Velikonoční nádivka (hlavička - klasika z jizerskokrkonošské oblasti)

spagetka Kuchařka:

Jiné maso 33 názorů

517

Suroviny

300 g vepřového plecka
300 g uzeného bůčku
300 g kuřecího masa (lze obměnit nebo doplnit jehněčím, kůzlečím, krůtím, telecím – prostě jemnějším druhem masa)
Do vody na vaření masa přidat:
pepř
nové koření
bobkový list
špetku tymiánu
špetku rozmarýnu
500 g tvrdých rohlíků (asi 11 rohlíků)
sůl
pepř
muškátový oříšek
6 vajec
pažitka
petrželka
libeček
kopřivy (lze vynechat)
česnek
máslo
strouhanka
(Zbylý vývar použijte jako základ omáčky nebo polévky, je škoda ho vylívat.)
Recept si zatím oblíbilo 17 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Maso uvaříme v osolené vodě a necháme vychladnout, pak nakrájíme na kostičky. Rohlíky nakrájíme na kostičky a zalijeme vývarem z masa (podle potřeby, aby byly potopené).

  2. Maso promícháme s rohlíky (vyždímáme je), osolíme, opepříme, přidáme oříšek, pažitku a petrželku s libečkem a kopřivami (lze vynechat). Vejce rozdělíme na žloutky a bílky, žloutky vmícháme do masa. Z bílků ušleháme tuhý sníh a zamícháme lehounce do hlavičky.

  3. Dáme do vhodné zapékací misky nebo pekáče, vymazané máslem a vysypané strouhankou. Pečeme ve vyhřáté troubě dorůžova asi při 180°C cca 1 hodinu.

  4. Lze přidat i houby jak sušené, mražené i nakládané. To obvykle dělám pro nás, protože máme houby moc rádi. Dá se jíst i studené.

Poznámka

Já pracuji obvykle s dvojnásobnou dávkou, jen rohlíků dám cca 12ks. Někde se hlavičce říká nádivka.

Kopřivy lze vynechat, i když tam patří, ale – určitě nedávat sušené, raději žádné, pokud nemáte čerstvé

No a protože jsem toto vařila i v Praze s paní Veronikou Žilkovou, přidávám foto

Tohle nesmí chybět na velikonočním stole a je to prostě skvělé.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 5 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Velikonoční nádivka (hlavička - klasika z jizerskokrkonošské oblasti)

  • spagetka spagetka(autorka receptu)

    Děkuji tejaje za změnu, neuvědomila jsem si, že si to můžu změnit i sama, ale každopádně se mi nelíběj zásahy do fotek autorových receptů. Jasně, text receptu se musí opravit a zpřehlednit, ale foto by mělo být majetkem autora, pokud není zkopírované, převzaté či vulgární a samozřejmě musí odpovídat receptu.
    Díky Teri <3:-K

    Odpovědět

  • spagetka spagetka(autorka receptu)

    Nesouhlasím s hlavní fotkou, neříkám, že není hezká, je od rebeky, hezká je. Ale chci aby jako hlavní fotka byla moje, je to můj recept. Novými úpravami se už autor nemůže podílet na tom, která fotka má být hlavní, takže prosím moderátory o nápravu. Ona totiž ta hlavička ve výsledku není tak vysoká, nemá vypadat jako kus dortu nebo buchty. Děkuji.

    Odpovědět

  • spagetka spagetka(autorka receptu)

    Simona Skolakova: nevadí, není důležité vyhrát ale zůčastnit se a o to šlo, sejít se, pobavit:yes::yes::yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    spagetka:tak my nevyhráli,ale to nevadí,náladu to nezkazí,bylo tam 10druhů nádivek,ale mě chutnala vítězná a pak ta naše - Tvoje:-p:-K
    A taky bych řekla,že je to krajem na jakou jsou lidi zvyklí:-D

    Odpovědět

  • Daniella O. Daniella O.

    Ladi, moc dekuji za rychlou odpoved:-K. Tak bude tahle lahudka se zpozdenim, tedy az zitra, ale uz ted se nemuzu dockat a bodika posilam predem, protoze je tam vse, co nam chutna...:-p:yes::-K.

    Odpovědět

  • spagetka spagetka(autorka receptu)

    Daniella O.: ty ještě žiješ, ty potfůrko? :-O:-O:-D:-D
    Máš dvě možnosti - na pomalý přes noc těch 8 hodin, na rychlý stačí 4-5 hodin,osbně radši dělám přes noc;-)

    Odpovědět

  • Daniella O. Daniella O.

