Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Velikonoční baba: Dokonalý slaný sváteční koláč pro ty, kteří nemusejí sladké
Zdroj: Toprecepty, Jenda1

Máte na Velikonoce dost sladkého? Zkuste upéct slanou buchtu babu! Vzhledem k použitým ingrediencím připomíná velikonoční baba trochu nádivku. Na rozdíl od ní ale jejím základem nejsou housky, ale kynuté těsto. Dalo by se říct, že je vlastně takovou slanou variantou mazance vylepšenou na kostičky nakrájeným uzeným masem a vařenými vajíčky.

Místo mazance slanou babu

Velikonoční baba je méně známým pečivem svátků jara. Připravovala se podobně jako mazanec, aby se mohla servírovat na svátečním stole na velikonoční neděli. Je však typická jen pro určité kraje a všude měla trochu jinou podobu. Někde vypadala jako klasický nadýchaný kynutý koláč, v němž ovšem maso nahrazovalo ovoce, jinde se skládala z několika plátů těsta, které se pak prokládaly slanou náplní. Třeba na Vysocku se dělala rovnou tzv. devítipodlahová baba z devíti vrstev.

Baba může být i z brambor

Na pokrmu zvaném velikonoční baba si pochutnávají na Slovensku. Pokud by vám ji tam ale někdo nabídl, nedivte se, když vám naservírují nákyp z pečiva a uzeného masa, stejný jako je česká velikonoční nádivka neboli hlavička. A aby těch bab nebylo málo, existuje ještě bába bramborová. Základem tohoto koláče rovněž s uzeným masem a vonícího česnekem a majoránkou jsou totiž syrové strouhané brambory a vařené krupky. Dalo by se tak říct, že slovem baba se na různých místech označoval slaný koláč s uzeným masem.

Jak dochutit velikonoční babu?

Stejně jako na nádivku, neexistuje na babu jeden jediný recept, ale má spoustu variant, třeba i se zeleninou. Přidává se do ní cuketa, květák i papriky. Kromě uzeného v ní milovníky masa potěší třeba nějaká pikantní papriková klobáska. A v houbařské sezoně vám určitě zachutná zase s hříbky. V Pojizeří ovšem připravovali velikonoční babu jako koláč z klasického kynutého těsta. Pokud vás tento slaný koláč zaujal, připravte si ho podle následujícího receptu:

Upečte si babu podle receptu se severních Čech

Budete potřebovat: 150 g libového uzeného masa, 200 g klobásy, 300 g polohrubé mouky, 20 g droždí, 250 ml mléka, 4 žloutky, 3 natvrdo uvařená vejce, 70 g rozehřátého másla sůl a sádlo.

Příprava: Droždí rozdrobte do vlažného mléka, přidejte polohrubou mouku, žloutky, rozehřáté máslo a sůl a vypracujte těsto. Na dno sádlem vymazaného vyššího pekáčku položte natvrdo uvařená  a na plátky nakrájená vajíčka na kostičky nakrájené uzené maso a na plátky nakrájenou klobásu. Vše pak zalijte připraveným těstem a nechte vykanout na teplém místě. Koláč vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte dozlatova. Koláč je vynikající teplý i studený. Vychutnáte si ho třeba s kyselými okurkami.

Zdroje informací:
Vladimíra Jakouběová: V babiččině kuchyni od Tří králů do Vánoc

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více