Dokonale vypečená kachna: Jak ji připravit na český i asijský způsob tak, aby chutnala božsky
6. 4. 2022 Vaření
Pečená kachna patří k tradičním (nejen) českým pokrmům. Její příprava netrvá tak dlouho jako u husy, chuťově je přitom podobná. Není žádný důvod si ji nedopřát třeba právě teď o Velikonocích. Co takhle ji vyzkoušet tentokrát trochu jinak, v asijském stylu?
Sváteční jídlo
Dříve byla kachna považovaná za sváteční jídlo a na stolech se objevovala většinou na Vánoce a na posvícení, někdy i na Velikonoce. Naše prababičky a babičky ji připravovaly obvykle klasicky, tedy kachnu pečenou se solí, kmínem a servírovanou s knedlíkem a zelím. I v dnešní době se díky své jemné chuti stále hodí jako sváteční pečeně, a to kdykoliv v roce. Pro menší počet osob jsou vhodná různě upravená kachní stehna kachní prsa s lahodnými omáčkami a přílohami.
Mohlo by vás zajímat
Umíte správně upéct kachnu?
Pokud s rozhodnete pro klasickou přípravu, tedy celou kachnu pečenou v troubě jen se solí a kmínem, nezapomeňte naříznout kůži. Jak na to? Udělejte nožem na kůži prsou zářezy ve tvaru mřížky. Ale pozor: zářezy musejí vystavit působení tepla co nejvíc tuku, ale nesmějí proniknout do masa. Kachnu zabalte do alobalu, který zabrání vysoušení, a teprve pak ji dejte do pekáče. Vložte do trouby předehřáté na 150 °C. Pečte tak dlouho, aby se vypekl tuk a maso změklo. Počítejte zhruba s hodinou pečení na každé kilo kachny – tříkilovou tedy pečte asi 3 hodiny. Pak odstraňte alobal, zvyšte teplotu na 200 °C a nechte ještě 20 minut v troubě, aby se vytvořila hnědá křehká kůrčička.
Kachní prsa na pomerančích
Delikatesa, kterou virtuózně připravují především Francouzi, není složitá. Budete potřebovat: 4 kachní prsa, špetku soli a 1 lžíci másla. Na omáčku 1 pomeranč, 1 stroužek česneku, 1 lžíci másla, špetku soli. A jak na to? Kousky kachních prsou omyjte a osušte. Poté z masa odstraňte nežádoucí šlachy, kůži a tuk (tyto kousky lze použít do polévky) a na straně s kůží udělejte zářezy ve tvaru mřížky. Vložte maso do vakuového sáčku a sáček vakuově uzavřete.
Rozpalte troubu na 80 °C, sáček položte na pekáč a dejte do trouby. Vyndejte po 30 až 35 minutách. Maso vyndejte ze sáčku (a nezapomeňte dát stranou šťávu, která se vypekla), opečte na pánvi na rozpáleném másle z obou stran. Oloupejte pomeranč, nakrájejte na malé kousky a vytékající šťávu z něj zachyťte. Na další pánvi rozpusťte máslo, poduste pomeranč se šťávou a prolisovaným stroužkem česneku. Přidejte šťávu, která zbyla ze sáčku, přiveďte k varu a podle chuti osolte. Kachní prsa přelijte pomerančovou omáčkou a podávejte s bramborem, bramborovými noky nebo knedlíky.
Mohlo by vás zajímat
Kachní prsa s medem a sójovou omáčkou
Pokud máte rádi asijskou kuchyni, tenhle recept je přímo pro vás! Co budete potřebovat?
600 g kachních prsou bez kosti
350 g mrkve
200 g jasmínové rýže
250 g mraženého hrášku
150 ml kuřecího vývaru
80 ml sójové omáčky
2 lžíce sherry
1 lžíce sezamového oleje
1 lžička medu
5 g kukuřičného škrobu
40 g sójových výhonků
1 polévková lžíce sezamových semínek
A jak na to? Nejprve troubu předehřejte na 150 °C. Sezamová semínka opatrně opečte na pánvi bez tuku, vyjměte je z pánve a nechte vychladnout. Poté na kachně udělejte zářezy ve tvaru mřížky, osolte a opepřete. Kachnu smažte na sezamovém oleji asi 5 minut kůží nahoru, pak ji otočte a smažte další 2 až 3 minuty. Kachnu položte na plech vyložený pečicím papírem a pečte ji 8 až 10 minut. Mezitím nakrájejte mrkev na šikmé plátky, rozmrazte hrášek a opláchněte sójové výhonky.
Trochu osmahněte mrkev, přidejte hrášek a ještě chvíli restujte. Poté přilijte sherry, sójovou omáčku a vývar, jednou přiveďte k varu a několik minut povařte; přidejte sójové výhonky. Mezitím smíchejte kukuřičný škrob se lžičkou vody a bez míchání vařte v omáčce asi 1 minutu. Nyní vmíchejte med a dochuťte pepřem. Kachnu vyjměte z trouby a nechte ji asi 5 minut odpočívat při pokojové teplotě. Kachnu nakrájenou na plátky podávejte s rýží a zeleninou; posypte ji sezamovými semínky.
Zdroje informací:
brigitte.de: Ente – so vielfältig
kniha Hana Sedláčková: Drůbež a drůbeží pochoutky
kniha James Peterson: Co by měl vědět správný kuchař
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Na svátečním stole nesmí chybět husa nebo kachna. Je mezi nimi vůbec nějaký rozdíl?
Zasaďte si hrášek! Zelená plodina živí lidstvo už od pravěku a je skvělá na pleť
Není pánev jako pánev: K čemu slouží wok a proč je lepší měď než hliník?
Nejnovější recepty Více
Avokádová pomazánka s česnekem a cibulí
Přidáno před 5 hodinami
Pórková pomazánka s ovesnými vločkami
Přidáno před 6 hodinami
Květákové muffiny se salátem
Přidáno před 6 hodinami
Rychlá pizza z tortill
Přidáno před 15 hodinami
Domácí ovocné přírodní bubble tea
Přidáno 26. 4. 2024 20:16
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno 26. 4. 2024 11:33