    Ladi, prosim, jak dlouho a na jaky stupen delas tuhle dobrotu v PH? Ingredience mam, teda mimo kopriv, ale to snad vadit nebude..;-). Predem dekuji za odpoved a GRATULUJI :-K:-K:-K.

    Odpovědět

  • spagetka spagetka(autorka receptu)

    Simona Skolakova: huráááá a vyhrajete, tomu věř. Prosímtě, libeček je důležitý, však víš, jak se mi nelíbilo, že ho tam neměli a Veronika zařvala, sakra jsme na tržišti, tak ho koukejte sehnat :-D:-D:-D:-D:-D:-DDěkuji :-K:-K:-K:-K:yes::yes::yes::yes:
    A jestli nevyhrajete, nevěděj, jak má chutnat a vypadat správná hlavička/nádivka :-D:-D:-D:-D - ty víš že si dělám srandu ;-);-) a znova musím tobě i mimosce poděkovat, že jste tam tenkrát byly a podpořily mne :-*:-*:-*:-*:-*

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    Špagi,tak letos jsem si vybrala Tvojí nádivku - hlavičku,protože byla v soutěži a vyhrála,my dnes máme též v obci klání o nejlepší nádivku,tak doufám,že uspěji;-):-DBodík už jsem dala,tak dnes jen fotečku:-p:-p

    Odpovědět

  • spagetka spagetka(autorka receptu)

    Jikotka: Díky za fotku :-K:-K:-K. jasně že se povedla:yes::yes:. U nás už zbývá pár posledních kousků, které si zamluvila na zítřek kamarádka.

    Odpovědět

  • Jikotka Jikotka

    Dělám jí jako ty,mám tam i houby,myslíš,že se povedla? Přidala jsem fotku po vytažení z trouby...

    Odpovědět

  • spagetka spagetka(autorka receptu)

    Helena: Děkuju moc:-8:-8, zklamaná nebudete. Já ji dělám i mimo velikonoce, když máme nějaké setkání v rodině nebo s naší partou jako občerstvení. Výhoda je, že se dá jíst i studená a hlavně druhý nebo 3.den je po rozležení ještě lepší :yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Helena Helena(neregistrovaná)

    Dekuji za odpoved! Recept jsem si schovala a pristi Velikonoce nebude hlavicka chybet na nasem stole;-)
    Priznam se, ze takto samostatnou nadivku jsem ještě snad nedělala, nadivala jsem jen kure jednoduchou nadivkou z rohliku, vajec a kopriv. A i to je vynikajici;-), takze toto musí byt uplna bomba:yes: Jste sikovna :-K Preji hezke jarni dny.

    Odpovědět

  • spagetka spagetka(autorka receptu)

    Helena : Nejen vypadá i velmi chutná ;-). Možností je víc - buď skutečně vařit každé maso extra, což z hlediska nádobí teda nedoporučuju, nebo vkládat dle druhů masa do velkého hrnce, případně si je rozdělit max. na 2 hrnce a vkládat dle doby vaření, např. tu nejprve vepřové, asi po 15 min. drůbeží, po 10 minutách třeba telecí. Pokud byste dávala hovězí, tak to samozřejmě nejdřív a další maso přidat ale až tak po 20 minutách.
    Jinak nejlepší ale je vařit to v Pomalém hrnci:yes:, což jsem udělala letos, tam dáte vše najednou, nic se nerozvaří a zbylý vývar je teda něco :-p:-p:yes::yes:

    Odpovědět

  • Helena Helena (neregistrovaný)

    Dobry den, vypada to moc dobře! :-) Jen se zeptam, jestli kazdy druh masa uvarit zvlast, nebo vse dohromady..
    Dekuji.

    Odpovědět

1 2 3

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Tématické fráze: velikonoční nádivka bez masa velikonoční nádivka s kopřivami recept na velikonocni nadivku velikonoční nádivka s kopřivama velikonoční nádivka-hlavička recept velikonoční nádivka nádivka s kopřivama velikonoční nádivka recept velikonočníhlavička velikonoční nádivka sváteční nádivka kuzleci maso recepty velikonocni hlavicka-recept kůzlečí maso velikonoční nádivka kynutá nádivka-hlavička velikonočn nádivka velikonon hlavika kynuta velikonocni nadivka velikonoční nádivka s kopřivou

Zapomněl/a jsem heslo