Velikonoční nádivka (hlavička) - klasika z jizerskokrkonošské oblasti
Tradiční velikonoční nádivka (hlavička) by měla být podle tradic prvním jídlem po čtyřicetidenním půstu, proto má být vydatná a sytá. Několik druhů masa nakrájeného na kostičky, vajíčka a čerstvé kopřivy nebo bylinky, to vše najdeme v této nádivce.
Suroviny pro 10
10
Nutriční hodnoty
Energie | 16 445 kJ / 3 931 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 275,18 g |
Tuky | 162,56 g |
Vláknina | 25,00 g |
Cholesterol | 2,05 g |
Sodík | 7,12 g |
Sůl | 16,73 g |
Sacharidy | 329,20 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Já pracuji obvykle s dvojnásobnou dávkou, jen rohlíků dám cca 12 ks. Někde se hlavičce říká nádivka.
Kopřivy lze vynechat, i když tam patří, ale určitě nedávat sušené, raději žádné, pokud nemáte čerstvé.
No a protože jsem toto vařila i v Praze s paní Veronikou Žilkovou, přidávám foto.
Tohle nesmí chybět na velikonočním stole a je to prostě skvělé.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
16. 4. 2022 09:12
5. 4. 2021 10:23
Letos jsem si opět vybrala tuto nádivku,kupodivu jsou i kopřivy i libeček jsem na zahrádce našla už začal růst.Tak už se peče v troubě
2. 4. 2021 18:35
Nádivka- hlavička mne zaujala ne proto, že vyhrála, nebo že se pečení zúčastnila V. Žilková. Zaujala mne pro svoji nápaditost, rozmanitost surovin, které se k sobě náramně hodí. Určitě letos vyzkouším. Jen mne mrzí, že ještě nerostou kopřivy. Jsou v ní skvělé ( dělám i kopřivový špenát ). Už mám uloženo v oblíbených a dávám zasloužený bodík Přeji pohodové svátky jara
10. 3. 2021 13:52
S poctivým domácím uzeným ale kde ho vzít co? Nejlepší a jednoduchá je domácí výroba s XXL Generátorem studeného kouře z Linykuchar cz
27. 3. 2016 11:48
Simona Skolakova: nevadí, není důležité vyhrát ale zůčastnit se a o to šlo, sejít se, pobavit
27. 3. 2016 11:18
spagetka:tak my nevyhráli,ale to nevadí,náladu to nezkazí,bylo tam 10druhů nádivek,ale mě chutnala vítězná a pak ta naše - Tvoje
A taky bych řekla,že je to krajem na jakou jsou lidi zvyklí
26. 3. 2016 18:41
Ladi, moc dekuji za rychlou odpoved. Tak bude tahle lahudka se zpozdenim, tedy az zitra, ale uz ted se nemuzu dockat a bodika posilam predem, protoze je tam vse, co nam chutna...
.
26. 3. 2016 18:31
Daniella O.: ty ještě žiješ, ty potfůrko?
Máš dvě možnosti - na pomalý přes noc těch 8 hodin, na rychlý stačí 4-5 hodin,osbně radši dělám přes noc
26. 3. 2016 18:23
Ladi, prosim, jak dlouho a na jaky stupen delas tuhle dobrotu v PH? Ingredience mam, teda mimo kopriv, ale to snad vadit nebude... Predem dekuji za odpoved a GRATULUJI
.
26. 3. 2016 17:32
Simona Skolakova: huráááá a vyhrajete, tomu věř. Prosímtě, libeček je důležitý, však víš, jak se mi nelíbilo, že ho tam neměli a Veronika zařvala, sakra jsme na tržišti, tak ho koukejte sehnat Děkuji
A jestli nevyhrajete, nevěděj, jak má chutnat a vypadat správná hlavička/nádivka - ty víš že si dělám srandu
a znova musím tobě i mimosce poděkovat, že jste tam tenkrát byly a podpořily mne
26. 3. 2016 12:01
Špagi,tak letos jsem si vybrala Tvojí nádivku - hlavičku,protože byla v soutěži a vyhrála,my dnes máme též v obci klání o nejlepší nádivku,tak doufám,že uspějiBodík už jsem dala,tak dnes jen fotečku
6. 4. 2015 14:14
Jikotka: Díky za fotku . jasně že se povedla
. U nás už zbývá pár posledních kousků, které si zamluvila na zítřek kamarádka.
6. 4. 2015 14:11
Dělám jí jako ty,mám tam i houby,myslíš,že se povedla? Přidala jsem fotku po vytažení z trouby...
23. 4. 2014 09:00
Helena: Děkuju moc, zklamaná nebudete. Já ji dělám i mimo velikonoce, když máme nějaké setkání v rodině nebo s naší partou jako občerstvení. Výhoda je, že se dá jíst i studená a hlavně druhý nebo 3.den je po rozležení ještě lepší
22. 4. 2014 22:09
Dekuji za odpoved! Recept jsem si schovala a pristi Velikonoce nebude hlavicka chybet na nasem stole
Priznam se, ze takto samostatnou nadivku jsem ještě snad nedělala, nadivala jsem jen kure jednoduchou nadivkou z rohliku, vajec a kopriv. A i to je vynikajici, takze toto musí byt uplna bomba
Jste sikovna
Preji hezke jarni dny.
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Kořeněné kuřecí nudličky v pánvi
Přidáno před 1 hodinou

Pomazánka z králičího masa
Přidáno před 13 hodinami

Králík ve sladkokyselé omáčce s houbami
Přidáno před 19 hodinami

Ovesno-kokosové sušenky
Přidáno před 19 hodinami

Pečená zelenina s rybou
Přidáno 5. 7. 2022 07:39

Muffiny s čokoládovo-avokádovým krémem
Přidáno 5. 7. 2022 07:21
Právě bylo uvařeno:

Kuře na talíři
uvařil/a Nanda91
před 1 hodinou

Sýrový koláč à la pizza
uvařil/a Jan Nemec
před 13 hodinami

Fazolkový salát se sýrem a vejci
uvařil/a migro
před 13 hodinami

Univerzální těsto na koláče, buchty, vdolky a sladké knedlíky
uvařil/a Werena
před 13 hodinami

Jahodová buchta hrnková rychlá
uvařil/a PetraCy
před 14 hodinami

Vydatná vločková polévka s česnekem
uvařil/a TedUL
před 14 hodinami

Hospodský zelný salát
uvařil/a Mettynka
před 14 hodinami

Americké okurky
uvařil/a Mettynka
před 14 hodinami

Drobenkový koláč s pudinkem a jahodami
uvařil/a veverka1953
před 15 hodinami

Okurkový salát
uvařil/a Janule25
před 15 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: velikonoční nádivka bez masa velikonoční nádivka s kopřivami recept na velikonocni nadivku velikonoční nádivka recept velikonoční nádivka velikonoční nádivka-hlavička velikonoční nádivka s kopřivama recept velikonoční nádivka nádivka s kopřivama velikonočníhlavička velikonočn nádivka velikonocni nadivka s kvasnicemi kynuta velikonocni nadivka klasická velikonoční nádivka velikonoční nádivka kynutá sváteční nádivka klasická nádivka kuzleci maso recepty velikonocni hlavicka-recept kůzlečí maso
Suroviny: plecko vepřové, bůček uzený, maso kuřecí, pepř, koření nové koření, bobkový list, tymián, rozmarýn, rohlík, sůl, pepř, ořech muškátový, vejce, pažitka, petrželka, libeček, kopřivy, česnek, máslo, strouhanka, vývar masový
Velikonoční nádivka (hlavička) - klasika z jizerskokrkonošské oblasti
Aktuální verzi receptu a video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Q1O0
35 názorů