Velikonoční nádivka (hlavička - klasika z jizerskokrkonošské oblasti)

Vepřové maso Doba přípravy: 140 minut příprava , 60 minut tepelná úprava 34 názorů

Vepřové maso Doba přípravy: 140 minut příprava , 60 minut tepelná úprava 34 názorů

Suroviny

300 g vepřového plecka
300 g uzeného bůčku
300 g kuřecího masa (lze obměnit nebo doplnit jehněčím, kůzlečím, krůtím, telecím – prostě jemnějším druhem masa)
Do vody na vaření masa přidat:
pepř
nové koření
bobkový list
špetku tymiánu
špetku rozmarýnu
500 g tvrdých rohlíků (asi 11 rohlíků)
sůl
pepř
muškátový oříšek
6 vajec
pažitka
petrželka
libeček
kopřivy (lze vynechat)
česnek
máslo
strouhanka
(Zbylý vývar použijte jako základ omáčky nebo polévky, je škoda ho vylívat.)

Postup přípravy receptu

  1. Maso uvaříme v osolené vodě a necháme vychladnout, pak nakrájíme na kostičky. Rohlíky nakrájíme na kostičky a zalijeme vývarem z masa (podle potřeby, aby byly potopené).

  2. Maso promícháme s rohlíky (vyždímáme je), osolíme, opepříme, přidáme oříšek, pažitku a petrželku s libečkem a kopřivami (lze vynechat). Vejce rozdělíme na žloutky a bílky, žloutky vmícháme do masa. Z bílků ušleháme tuhý sníh a zamícháme lehounce do hlavičky.

  3. Dáme do vhodné zapékací misky nebo pekáče, vymazané máslem a vysypané strouhankou. Pečeme ve vyhřáté troubě dorůžova asi při 180°C cca 1 hodinu.

  4. Lze přidat i houby sušené, mražené i nakládané. To obvykle dělám pro nás, protože máme houby moc rádi. Dá se jíst i studené.

Poznámka od kuchařky

Já pracuji obvykle s dvojnásobnou dávkou, jen rohlíků dám cca 12 ks. Někde se hlavičce říká nádivka.

Kopřivy lze vynechat, i když tam patří, ale určitě nedávat sušené, raději žádné, pokud nemáte čerstvé.

No a protože jsem toto vařila i v Praze s paní Veronikou Žilkovou, přidávám foto.

Tohle nesmí chybět na velikonočním stole a je to prostě skvělé.

Komentáře k receptu Velikonoční nádivka (hlavička - klasika z jizerskokrkonošské oblasti)

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    Letos jsem si opět vybrala tuto nádivku,kupodivu jsou i kopřivy i libeček jsem na zahrádce našla už začal růst.Tak už se peče v troubě;-)

    Odpovědět

  • Buchyna Buchyna

    Nádivka- hlavička mne zaujala ne proto, že vyhrála, nebo že se pečení zúčastnila V. Žilková. Zaujala mne pro svoji nápaditost, rozmanitost surovin, které se k sobě náramně hodí. Určitě letos vyzkouším. Jen mne mrzí, že ještě nerostou kopřivy. Jsou v ní skvělé ( dělám i kopřivový špenát ). Už mám uloženo v oblíbených a dávám zasloužený bodík:yes:<3 Přeji pohodové svátky jara:-K

    Odpovědět

  • Kormoran Kormoran

    S poctivým domácím uzeným ale kde ho vzít co? Nejlepší a jednoduchá je domácí výroba s XXL Generátorem studeného kouře z Linykuchar cz :yes:

    Odpovědět

  • spagetka spagetka (autorka receptu)

    Simona Skolakova: nevadí, není důležité vyhrát ale zůčastnit se a o to šlo, sejít se, pobavit:yes::yes::yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    spagetka:tak my nevyhráli,ale to nevadí,náladu to nezkazí,bylo tam 10druhů nádivek,ale mě chutnala vítězná a pak ta naše - Tvoje:-p:-K
    A taky bych řekla,že je to krajem na jakou jsou lidi zvyklí:-D

    Odpovědět

  • Daniella O. Daniella O.

    Ladi, moc dekuji za rychlou odpoved:-K. Tak bude tahle lahudka se zpozdenim, tedy az zitra, ale uz ted se nemuzu dockat a bodika posilam predem, protoze je tam vse, co nam chutna...:-p:yes::-K.

