Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nejoblíbenější česnekové pomazánky. Jednohubky s nimi zmizí z talíře jako první
Top recepty

Mezi pikantními pomazánkami vynikají česnekové. Jednohubky nebo chlebíčky s ostrými česnekovými pomazánkami bývají první, které se ztratí z talířů při návštěvách a slavnostních příležitostech. Na přípravu nejsou složité a máme je za chvilku hotové. Jaké jsou ty nejlepší?

Nejoblíbenější česnekové pomazánky

Česnekové pomazánky obvykle připravujeme čerstvé - pokud nechceme, aby se česnek "rozležel". Když se stane, že pomazánku potřebujeme připravit den dopředu, nachystáme ji zatím bez česneku. Před mazáním chlebíčků nebo jednohubek už jen přimícháme utřený česnek. Namazané pečivo dozdobíme plátkem rajčete, kouskem kapie nebo okurky (čerstvé nebo sterilované) a snítkou petržele. Můžeme přidat půlku vlašského ořechu.

Tavené sýry a česnek

Základem těchto pomazánek bývají různé sýry. Většinou se používají tavené. Do misky vložíme sýr, přidáme rozmačkaný (nebo utřený) česnek a základ pomazánky je připravený. Pomazánku velmi dobře přichutí a lehce obarví trocha kečupu, přidáme ho asi lžíci, ale záleží na množství pomazánky. Ještě chutnější je rajčatový protlak, do pomazánky ho stačí jen trochu a pak musíme vymyslet, jak spotřebovat zbytek.

Pro zjemnění a dochucení pomazánky

Pomazánka pouze z taveného sýra by byla tuhá, proto doplníme něco pro zjemnění. Do česnekových pomazánek přidáváme pomazánkové máslo, tvaroh, jogurt, zakysanou smetanu nebo plátek másla. Někdo dá přednost majonéze nebo sojanéze. Dobrým pomocníkem při míchání pomazánky je tyčový mixér. Sůl obvykle není potřeba, sýry bývají slané dostatečně. Jednoduchá verze pomazánky pouze s česnekem je výrazná dostatečně, ale kdo chce, může ji ještě dochutit grilovacím nebo provensálským kořením, jemně nakrájenou cibulkou nebo pepřem. Zajímavou variantou je česneková pomazánka s brusinkami

Se strouhaným sýrem

Podle mnoha receptů přidáváme strouhaný tvrdý sýr, nejčastěji Eidam. Velmi jednoduchou pomazánku připravíme ze tří složek: nastrouhaného Eidamu, kelímku zakysaného smetanového jogurtu a utřeného česneku. Kdo chce, může si ji ještě vylepšit přidáním majolky, není to však nutné. Když do této pomazánky přimícháme cukrovou kukuřici z plechovky, bude na chlebíčkách ještě atraktivnější a zároveň neobvyklá.

S olomouckými tvarůžky, sýrem Cottage a Nivou

V receptáři máme recepty od našich uživatelů na česnekové pomazánky s olomouckými tvarůžky, se sýrem Cottage a s Nivou. Kdo si troufne, může vyzkoušet pomazánku pod názvem Šakalí dech. Přidávat můžeme sýr Lučinu, vajíčka, šunku, avokádo, strouhanou mrkev nebo mleté ořechy.

Česnekové pomazánky z tofu

Základem česnekových pomazánek může být tofu. Do česnekové pomazánky koupíme tofu bez příchuti a přidáme opět něco pro zjemnění. Když použijeme tyčový mixér, můžeme z tofu vytvořit lahodný hladký krém. V našich receptech je postup na přípravu česnekové pomazánky z tofu bez živočišných produktů, ale i na pomazánku, do které přidáváme kromě tofu vejce a mojonézu. 

S česnekovou pomazánkou určitě budeme mít úspěch, málokdo jí odolá. Namažeme ji buď na kupované pečivo nebo si můžeme upéct domácí veku podle našeho receptáře.

Komentáře

Nejsou zde žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Edice Toprecepty.cz

Kuchařky a kalendář

Naše kuchařka

Do obchodu

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e-mailem. Vaše Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům