsy. A přitom se jedná o obyčejnou odpolední svačinu, na kterou většina z nás ani nepomyslí. Tady je 5 jídel, které když si odpoledne dopřejete, zvýší vaši produktivitu.

Ovoce plné antioxidantů

Na prvním místě mezi potravinami zahánějícími únavu jsou borůvky. Podle výzkumů totiž prokazatelně zlepšují kognitivní schopnosti. Studie Univerzity v Readingu jasně ukázala, že děti, které užívaly doplňků stravy z borůvek, dokázaly daleko lépe plnit zadané úkoly a v jejich skupině panovala větší tendence úkoly dokončovat oproti těm, které borůvky v jídelníčku vůbec neměly. Vaší odpolední svačinou se tak může stát snadné, borůvkovo-banánové smoothie, se kterým vám energie rozhodně chybět nebude. Až na vás tedy znovu padne únava, borůvky ji nejen zaženou, ale dodají šťávu vašim kognitivním schopnostem a pomohou dokončit ráno započatou práci.

Tmavá čokoláda

Pokud jste na sladké a nepřežijete den bez kostky čokolády, tohle je přesně pro vás skvělá zpráva. Tmavá čokoláda má totiž antioxidační účinky, které zvýší produkci endorfinů a zlepší koncentraci. Ale pozor! Sladká tyčinka plná cukru může mít přesně opačný efekt a celý den se budete cítit spíše jako duch. Pár čtverečků tmavé čokolády je však na vyčerpání ideálním lékem. Pokud tedy trpíte ztrátou motivace, zkuste si denní porci čokolády rozdělit na 2 části, a když dostanete pocit, že zrovna v danou chvíli si čokoládu zasloužíte nejvíc, její konzumace vás dokáže nabudit a motivaci zvýšit. Vybírejte ale kvalitní čokolády s vysokým obsahem kakaa.

Zdravý zdroj sacharidů

Určitě jste slyšeli, že sacharidy jsou pro tělo špatné už tak tisíckrát. Každý má trošku jinak nastavený jídelníček podle toho, co mu vyhovuje, ale sacharidy by v něm chybět rozhodně neměly. Všechny sacharidy ale nejsou stejně kvalitní. Nejlepší je totiž sáhnout po celozrnných výrobcích, ve kterých najdeme vitamín B12 pro zlepšení soustředění nebo vitamín M, který zlepšuje cirkulaci krve a cítíme se díky němu čerstvější.

Avokádo

Ukazuje se, že tento rostlinný zdroj zdravých tuků dokáže víc než obohatit jídlo skvělou chutí. Mononenasycené tuky, kterých je avokádo plné, se podílejí na ochraně mozkových buněk zvaných astrocyty. Ty pomáhají přenášet informace z mozku do celého těla a mají obrovský na zdravé cirkulaci krve. A to je přesně to, co naše tělo při krátké odpolední přestávce potřebuje. Zkuste si udělat chutné avokádové toasty.

Svačina zdravá i pro peněženku

Pokud hledáte co nejlevnější řešení při nakopávání produktivity, banán je sázkou na jistotu. Ten totiž obsahuje přesně takovou denní dávku glukózy, kterou naše tělo potřebuje na celý den. Mozek nejlépe pracuje s asi 25 gramy glukózy v krvi, což jeden banán zajistí. Je proto levnou a rychlou svačinou, pokud potřebujete mozek vyburcovat k lepším výkonů v odpoledních hodinách. Skvělou kombinací může být banán se lžičkou přírodního burákového másla, což vytvoří skvělou a chutnou kombinaci bílkovin, tuků a sacharidů.

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více