Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Krakonošův mazanec

Hodnocení receptu je 4,9 (28×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Náročný

Doba přípravy 65 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 45 min Bez doby kynutí těsta

65 min (20 min příprava + 45 min tepelná úprava, Bez doby kynutí těsta)

Velikonoce bez nadýchaného mazance si jen stěží představíme. Letos ho nekupujte, ale upečte si poctivý domácí podle našeho receptu. Chutná výtečně, je vláčný, o jeho výjimečnost se postarají mandle, rozinky namočené v rumu a citrónová kůra.

Přidat do oblíbených JanaDorazinova JanaDorazinova Přečíst komentáře 48

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie16 037 kJ /
3 833 kcal
Bílkoviny90,44 g
Tuky135,29 g
Vláknina30,31 g
Cholesterol 911 mg
Sodík 193 mg
Sůl0,40 g
Sacharidy548,27 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Z vlažného mléka, droždí, lžíce cukru a mouky zaděláme kvásek a necháme asi 10 minut odpočinout. Krok 2: Mouku osolíme, nasypeme do mísy, přidáme žloutky, máslo, citronovou kůru a nalijeme na to všechno vzešlý kvásek. Krok 3: Vypracujeme těsto, do kterého postupně zapracujeme rozinky a mandle (já dala lupínky) a necháme v teple asi 45 minut kynout. Krok 4: Po vykynutí přesuneme těsto na vál a vytvoříme bochánek, který přeneseme na plech s pečícím papírem. Krok 5: Potřeme jej rozšlehaným vejcem a vložíme do předehřáté trouby na 160 °C. Pečeme dozlatova. Krok 6: Špejlí vyzkoušíme, jestli je bochánek hotový. Když se po vpichu špejle nelepí, je upečeno.

TIP: Jednoduchý postup jak upéct velikonoční mazanec

Zveřejněno 11. 4. 2009 15:22

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Krakonošův mazanec

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/nZzW

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (48)

výborné :-)

Takovou prasklinu jako v tomhle dnešním mazanci jsem ještě neviděla :-O Nevíte někdo kde se stala chyba? :-(( Jinak - zatím vodí úžasně <3

Helena: Já jsem s tím nikdy neměla problém, až letošní Velikonoce. A nejen já. Fakt nevím, jestli to může být třeba nekvalitní moukou :-//

Zobrazit starší odpověď

Děkuji za rady budu hlídat :-)

No, prostudovala jsem, podle výrobce je to dost jedno, vlastně já přikrývám mazance i vánočky přehnutým pečícím papírem:-D

Přiznám se, že alobal jsem nikdy nepoužila a jak píše cassino, každá trouba peče jinak. Já jsem zvyklá ty časy nějak moc neřešit, do trouby vidím, hlídám. Ale také ze začátku dávám těch 150 st a pak malinko přidám.

maris: hosta: Je to kvůli vedení tepla. Lesklá strana teplo odráží, matná propouští. Už se to tu někde fakt řešilo, ale já si to napsala do svých vychytávek ;-)
Jé hele, vyguglila jsem to, není to přesně ten článek, co jsem myslela, ale je to vlastně totéž:
http://www.labuznik.cz/diskuse/spravne-pouzivani-a...

hosta: jednou jsem četla o tom článek, rozdíl v tom je, ale už jsem bohužel zapomněla jaký a jak se to má používat, taky by mě to zajímalo:-)

casino: :-O proč lesklou stranou nahoru? To jsem nikdy neřešila, poučte mě prosím - to myslím vážně:-))

Milu:
No, asi se dozvíte, že každý trouba peče jinak...:-D
Já např. peču, (na rozdíl od Markéta: ) podobně jako Vaclav Fronek: zpočátku při 225°C a jen co těsto vyběhne a začne se barvit, tak ho nadstřeším alobalem (samozřejmě lesklou stranou nahoru) snížím na 160°C a dopékám asi 30minut na špejli...

(i s tím mlíííkem bych byl vopatrnej... já dávám na 600g mouky pouze 250ml, ale másla 200g)

Markéta 2. 4. 2015 08:24
Dobrý den pani Milu já ho pekla ze začátku na 150stupnů asi 15minut a pak na 180 35-40minut

Jana Remkova:
Dobrý večer,jen se chci zeptat na kolik stupňů pečete mazanec a jak dlouho?Děkuji

Markéta : díky, to mám velkou radost :-)

mazanec je výborný včéra jsem ho pekla nemá chybu :yes:

malakucharinka: Budu ráda :-)

Chystám se ho upéct na Velikonoce u našich :) pak napíšu zda se povedl :)

Načíst další komentáře (15)

Podobné recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Zobrazit více

Zobrazit více

Tématické fráze:
bochánek který se vždy povede, mazanec recepty, mazanec recept, mazanec, velikonoční mazanec, velikonoční mazanec recept, recept na mazanec, recept mazanec, jak se peče mazanec, dobrý mazanec, recept na velikonoční mazanec, mazanec který se vždy povede, mazanec pro začátečníky, dobrý recept na mazanec, recepty na mazanec, mazanec,který se vždy povede, recept na dobrý mazanec, jak udělat mazanec, na kolik stupnu se pece mazanec, hrníčková kuchařka velikonoční mazanec

Suroviny:
mléko, droždí, mouka polohrubá, kvásek, mouka polohrubá, sůl, cukr moučkový, kůra citronová, žloutek, máslo, mandle, rozinky v rumu, vejce

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Krakonošův mazanec

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/nZzW

Přidat fotografie receptu