

Velikonoční nádivka (hlavička - klasika z jizerskokrkonošské oblasti)
Suroviny
- 300 g vepřového plecka
- 300 g uzeného bůčku
- 300 g kuřecího masa (lze obměnit nebo doplnit jehněčím, kůzlečím, krůtím, telecím – prostě jemnějším druhem masa)
- Do vody na vaření masa přidat:
- pepř
- nové koření
- bobkový list
- špetku tymiánu
- špetku rozmarýnu
- 500 g tvrdých rohlíků (asi 11 rohlíků)
- sůl
- pepř
- muškátový oříšek
- 6 vajec
- pažitka
- petrželka
- libeček
- kopřivy (lze vynechat)
- česnek
- máslo
- strouhanka
- (Zbylý vývar použijte jako základ omáčky nebo polévky, je škoda ho vylívat.)
Postup přípravy receptu
Maso uvaříme v osolené vodě a necháme vychladnout, pak nakrájíme na kostičky. Rohlíky nakrájíme na kostičky a zalijeme vývarem z masa (podle potřeby, aby byly potopené).
Maso promícháme s rohlíky (vyždímáme je), osolíme, opepříme, přidáme oříšek, pažitku a petrželku s libečkem a kopřivami (lze vynechat). Vejce rozdělíme na žloutky a bílky, žloutky vmícháme do masa. Z bílků ušleháme tuhý sníh a zamícháme lehounce do hlavičky.
Dáme do vhodné zapékací misky nebo pekáče, vymazané máslem a vysypané strouhankou. Pečeme ve vyhřáté troubě dorůžova asi při 180°C cca 1 hodinu.
Lze přidat i houby sušené, mražené i nakládané. To obvykle dělám pro nás, protože máme houby moc rádi. Dá se jíst i studené.
Poznámka od kuchařky
Já pracuji obvykle s dvojnásobnou dávkou, jen rohlíků dám cca 12 ks. Někde se hlavičce říká nádivka.
Kopřivy lze vynechat, i když tam patří, ale určitě nedávat sušené, raději žádné, pokud nemáte čerstvé.
No a protože jsem toto vařila i v Praze s paní Veronikou Žilkovou, přidávám foto.
Tohle nesmí chybět na velikonočním stole a je to prostě skvělé.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Velikonoční nádivka (hlavička - klasika z jizerskokrkonošské oblasti)
-
Děkuji tejaje za změnu, neuvědomila jsem si, že si to můžu změnit i sama, ale každopádně se mi nelíběj zásahy do fotek autorových receptů. Jasně, text receptu se musí opravit a zpřehlednit, ale foto by mělo být majetkem autora, pokud není zkopírované, převzaté či vulgární a samozřejmě musí odpovídat receptu.
Díky Teri -
Nesouhlasím s hlavní fotkou, neříkám, že není hezká, je od rebeky, hezká je. Ale chci aby jako hlavní fotka byla moje, je to můj recept. Novými úpravami se už autor nemůže podílet na tom, která fotka má být hlavní, takže prosím moderátory o nápravu. Ona totiž ta hlavička ve výsledku není tak vysoká, nemá vypadat jako kus dortu nebo buchty. Děkuji.
-
Simona Skolakova: nevadí, není důležité vyhrát ale zůčastnit se a o to šlo, sejít se, pobavit
-
spagetka:tak my nevyhráli,ale to nevadí,náladu to nezkazí,bylo tam 10druhů nádivek,ale mě chutnala vítězná a pak ta naše - Tvoje
A taky bych řekla,že je to krajem na jakou jsou lidi zvyklí -
Ladi, moc dekuji za rychlou odpoved
. Tak bude tahle lahudka se zpozdenim, tedy az zitra, ale uz ted se nemuzu dockat a bodika posilam predem, protoze je tam vse, co nam chutna...
.
-
Daniella O.: ty ještě žiješ, ty potfůrko?
Máš dvě možnosti - na pomalý přes noc těch 8 hodin, na rychlý stačí 4-5 hodin,osbně radši dělám přes noc -
Ladi, prosim, jak dlouho a na jaky stupen delas tuhle dobrotu v PH? Ingredience mam, teda mimo kopriv, ale to snad vadit nebude..
. Predem dekuji za odpoved a GRATULUJI
.
-
Simona Skolakova: huráááá a vyhrajete, tomu věř. Prosímtě, libeček je důležitý, však víš, jak se mi nelíbilo, že ho tam neměli a Veronika zařvala, sakra jsme na tržišti, tak ho koukejte sehnat
Děkuji
A jestli nevyhrajete, nevěděj, jak má chutnat a vypadat správná hlavička/nádivka- ty víš že si dělám srandu
a znova musím tobě i mimosce poděkovat, že jste tam tenkrát byly a podpořily mne
-
Špagi,tak letos jsem si vybrala Tvojí nádivku - hlavičku,protože byla v soutěži a vyhrála,my dnes máme též v obci klání o nejlepší nádivku,tak doufám,že uspěji
Bodík už jsem dala,tak dnes jen fotečku
-
Jikotka: Díky za fotku
. jasně že se povedla
. U nás už zbývá pár posledních kousků, které si zamluvila na zítřek kamarádka.
-
Dělám jí jako ty,mám tam i houby,myslíš,že se povedla? Přidala jsem fotku po vytažení z trouby...
-
Helena: Děkuju moc
, zklamaná nebudete. Já ji dělám i mimo velikonoce, když máme nějaké setkání v rodině nebo s naší partou jako občerstvení. Výhoda je, že se dá jíst i studená a hlavně druhý nebo 3.den je po rozležení ještě lepší
-
Dekuji za odpoved! Recept jsem si schovala a pristi Velikonoce nebude hlavicka chybet na nasem stole
Priznam se, ze takto samostatnou nadivku jsem ještě snad nedělala, nadivala jsem jen kure jednoduchou nadivkou z rohliku, vajec a kopriv. A i to je vynikajici, takze toto musí byt uplna bomba
Jste sikovna
Preji hezke jarni dny.
-
Helena : Nejen vypadá i velmi chutná
. Možností je víc - buď skutečně vařit každé maso extra, což z hlediska nádobí teda nedoporučuju, nebo vkládat dle druhů masa do velkého hrnce, případně si je rozdělit max. na 2 hrnce a vkládat dle doby vaření, např. tu nejprve vepřové, asi po 15 min. drůbeží, po 10 minutách třeba telecí. Pokud byste dávala hovězí, tak to samozřejmě nejdřív a další maso přidat ale až tak po 20 minutách.
Jinak nejlepší ale je vařit to v Pomalém hrnci, což jsem udělala letos, tam dáte vše najednou, nic se nerozvaří a zbylý vývar je teda něco
-
Dobry den, vypada to moc dobře!
Jen se zeptam, jestli kazdy druh masa uvarit zvlast, nebo vse dohromady..
Dekuji.