    Odpovědět

  • spagetka spagetka (autorka receptu)

    Daniella O.: ty ještě žiješ, ty potfůrko? :-O:-O:-D:-D
    Máš dvě možnosti - na pomalý přes noc těch 8 hodin, na rychlý stačí 4-5 hodin,osbně radši dělám přes noc;-)

    Odpovědět

  • Daniella O. Daniella O.

    Ladi, prosim, jak dlouho a na jaky stupen delas tuhle dobrotu v PH? Ingredience mam, teda mimo kopriv, ale to snad vadit nebude..;-). Predem dekuji za odpoved a GRATULUJI :-K:-K:-K.

    Odpovědět

  • spagetka spagetka (autorka receptu)

    Simona Skolakova: huráááá a vyhrajete, tomu věř. Prosímtě, libeček je důležitý, však víš, jak se mi nelíbilo, že ho tam neměli a Veronika zařvala, sakra jsme na tržišti, tak ho koukejte sehnat :-D:-D:-D:-D:-D:-DDěkuji :-K:-K:-K:-K:yes::yes::yes::yes:
    A jestli nevyhrajete, nevěděj, jak má chutnat a vypadat správná hlavička/nádivka :-D:-D:-D:-D - ty víš že si dělám srandu ;-);-) a znova musím tobě i mimosce poděkovat, že jste tam tenkrát byly a podpořily mne :-*:-*:-*:-*:-*

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    Špagi,tak letos jsem si vybrala Tvojí nádivku - hlavičku,protože byla v soutěži a vyhrála,my dnes máme též v obci klání o nejlepší nádivku,tak doufám,že uspěji;-):-DBodík už jsem dala,tak dnes jen fotečku:-p:-p

    Odpovědět

  • spagetka spagetka (autorka receptu)

    Jikotka: Díky za fotku :-K:-K:-K. jasně že se povedla:yes::yes:. U nás už zbývá pár posledních kousků, které si zamluvila na zítřek kamarádka.

    Odpovědět

  • Jikotka Jikotka

    Dělám jí jako ty,mám tam i houby,myslíš,že se povedla? Přidala jsem fotku po vytažení z trouby...

    Odpovědět

  • spagetka spagetka (autorka receptu)

    Helena: Děkuju moc:-8:-8, zklamaná nebudete. Já ji dělám i mimo velikonoce, když máme nějaké setkání v rodině nebo s naší partou jako občerstvení. Výhoda je, že se dá jíst i studená a hlavně druhý nebo 3.den je po rozležení ještě lepší :yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Helena Helena(neregistrovaná)

    Dekuji za odpoved! Recept jsem si schovala a pristi Velikonoce nebude hlavicka chybet na nasem stole;-)
    Priznam se, ze takto samostatnou nadivku jsem ještě snad nedělala, nadivala jsem jen kure jednoduchou nadivkou z rohliku, vajec a kopriv. A i to je vynikajici;-), takze toto musí byt uplna bomba:yes: Jste sikovna :-K Preji hezke jarni dny.

    Odpovědět

  • spagetka spagetka (autorka receptu)

    Helena : Nejen vypadá i velmi chutná ;-). Možností je víc - buď skutečně vařit každé maso extra, což z hlediska nádobí teda nedoporučuju, nebo vkládat dle druhů masa do velkého hrnce, případně si je rozdělit max. na 2 hrnce a vkládat dle doby vaření, např. tu nejprve vepřové, asi po 15 min. drůbeží, po 10 minutách třeba telecí. Pokud byste dávala hovězí, tak to samozřejmě nejdřív a další maso přidat ale až tak po 20 minutách.
    Jinak nejlepší ale je vařit to v Pomalém hrnci:yes:, což jsem udělala letos, tam dáte vše najednou, nic se nerozvaří a zbylý vývar je teda něco :-p:-p:yes::yes:

    Odpovědět

Předchozí 1 2 3

Tématické fráze: velikonoční nádivka bez masa velikonoční nádivka s kopřivami recept na velikonocni nadivku velikonoční nádivka recept velikonoční nádivka velikonoční nádivka-hlavička velikonoční nádivka s kopřivama recept velikonoční nádivka nádivka s kopřivama velikonočníhlavička velikonočn nádivka velikonocni nadivka s kvasnicemi kynuta velikonocni nadivka klasická velikonoční nádivka velikonoční nádivka kynutá sváteční nádivka klasická nádivka kuzleci maso recepty velikonocni hlavicka-recept kůzlečí maso