Krakonošův mazanec

Jana Remkova Kuchařka:

Moučníky , Kynuté 47 názorů

516

Suroviny

500 g polohrubé mouky
trošku soli
80 g moučkového cukru
citronová kůra
3 žloutky
100 g rozpuštěného másla
50 g mandlí
80 g rozinek namočených
rum
300 ml mléka
30 g droždí
1 polévková lžíce polohrubé mouky do kvásku
1 lžíce cukru do kvásku
Recept si zatím oblíbilo 16 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Z vlažného mléka, droždí, lžíce cukru a mouky uděláme kvásek.

  2. Mouku nasypeme do mísy, přidáme žloutky, máslo, sůl, citronovou kůru a nalijeme na to všechno vzešlý kvásek.

  3. Vypracujeme těsto, do kterého postupně zapracujeme mandle, (já dala lupínky) a rozinky.

  4. Vypracované těsto dáme na teplé místo kynout.

  5. Po vykynutí na vále vytvoříme bochánek, který přeneseme na plech s pečícím papírem a pečeme dozlatova.

  6. Špejlí vyzkoušíme, jestli je bochánek hotový, potřeme vajíčkem.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 389 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Krakonošův mazanec

  • Jana Remkova Jana Remkova(autorka receptu)

    Helena: Já jsem s tím nikdy neměla problém, až letošní Velikonoce. A nejen já. Fakt nevím, jestli to může být třeba nekvalitní moukou :-//

    Odpovědět

  • Helena Helena(neregistrovaná)

    Helena: *oprava - VONÍ! :-D

    Odpovědět

  • Helena Helena(neregistrovaná)

    Takovou prasklinu jako v tomhle dnešním mazanci jsem ještě neviděla :-O Nevíte někdo kde se stala chyba? :-(( Jinak - zatím vodí úžasně <3

    Odpovědět

  • Milu Milu(neregistrovaný)

    Děkuji za rady budu hlídat :-)

    Odpovědět

  • hosta hosta(moderátorka)

    No, prostudovala jsem, podle výrobce je to dost jedno, vlastně já přikrývám mazance i vánočky přehnutým pečícím papírem:-D

    Odpovědět

  • Jana Remkova Jana Remkova(autorka receptu)

    Přiznám se, že alobal jsem nikdy nepoužila a jak píše cassino, každá trouba peče jinak. Já jsem zvyklá ty časy nějak moc neřešit, do trouby vidím, hlídám. Ale také ze začátku dávám těch 150 st a pak malinko přidám.

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    maris: hosta: Je to kvůli vedení tepla. Lesklá strana teplo odráží, matná propouští. Už se to tu někde fakt řešilo, ale já si to napsala do svých vychytávek ;-)
    Jé hele, vyguglila jsem to, není to přesně ten článek, co jsem myslela, ale je to vlastně totéž:
    http://www.labuznik.cz/diskuse/spravne-pouzivani-a...

    Odpovědět

  • maris maris

    hosta: jednou jsem četla o tom článek, rozdíl v tom je, ale už jsem bohužel zapomněla jaký a jak se to má používat, taky by mě to zajímalo:-)

    Odpovědět

  • hosta hosta(moderátorka)

    casino: :-O proč lesklou stranou nahoru? To jsem nikdy neřešila, poučte mě prosím - to myslím vážně:-))

    Odpovědět

  • casino casino

    Milu:
    No, asi se dozvíte, že každý trouba peče jinak...:-D
    Já např. peču, (na rozdíl od Markéta: ) podobně jako Vaclav Fronek: zpočátku při 225°C a jen co těsto vyběhne a začne se barvit, tak ho nadstřeším alobalem (samozřejmě lesklou stranou nahoru) snížím na 160°C a dopékám asi 30minut na špejli...

    (i s tím mlíííkem bych byl vopatrnej... já dávám na 600g mouky pouze 250ml, ale másla 200g)

    Odpovědět

  • Markéta Markéta(neregistrovaná)

    Dobrý den pani Milu já ho pekla ze začátku na 150stupnů asi 15minut a pak na 180 35-40minut

    Odpovědět

  • Milu Milu(neregistrovaný)

    Jana Remkova:
    Dobrý večer,jen se chci zeptat na kolik stupňů pečete mazanec a jak dlouho?Děkuji

    Odpovědět

  • Jana Remkova Jana Remkova(autorka receptu)

    Markéta : díky, to mám velkou radost :-)

    Odpovědět

  • Markéta Markéta (neregistrovaný)

    mazanec je výborný včéra jsem ho pekla nemá chybu :yes:

    Odpovědět

  • Jana Remkova Jana Remkova(autorka receptu)

    malakucharinka: Budu ráda :-)

    Odpovědět

1 2 3 4

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo